Rămînem pe poziție
РУС. MOLD.
» » » Rămînem pe poziție

Rămînem pe poziție

27-11-2015, 16:31
Просмотров: 1 610
  
Версия для печати   
Rămînem pe poziție Vladimir Voronin a numit două variante care ar permite scoaterea Moldovei din impasul politic: fie un consens larg parlamentar, fie partidele stînga și centru-stînga — PCRM-PSRM-PDM își asumă responsabilitatea

Încă la începutul acestei sesiuni parlamentare, pentru depășirea crizei politice, PCRM a propus crearea unei coaliții parlamentare largi din care să facă parte toți deputații organului legislativ. Însă, partidele Alianței de guvernare, precum și socialiștii lui Dodon, nu au susținut această inițiativă.


În opinia liderului PCRM, Vladimir Voronin,  în situația creată, este posibilă varianta unui acord între fracțiunile de centru-stînga pentru formarea unui Guvern, dar și pentru evitarea crizei legate de alegerea șefului statului. Liderul PCRM a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă,
care s-a desfășurat pe 25 noiembrie.

 

Doar un Guvern al profesioniștilor


Voronin a declarat cu fermitate că PCRM va susține doar un Guvern care va fi format deschis și din care vor face parte doar profesioniști. Aceasta trebuie să fie principala condiție între fracțiunile de centru-stînga în eventualitatea în care se ajunge la un acord.

 

«Sunt trei fracțiuni pe care, teoretic, le considerăm de centru-stînga: democrații, comuniști și socialiștii. Împreună avem 64 de voturi în Parlament. În acest fel putem soluționa problema învestirii Guvernului, de asemenea, este posibilă și alegerea șefului statului. Inițial ne putem înțelege pe mai multe poziții, ce și cum trebuie să facem, cum alegem membrii Executivului. Dar cu o singură condiție: membrii Guvernului trebuie să fie profesioniști, oameni competenți. Îi vom verifica pe toți indiferent din partea cui va fi propus un candidat sau altul. Nu se va reuși împingerea la Guvern a cine știe cui», a subliniat liderul PCRM.

 

Totodată, Vladimir Voronin a atras presei atenția asupra faptului că PCRM nu pretinde la fotolii ministeriale: «Noi nu suntem la bazar, nu batem prețul ministerelor. Problema nu constă unde vom fi noi, ci unde va fi poporul, ce va fi cu țara».

 

În ceea ce privește riscul alegerilor anticipate, în opinia lui Vladimir Voronin, acestea nu vor face decît să acutizeze criza politică în țară. Însă, comuniștii sunt pregătiți pentru orice scenariu de evoluție a situației.

 

«Noi niciodată nu am declarat și rugăm presa să nu exagereze, să nu mintă în legătură cu faptul că chipurile comuniștilor le-ar fi frică de alegeri anticipate. Comuniștii nu se tem de alegeri! Noi suntem pregătiți. Acum, în cadrul formațiunii sunt prezentate dările de seamă, în decembrie vor fi organizate conferințele raionale, ne pregătim pentru congres. Acum, evaluăm eșecurile, examinăm pozițiile, decidem cum acționăm în continuare.

 

Însă, eventualele alegeri anticipate vor fi o crimă împotriva poporului, împotriva statalității. Noi nu știm cum vor supraviețui oamenii în această iarnă. Uitați-vă cît a ajuns să coste, astăzi, energia electrică, cît costă gazul, o tonă de cărbuni — anul trecut costa 2500 de lei, iar în acest an — 4500 de lei, cît de mult sau scumpit produsele, pîinea, serviciile comunale. Iată la toată această beznă să mai adăugăm și alegerile anticipate», a subliniat Vladimir Voronin.

 

PLDM pus pe jar


Jurnaliștii prezenți la conferința de presă au fost, de asemenea, interesați să știe care este opinia liderului PCRM în raport cu poziția liberal-democraților, care, inițial, a renunțat să participe la negocieri, iar acum își înaintează condițiile.

 

«Liberal-democrații și PLDT în totalitate, la fel și fracțiunea — ca parte componentă a partidului, s-a discreditat în totalitate. După evenimentele legate de liderul lor, ar fi trebuit să desființeze PLDM. Neoficial, cunosc că una dintre condițiile înaintate, acum, de liberal-democrați — este revizuirea perspectivelor viitoare pentru Filat. Pînă cînd acest lucru nu se va întîmpla, ei nu vor purcede la nici un fel de negocieri, mai ales cu democrații», a declarat Vladimir Voronin.

 

În opinia lui Voronin, tot ce-i preocupă astăzi pe liberal-democrați este faptul că pierd controlul «treucei» guvernamentale, pierd influența. Iar acest lucru este confirmat de acțiunile întreprinse de verzi.

 

El a subliniat că în anii în care s-a aflat la guvernare, PLDM a construit un șir întreg de scheme coruptibile în diferite domenii de activitate. Voronin a presupus că indiferent dacă partidul se va prăbuși, chiar dacă în interiorul partidului vor exista trei grupări, liberal-democrații nu vor avea încotro și vor participa la vot: «În caz contrar, vor pierde «treuca». «Ei vor pierde fotoliile de ministru în viitorul Guvern și multe altele. Pentru că ceea ce a construit Filat, fiind în funcția de prim-ministru, nicidecum nu-l vizează numai pe el. Ci implică un număr mult mai mare de structuri. Ați auzit deja despre firma «Caravita», ați citit declarațiile fostului ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, care nu este altceva decît un fel de mărturisire».

 

Însă, mai sunt și alte scheme criminale din care liberal-democrați «cîștigau» destul de bine. De exemplu, doar din mașinațiile cu «vinietele» pentru automobilele aduse în Moldova, statul a pierdut, timp de un an, 250 de milioane de lei. Dar ce se petrece în domeniul sănătății, pe piața medicamentelor, care a fost monopolizată în totalitate. Există «mită» și în domeniul agriculturii, care an de an este în creștere — 30%, ulterior 40%, acum ajunge, deja, la 60%. Iată ce fel de scheme au construit liberal-democrații», a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

 

Voronin a adus drept exemplu situația în care fracțiunii comuniștilor, în ciuda insistențelor repetate, pînă în prezent, nu i s-a prezentat lista creditelor la Banca de Economii. «Ne întrebăm: de ce? De ce le este frică? De faptul că în această listă sunt indicate numele celor care, permanent, se bat cu pumnul în piept în Parlament și înregistrează o inițiativă după alta? Noi și așa îi cunoaștem, cunoaștem și sumele creditate. De ce liberal-democrații își doresc atît de mult demisia procurorului general? Simplu, pentru a împiedica ancheta ! În caz contrar, vor reuși să răspundă și nu doar Filat», a subliniat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

 

Coincidențe stranii

 

Totodată, liderul PCRM a atras atenția asupra sincronizării evidente ale acțiunilor platformei DA, liberal-democraților și socialiștilor.

 

«Noi nu susținem inițiativele socialiștilor. 40 de propuneri — 40 de proiecte nechibzuite și agramate. Numai demisii. Dar unde au fost ei pînă acum, pînă au început toate aceste mișcări? Noi de șase ani tot vorbim despre faptul că țara este condusă de structuri criminale, de mafie și bandiți. Ei, socialiștii, fac asta pentru a dezorganiza activitatea acestor instituții — Procuratura Generală, CNA și altele. Să admitem că procurorul general este demis. În acest caz, cît de curînd va fi desemnat un nou șef la Procuratură? Ce se va întîmpla, în acest caz, cu dosarele care sunt acum pe rol? De partea cui sunt acești așa-numiții luptători pentru dreptate?», s-a întrebat Voronin.

 

Mai mult decît atît, a numit o mișcare caracteristică faptul că platforma DA și-a instalat corturile în centrul capitalei aproape sincronizat cu apariția corturilor în fața Parlamentului: «Ce coincidență stranie? Recent, fracțiunea PCRM a primit o inițiativă legislativă cu privire la modificarea Art. 78 din Constituție pentru alegerea directă a șefului statului. Document semnat de socialiști și liberal-democrați. Nouă nici prin cap nu ne-a putut trece că ei, împreună, ar putea înainta vreo inițiativă legislativă. Acum, apar și alte momente interesante ale colaborării lor. Evident, ei nu au început ieri această colaborare».

 

Din Constituție — în «servitoare»?

 

Decizia recentă a Curții Constituționale, prin care s-a anulat interzicerea utilizării simbolicii fasciste, a fost calificată de liderul PCRM drept anticonstituțională și antistatală. «Pe noi ne îngrijorează foarte mult ceea ce se întîmplă, astăzi, la Curtea Constituțională. La drept vorbind, noi deja nu mai înțelegem ce se întîmplă acolo. Curtea Constituțională care este obligată să vegheze asupra respectării Constituției Republicii Moldova, chiar ea o încalcă. Decizia cu privire la dizolvarea parlamentului — este un nonsens. Însă, ultima decizie a CC cu privire la anularea interdicției de a utiliza simbolica fascistă este și mai periculoasă. Nu ne rămîne să așteptăm ziua în care pe sediul CC va apărea simbolica fascistă — svastica. Noi nu-i înțelegem pe parlamentarii care nu reacționează la asemenea chestiuni. În acest caz, apare întrebarea — la ce folosesc cei 101 deputați în Parlament, dacă soarta Republicii Moldova este decisă de 5 cetățeni ai României?», s-a revoltat Vladimir Voronin.

 

Liderul PCRM a mai declarat că nimeni nu are dreptul să-și bată joc de Legea Supremă și să transforme Constituția țării într-o «servitoare». Inițial, au pus mai presus de Constituție Declarația de Independență interpretînd Art.13 din Constituție cu privire la limba de stat, acum, ar putea să le vină să anuleze statutul de neutralitate al Moldovei…

 

«Apare întrebarea: în acest caz, ce va rămîne din Constituția noastră? De ce eu, în calitate de președinte al țării, timp de opt ani de zile, nu mi-am permis să schimb nicio virgulă și nici un punct în acest document? Cine le-a permis să transforme Constituția în «servitoare? Considerăm că decizia CC cu privire la anularea interdicției de utilizare a simbolicii fasciste este una anticonstituțională și antistatală. Această politică și bătaie de joc de Constituție sunt capabile să genereze urmări mult mai strașnice și serioase — subminarea statalității, subminarea independenței și integrității Republicii Moldova», a declarat Vladimir Voronin.

 

Subtext românesc 

 

Pe fundalul situației actuale din țară, vizita fulger a proaspătului premier român la Chișinău, a fost calificată de unii analiști politici drept o imixtiune directă în afacerile interne ale Moldovei prin intermediul promovării intereselor componentelor alianței.

 

În opinia liderului PCRM, Vladimir Voronin, domnul Cioloș prea degrabă a lăsat la o parte problemele țării sale, în special, cele legate de integrarea europeană, care, din cîte se știe, sunt suficiente în Romînia pentru Moldova. «Deși este foarte clar: în ultimii ani, România promovează o politică agresivă în raport cu țara noastră. Acolo, s-a schimbat președintele, s-a schimbat premierul, iar această politică își menține cursul anterior și aceeași lozincă — «toți suntem români». Sunt elaborate proiecte cu privire la autonomia Moldovei în componența României, oferirea statutului de stat integrat și așa mai departe».

 

În legătură cu acest fapt, Voronin a reamintit că Acordul de la Helsinki, din 1975, cu privire la «Inviolabilitatea frontierelor europene» nu a fost anulat: «Independența nu este doar un concept scris în Constituție. Este o necesitate vitală pentru poporul nostru. Nu este doar o categorie politică.

 

Independența înseamnă independență economică, socială și cetățenească. Și dacă noi afirmăm că ne iubim Patria, asta înseamnă că ne iubim pămîntul, apropiații. Iar pămîntul nostru este Moldova, nu România».

 

Marina Țurcan, Eugeniu Marian 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: