Banii au început să miroase
РУС. MOLD.
» » Banii au început să miroase

Banii au început să miroase

10-10-2016, 10:45
Viziuni: 1 510
  
Versiunea de tipar   
Banii au început  să miroaseLiderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a pomenit în centrul unui scandal legat de finanțarea lui la alegerile prezidențiale

Odată, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că principala sursă de completare a casei PSRM este floarea decorativă cu numele «copac de bani» de pe pervazul oficiului acestui partid.

 

Dar s-a dovedit că nu e tocmai așa. Mai bine zis, deloc nu e așa. În orice caz, așa afirmă portalul informațional Rise Moldova, care a efectuat propria sa investigație  a încasărilor financiare ale respectivei case a Partidului Socialiștilor.


Rezultatele acestor investigații plasate în Internet  sunt volumetrice, de aceea ne vom referi doar la principalele. Potrivit declarației făcute de Rise Moldova, socialiștii lui Dodon fac un business secret cu o companie offchore legată de Rusia și fondată pe insulele Bahama. Sursa insistă asupra faptului că doar cu cîteva luni înainte de alegerile prezidențiale pe contul partidului au fost transferate de peste hotare 30 mln lei. În scopul de a legaliza acești bani, o parte din ei au fost împrumutați sponsorilor partidului, iar altă parte a fost cheltuită pentru finanțarea resurselor media ale Partidului Socialiștilor.


Figurile-cheie în această schemă financiară dubioasă din punct de vedere al legii sunt sponsorii oficiali ai PSRM, Corneliu Furculiță, Ala și Igor Dolință, iar printre figuranții afacerii se numără nu numai deputați și consilieri municipali din partea Partidului Socialiștilor, ci și membrul CEC, Maxim Lebedinschi.


Autoritățile nu au reacționat în nici un fel la materialele apărute în urma respectivei investigări, deși tertipurile de acest gen prezintă o încălcare a legislației cu privire la finanțarea partidelor.


Însuși Igor Dodon în general s-a distanțat de Partidul Socialiștilor, declarînd că și-a înaintat candidatura ca «persoană fizică». Deci, reiese că PSRM este pur și simplu un instrument pentru realizarea ambițiilor politice personale ale domnului Dodon.


«Nu există nici un fel de temeiuri. Dodon Igor merge la alegeri ca persoană fizică, ci nu ca partid, a declarat despre sine la persoana a treia domnul Dodon, răspunzînd la întrebarea privind potențiala excludere din cursa electorală a candidatului PSRM în mod analogic cu situația de la alegerile din 2014, cînd pentru încălcări financiare din cursa electorală a fost exclus partidul de atunci al lui Renato Usatîi — «Patria».

 

Dar și față de persoanele fizice poate fi găsit ac de cojoc prin aplicarea articolului 69 din Codul Electoral, conform căruia în cazul folosirii de către concurent  (în cazul nostru — de candidatul la funcția de președinte al țării) a unor mijloace financiare de peste hotare, Comisia Electorală Centrală se adresează cu o petiție privind anularea înregistrării lui la Curtea de Apel a capitalei. Dar guvernarea nu vrea să aplice nici această sancțiune.


Pe de altă parte, putem presupune că se duce un joc mai subtil. De exemplu, nu-i exclus că «investigarea» efectuată de Rise Moldova a fost plătită de însuși Igor Dodon. Care în acest mod a încercat să capteze voturi ale electoratului vorbitor de limbă rusă și să demonstreze că Rusia, ca și pînă la asta, a organizat pentru el o companie offchore și îi achită cheltuielile electorale. E o variantă cam greu de crezut, totuși, nu-i exclus să fie reală. Demult se știe că în Rusia Igor Dodon este susținut doar de partidul  «Справедливая Россия». Pe de altă parte, se știe că acest partid a trecut cu greu în actuala componență a Dumei de Stat a FR. Și acum, putem să presupunem, el are griji mai importante decît cea de a-l sprijini pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Moldova…
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: