Dăngănitul dodonist — octombrie 2018
РУС. MOLD.
» » Dăngănitul dodonist — octombrie 2018

Dăngănitul dodonist — octombrie 2018

14-12-2018, 13:08
Viziuni: 1 638
  
Versiunea de tipar   
Dăngănitul dodonist — octombrie 2018Monitorizarea activității «președintelui» neconstituțional Igor Dodon
 
Ziarul «Comunistul» continuă publicarea cronologiei lunare a activității «alesului de tot poporul», cu încălcarea Constituției, în funcția de șef al statului, Igor Dodon.

- Procuratura Anticorupție a confirmat existența dosarului penal pentru spălare de bani în grupul media PSRM.

Exclusiv Media SRL, firma fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiță, cea care deține postul de televiziune NTV și ziarul «Argumentî i Faktî», este sub lupa procurorilor anticorupție din iulie 2016. Compania, vizată anterior într-o anchetă a RISE Moldova, figurează într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit unui răspuns al Procuraturii Anticorupție, adresat portalului Media-azi. md, oamenii legii întreprind, în prezent, măsuri de investigație în vederea cercetării sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei. Pentru a nu prejudicia desfășurarea anchetei, alte informații la această etapă nu au fost oferite.

- În ciuda promisiunilor oferite anterior alegătorilor precum că fiind în funcția de președinte, el — Dodon — nu va folosi «girofarele» atunci cînd va trece cu cortegiul său pe străzi, peste doi ani de zile, așa numitul președinte a intensificat și mai mult măsurile de securitate.

Spre exemplu, pentru trecerea cortegiului lui Dodon la Bălți, a fost sistată în totalitate circulația pe străzile orașului, fapt care a generat un val de indignare în rîndul cetățenilor. Motiv oficial pentru vizita la Bălți a servit manifestarea organizată de fundația de binefacere a soției sale în cadrul campaniei naționale pentru susținerea oamenilor în etate.

- Refuzul lui Dodon de a promulga legea cu privire la transmiterea pămîntului Stadionului Republican pentru construcția ambasadei SUA este legat de interesele business.

Despre acest lucru au declarat mai mulți deputați în Parlament, potrivit cărora, socialistul Vladimir Țurcan «menține» pe teritoriul fostului Stadion Republican un restaurant și cîteva corturi de tenis și anume din acest considerent Dodon nu vrea să promulge legea respectivă.

- Dodon a fost acuzat pentru faptul că a promulgat legea cu privire la benzinăriile duty-free fără a examina textul documentului.
 
Administrația prezidențială a recunoscut pentru presa moldovenească că Igor Dodon a legalizat comerțul produselor petroliere în regim duty-free fără să știe, chipurile, că și-a pus semnătura pe documente de acest gen.

Dodon a declarat că a semnat cu ochii închiși legea cu privire la funcționarea benzinăriilor în zona duty-free, care ar prejudicia anual statul cu 1,5 miliarde de lei.

Deși, aceste justificări seamănă mai mult cu o încercare de a se absolvi de orice suspiciune că ar avea interes. Respectiv, Dodon a declarat în eterul unui post de televiziune: «Iată pe zona duty-free se face comerț cu combustibil... Am fost întrebat în septembrie — și am spus că, în calitate de economist, sînt categoric împotrivă. Ulterior mi s-a spus că noi ceva am semnat. Noi am reexaminat legea — acolo nu scrie duty-free. Acolo se menționează un anumit articol... așa și ne-au bulversat. I-am întrebat pe cei de la Ministerul Finanțelor, am ridicat receptorul și i-am întrebat ce-i asta, doar este vorba despre 1,5 miliarde de lei lipsă în bugetul de stat. La care mi-au răspuns că nici ei nu au văzut asta, că nu este proiectul lor pe care l-au înaintat. Nu este concluzia pozitivă a Guvernului, iar în lipsa acesteia legea este neconstituțională. M-am clarificat, am făcut o anchetă internă, am elaborat o inițiativă legislativă pentru a remedia lucrurile, ne vom adresa la Curtea Constituțională...».

Pînă acum, însă, «remedierea erorii» nu a fost depășită nici de către socialiștii din cadrul PSRM, nici cu ajutorul așa numitului președinte.
 
În cadrul aceleiași emisiuni, Dodon se contrazice pe el însuși referitor la viitoarea majoritate parlamentară. Pe de o parte — declarația cu privire la victoria socialiștilor, de cealaltă parte — presupune posibilitatea de a ajunge la anumite înțelegeri cu alte partide pentru a putea forma majoritatea parlamentară:

«Eu nu exclud că anul viitor, după alegerile parlamentare din februarie, vor avea loc alegeri anticipate. Dacă nu va exista o majoritate parlamentară, iar aceasta poate fi obținută doar de socialiști — pe cale legală — vor fi alegeri anticipate, va fi foarte greu să ajungem la anumite înțelegeri».

- Dodon a recunoscut că programele sociale desfășurate sub egida președintelui sînt finanțate de fundația de caritate «Din Suflet» a primei doamne, care este finanțată, în mare parte, de peste hotare:

«Este vorba despre partenerii noștri, interni, ei bine, interni practic nu există, externi care ne ajută. Atît din Vest, cît și din Est. Avem parteneri din UE care ne ajută. Dar pentru a le divulga numele, sînt date cu caracter personal, trebuie să avem acordul lor în scris».

- Așa numitul președinte nu a observat nici cum s-a implicat în afacerile bisericii, cu atît mai mult, pe marginea unei chestiuni destul de sensibile.

Dodon a îndemnat la convocarea Sinodului Pan-ortodox în Moldova pentru depășirea disensiunilor dintre BOR și patriarhia Ecumenică.
 
În tendința sa egoistă de a se da drept împăciuitor al părților ortodoxe, Dodon face uz de poziția sa socială în detrimentul instituției prezidențiale a Moldovei și în detrimentul Bisericii: «Susțin în totalitate inițiativa de convocare a Sinodului Pan-ortodox, lansată de Patriarhul Antiohiei Ioan al X-lea și susținută de cercurile duhovnicești largi și enoriașii din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, de asemenea, de Biserica Ortodoxă din America, în vederea soluționării uneia dintre cele mai acute probleme din toată istoria Ortodoxiei. 
 
Avînd în vedere cele menționate mai sus, înaintez inițiativa de a desfășura Sinodul Pan-ortodox pe teritoriul Moldovei. Noi sîntem o țară ortodoxă unică, amplasată în inima lumii ortodoxe, și anume Moldova poate deveni arena întîlnirii tuturor bisericilor în această perioadă deosebit de responsabilă».

- Nivelul intereselor «alesului de tot poporul» a fost etalat elocvent de încă o inițiativă PR a lui Dodon, pe care a făcut-o publică pe pagina sa de socializare — cu privire la desfășurarea Campionatului Mondial la Motocross în Moldova.

«Am avut o întrevedere cu o delegație a Federației Internaționale de Motociclism, condusă de vicepreședintele acesteia, Andrzej Witkowski, și de prim-vicepreşedintele Federației Europene, Martin de Graaff. La întrevedere au participat și reprezentanții Federației de Motociclism din Moldova, inclusiv președintele acesteia, Victor Golovicichin.

Am discutat perspectivele dezvoltării motociclismului, care se bucură de popularitate în Republica Moldova. Am vorbit despre posibilitatea organizării în țara noastră, în primăvară, a Campionatului European de Juniori în categoria motociclete cu capacitatea motorului de 65-85 de centimetri cubi.

Am fost unanimi în opinia că, dacă Moldova reușește să obțină dreptul de a găzdui și va organiza acest concurs la cel mai înalt nivel, vom avea posibilitatea de a studia perspectiva organizării pe viitor a Campionatului Mondial de Motocros».

- Într-un interviu pentru postul de televiziune NTV Moldova, Dodon a calificat drept istorică vizita lui Erdogan în țara noastră. El a declarat că ultima vizită a unui președinte turc a avut loc acum 124 de ani. În acest fel el a pus semnul egalității nu doar între președinte și sultan, dar și între Republica Turcia și Imperiul Otoman.

În același interviu, el a confirmat practic critica în adresa sa referitoare la unele interese ascunse în tendința de a dezvolta relațiile cu partea turcă, fapt cu care Dodon se laudă și se mîndrește activ. Totodată, habar nu are ce daruri primește din partea președintelui Erdogan.
 
«Vizita lui Erdogan este una istorică. Ultima dată, președintele Turciei a fost într-o vuizită oficială în Moldova acum 124 de ani. După care a fost o vizită de lucru — în 1999.

Erdogan a venit la noi în ziua următoare după ce l-a primit în vizită pe secretarul de stat al SUA, Pompeo. Unii i-au recomandat chiar să-și amîne vizita, dar el a spus că va merge pentru că i-a promis președintelui (Moldovei).

Între noi s-au stabilit relații foarte bune și chiar prietenești (cu Erdogan). În cadrul ședinței extinse, Erdogan a spus, cum s-a exprimat el: «Scumpe Igor, iată, am decis să vă oferim în dar două mașini (pentru dispersarea manifestanților)». Eu spun, e pentru Președinție? El răspunde — nu, este pentru Guvern. Evident, i-am spus mulțumesc, dar sper că noi, în Moldova, nu vom face uz de ele. El a rîs, a spus că speră și el, dar să fie totuși la noi. Ei, ni le-au dăruit — ni le-au dăruit, Guvernul deja să se gîndească ce va face cu ele».

- În cadrul aceluiași interviu pentru postul NTV Moldova, Dodon minte cu desăvîrșire atunci cînd declară că «toate întrevederile cu Putin se încheie cu rezultate concrete».

Dacă e să calculăm numărul voaiajelor lui Dodon la Moscova, în ultimii aproape doi ani de zile, nu s-a făcut nimic în afară de declarații tari, nici pe dimensiunea migrației, nici pe dimensiunea exportului.

În calitate de exemplu Dodon constată că au fost semnate acorduri în cadrul forumului economic moldo-rus, dar sugerează că investițiile vor veni în Moldova în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare: «Acordurile au fost deja semnate, este vorba despre surse în valoare de 250 milioane de dolari gata să fie investite în viitoarele luni. Dar s-a vorbit că volumul investițiilor ar putea să fie de pînă la 1 miliard de dolari pe an. Evident, pînă la alegeri ei nu vor realiza mari investiții. Ei vor aștepta ca aici să apară stabilitatea politică».

- Într-un interviu pentru postul de televiziune TV8, Dodon a declarat că el și echipa sa au făcut tot posibilul pentru a slăbi puterea actualului regim. Deși, anume grație lui Dodon și mîinilor lui ascultătoare de vot — în figura deputaților PSRM în Parlament, Plahotniuc a reușit să modifice Codul Electoral și să modifice, în repetate rînduri, Constituția în conformitate cu propriile sale interese.

«Eu nu cred că participarea și victoria noastră (în cadrul alegerilor parlamentare) va consolida regimul. Eu cred că noi am făcut maxim ce este posibil (pentru a reduce din puterea actualului regim) în circumstanțele create.

Tot ce am promis — am înaintat inițiative. Faptul că acestea nu au fost adoptate — acesta este un alt capitol. Cea mai mare problemă constă în faptul că guvernarea a blocat, anul trecut, referendumul consultativ...».

Totodată, Dodon nu este intimidat de suspendarea sa repetată din funcția de președinte de fiecare dată cînd refuză, sau mai degrabă, mimează refuzul de a promulga o lege sau alta. Mai mult ca atît, confirmă că anume cu un așa numit președinte ca Dodon, instituția prezidențială este discreditată, iar rolul lui Dodon este redus la nivelul unui circ în care, printre altele, Dodon se simte foarte bine.

«Ce ar da plecarea mea din funcție? Să-i ofer funcția de președinte lui Candu, ca el să fie și spicher și președinte? Eu nu sînt de acord cu acest lucru. Consider că în contextul alegerilor parlamentare ordinare și, eventual, anticipate, rolul președintelui va fi foarte și foarte important. Veți vedea de ce. Pentru că în perioada preelectorală, Parlamentul va fi limitat în acțiuni, Guvernul la fel, iar competențele și rolul președintelui vor crește. Pentru convocarea ședințelor, convocarea primei ședințe ș.a.m.d.», a declarat Dodon.

Dodon se contrazice pe el însuși declarînd că ar fi o greșeală să presupunem cum vor vota oamenii în cadrul alegerilor parlamentare, deși, într-un alt interviu anterior, declara despre o viitoare majoritate parlamentară care va reveni socialiștilor: «Nu se poate spune că oamenii vor vota așa sau altfel. Eu sînt ferm convins că este greșit să spunem acum că un anumit partid va avea un atare rezultat. De ce? Pentru că oamenii își doresc ca situația să se schimbe».

Dodon a mai declarat că rezultatele socialiștilor în alegeri nu depind de Plahotniuc. Adică, dacă e să urmăm logica sa, Plahotniuc nu are nicio influență asupra procesului electoral, cum nu ar fi el într-un final, acesta fiind un adevărat triumf al democrației.

«Eu nu cred că rezultatul Partidului Socialiștilor în alegeri va depinde de Plahotniuc», spune Dodon și, imediat, se corectează, chipurile — «dacă guvernarea va merge pe calea fărădelegii, atunci...».

- Dodon a confirmat principalul pericol al sistemului electoral mixt — coruperea candidaților independenți în viitorul Parlament.

«Eu admit că dacă guvernarea va merge pe calea fărădelegii, noi nu vom recunoaște alegerile, nimeni nu le va recunoaște. Consider că în Parlament vor fi trei forțe mari — socialiștii, democrații și opoziția de dreapta. Vor lua socialiștii 50+ sau 50- — depinde de foarte mulți factori, inclusiv, dacă guvernarea va alege să meargă pe calea fărădelegii.

În cazul în care PSRM nu va obține 50+, cred că vor fi trei forțe și mulți candidați independenți. Dar și interesul democraților de a atrage de partea lor acești independenți. Și dacă vor fi 5-6 independenți de care va depinde au sau n-au socialiștii majoritatea, evident, vom discuta cu ei. Nu putem exclude faptul că în Parlament ar putea ajunge candidați cu adevărat independenți», a subliniat Dodon recunoscînd și confirmînd, în acest fel, principalul pericol al sistemului electoral mixt.

- Cu trimitere la sursele proprii, presa rusă a comunicat că întrevederea lui Dodon și Putin se va încheia fără a fi semnate careva documente.

«Evenimentul cheie vor fi negocieriledintre Igor Dodon și Vladimir Putin, planificate pentru data de 31 octombrie. Deși, cei doi se întîlnesc deseori (potrivit site-ului Kremlinului, din ianuarie 2017 au avut loc 6 întrevederi bilaterale), încă niciodată negocierile nu s-au încheiat cu semnarea unor documente concrete. Acest lucru este legat de poziția pe care o are domnul Dodon în sistemul puterii existent în Moldova. Sursele diplomatice, care participă la pregătirea întrevederii, spun că, cel mai probabil, nici de această dată nu se va semna nimic».

- Dodon a anunțat că, începînd cu 1 ianuarie 2019, Rusia anulează taxele vamale pentru fructele și legumele moldovenești, conserve și vin.

Am convenit asupra întreprinderii acțiunilor concrete comune pentru majorarea exportului mărfurilor de producție moldovenească pe piața rusă, inclusiv, renunțarea la taxele vamale începînd cu 1 ianuarie 2019, pentru exportul mărfurilor moldovenești în Rusia: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine și altele), conserve și producții vitivinicole.

- Dodon promite imigranților moldoveni o nouă amnistie începînd cu 1 ianuarie 2019.

«Am convenit preventiv să fie implementate în continuare măsurile de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, articolul 26 al legislației ruse. Deja zeci de mii de cetățeni ai țării noastre, care au căzut sub incidența articolului respectiv, au beneficiat de amnistie. De asemenea, am ajuns la înțelegerea de a întreprinde noi pași privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația migraționistă a Federației Ruse. Această înțelegere preventiv va fi aplicată începînd cu 1 ianuarie 2019», a scris Dodon pe pagina sa de socializare.

Este vorba despre aproape 170 de mii de cetățeni moldoveni, care, începînd cu 1 ianuarie pînă pe 24 februarie 2019 vor trebui, în regim de urgență, să plece din Rusia și să revină în Moldova. Data și termenul indică asupra unor suspiciuni serioase pentru că coincid exact cu ziua alegerilor. Unii experți au presupus deja că, în acest fel, «grijuliul» Dodon încearcă să asigure o prezență maximă la urne a electoratului său. Dar ce se va întîmpla cu acești oameni după data de 24 februarie — asta pe Dodon nu-l prea interesează.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: