Spionii și la frig sunt spioni
РУС. MOLD.
» » » Spionii și la frig sunt spioni

Spionii și la frig sunt spioni

20-11-2015, 04:32
Viziuni: 1 900
  
Versiunea de tipar   
Spionii  și la frig sunt spioni Fostul premier Vlad Filat se vrea la libertate 

Avocatul lui nu vede necesitatea de a-l ține pe Filat sub strajă pe parcursul desfășurării anchetei. Procurorii, la rîndul lor, insistă că fiind la libertate, învinuitul ar putea influența mersul anchetei, depozițiile martorilor sau ar putea chiar să fugă din țară.

 

Evident, decizia finală aparține judecătorilor, însă, pe responsabilitatea fostului șef al Cabinetului de miniștri sunt păcate mult mai serioase decît participarea în scheme coruptibile. Despre acestea, însă, a început să se uite și nu e de mirare avînd în vedere faptul că mulți «conducători din organele de drept» sunt și cetățeni ai statului vecin. După cum spunea Gleb Jeglov — vă reamintesc dacă memoria va dat de gol.

 

Cartea — sursa de cunoaștere

 

Totul a început acum cinci ani, cînd, la Iași a fost tipărită cartea publicistului român, Eduard Ovidiu Ohanesian — «Puterea din umbră». Autorul vorbește, în lucrarea sa, despre rolul serviciilor secrete române în politica din țară dar și de peste hotarele ei. Anume în această publicație este plasată copia contului personal din baza de date a Serviciului Român de Informații (SRI) cu numărul 1899 «agentul Kant» iar pe fotografie nu este nimeni altul decît Vladimir Filat. Iar datele din contul personal coincid sută la sută cu datele biografice ale lui Filat.

 

Deși, atunci cînd a fost creat acest cont, Filat nu mai era nici un fel de «agent». În KGB asemenea exemplare erau numite «surse» și, cel mai probabil, în serviciile speciale române, există propria calificare. Cert este că în popor asemenea persoane erau numite «turnători». Pe atunci, Vlad Filat nu reușise să crească pînă la statutul de «agent» pentru că nu deținea nici un fel de secrete de stat.

 

Își făcea studiile la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și începuse să facă contrabandă cu țigări. Fapt pentru care a și fost reținut de securiști. Mare folos din el nu era așa că i s-a ordonat, banal, să toarne colegii de facultate și persoanele din anturaj. Evident, i-a fost luată și semnătura — cum fără asta! Puțin probabil că reprezentanții SRI credeau, atunci, că un contrabandist va deveni un agent important de influență și chiar prim-ministrul țării vecine.

 

Însă, ei își știau bine treaba, la sfîrșitul anilor 90, l-au absolvit pe Filat de urmărirea penală în România după ce a fost reținut la vamă cu patru camioane cu țigări de contrabandă de marca «MT» în sumă totală de 7.409.600.000 de lei românești. Dosarul a fost remis tribunalului din București… Însă, Filat reușise, la acea vreme, să se facă ministru de stat în Cabinetul Sturza, între timp, și-a început și cariera politică (pe atunci în PDM). Respectiv, dosarul a fost clasat.

 

Acutizarea primăvăratică

 

Căpătînd greutate politică, Vladimir Filat (deputat în Parlament, președinte PLDM) a devenit destul de necesar în 2009. Și nu atît României… Washingtonul era foarte nemulțumit de a treia victorie consecutivă a comuniștilor în alegerile parlamentare, de asemenea, de președintele Voronin — nici pe departe «dirijabil». De aceea s-a și decis — lovitură de stat.

 

Despre faptul că această lovitură de stat a fost organizată în baza metodei de ștab demonstrează și faptul că, ulterior, scenariul moldovenesc a fost pus în aplicare și în Ucraina. Organizatorul și inspiratorul loviturii de stat, pusă la cale de un grup de persoane, pe 7 aprilie 2009, a și fost numit agentul Kant — oferit respectuos de români partenerilor de peste ocean. Anume Filat a rezervat, pentru o lună, Piața din centrul capitalei cu scopul de a protesta în cazul în care alegerile parlamentare vor fi falsificate, evident, știind din timp că acest spectacol va avea loc.

 

Anume Filat, fiind în mijlocul acelor evenimente, personal dirija toate acțiunile demonstrînd, în acest fel, stăpînilor săi de peste ocean, atașamentul său față de «libertățile și democrațiile» lor. Numai cît fac îmbrățișările frățești între Filat și liderul organizației neofasciste din România — «Noua Dreaptă», George Simion. Cei doi s-au îmbrățișat pe fundalul mulțimii furioase, care a arborat pe sediul Parlamentului tricolorul României. Demonstrînd în acest fel că, prin acțiunile sale, aprobă toate acțiunile menite să distrugă statalitatea Moldovei. Filat este singurul politician moldovean, care, ulterior, a ținut un discurs pe Maidan în susținerea acțiunilor ilegale orientate spre răsturnarea puterii legitime din Ucraina.

 

Așa că, deocamdată, cred că este prematur să fie eliberat din închisoare. Anchetatorii, avînd în vedere «circumstanțele vechi ieșite la iveală» cu privire la activitățile antistatale, ar trebui să repete renumita frază a lui Müller: «Pe d-voastră, Stirlitz, am să vă rog să rămîneți!».

 

Bonjour, Maman!


În aceeași carte — «Puterea din umbră», Eduard Ovidiu Ohanesian indică că Vladimir Filatovici Kant nu este unicul agent SRI în Moldova. Președintele interimar, pe atunci, Mihai Ghimpu este sub controlul direct al ofițerului SRI — Dan Dungaciu și pe care l-a numit chiar consilier prezidențial pe probleme de integrare europeană.

 

Dan Dungaciu a devenit «observatorul» SRI la Chișinău încă în anul 2004, fiind urmat de Filip Teodorescu. În 2010, Dungaciu devine consilier prezidențial la Ghimpu, iar ultimul, în regim de urgență, îi oferă cetățenie moldovenească. Una dintre preocupările lui Dungaciu este promovarea ideii despre necesitatea aderării Moldovei la NATO. Despre asta a tot troncănit cu persistență și liderul liberalilor moldoveni. Ce să-i faci, autorul majorității discursurilor sale este nimeni altul decît Dan Dungaciu. Deși, acum el stă la București, iar Ghimpu are alt curator.

 

Pe de altă parte, lui Mihai Fiodorovici nu i s-ar recomanda să reflecteze de sine stătător. Avînd în vedere sărăcia propriilor sale gînduri. Originar din Colonița, reușind abia în 8 ani să facă tot cursul facultății de juridică (alții, de regulă, îl trec în 5 ani), nu s-a făcut remarcat prin nimic. O lungă perioadă de timp, a stat în umbra politicului, a tot speculat cu numele fratelui său — Gheorghe Ghimpu — un disident cunoscut. Gheorghe l-a evitat pe Mihai în mod deschis și nici măcar nu l-a primit «frățește» în Partidul său Național Român. Probabil ca să nu-l facă de rușine. În schimb Serviciul Român de Informații nu i-a neglijat.

 

* * *

Din păcate, activitatea agenților români nu poate fi catalogată drept una fructuoasă. În mare parte. Oamenii sunt mărunți, egoiști și prost educați. Cu siguranță, nu poartă amprenta adevăraților cercetași. Acest lucru este recunoscut chiar și de stăpînii lor. «Dacă e să ne gîndim rațional, România a pierdut», a declarat un politolog român renumit — președintele Asociației «Pro-Democrația», Cristian Pârvulescu. În acest fel el a evaluat eficacitatea mizei politice a României pe forțele guvernatoare din Moldova. «Practic, majoritatea parlamentară susținută de România, s-a dovedit a fi insuficient de eficientă», a remarcat politologul. Totodată, Pârvulescu consideră că, în pofida eșecului remarcat, România continuă să susțină alianța și Guvernul acesteia. Cocoșatului doar mormântul e de leac.

 

Ivan Lekarev 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: