În versiune marsupial
РУС. MOLD.
» » În versiune marsupial

În versiune marsupial

20-11-2015, 05:05
Viziuni: 1 344
  
Versiunea de tipar   
În versiune marsupial…În realitate, Dodon nu are nevoie de alegeri anticipate, acestea nu sunt tocmai convenabile, unde mai pui că poate ar putea să dea și cu oiștea în gard. Atunci de ce le cere insistent ? Foarte clar — mai vrea să rupă o bucată

 


În cadrul unei emisiuni difuzate de un post de televiziune din Rusia, liderul socialiștilor din Moldova, Igor Dodon a încercat să enumere succesele organizației sale.


În linii generale, esența discursului său a fost următoarea: în Moldova lucrurile stau foarte prost, criza continuă non-stop și doar datorită eforturilor titanice depuse de PSRM și, în special personal de liderul acestei formațiuni, țara noastră rămâne pe linia de plutire și chiar ar putea găsi colacul salvator.

 

Se știe demult despre faptul că Igor Nicolaevici este un adevărat maestru al frazelor răsunătoare dar absolut goale. Unde mai pui că nu este zgîrcit la bani atunci cînd este vorba de campanii PR de calitate. Însă, dacă analizăm foarte bine, ne dăm seama că, de fapt, Partidul Socialiștilor nu poate propune nimic nou, ci, pur și simplu, speculează cu lozinci sperînd că moldovenii vor pica în capcana lor. Și, unde este siguranța că Dodon este cu adevărat socialist? Nu este suficient să preiei prin atac raider o formațiune politică ca să te numești socialist. Pe 24 septembrie 2011, Dodon a preluat Federația de Șah din Moldova (acolo se învîrtesc bani buni de la FIDE). Așa că, acum, el este jucător de șah titular?

 

Povestiri distorsionate în emisie directă

 

Așa deci, cu ce s-a lăudat Igor Dodon în emisie directă? Iată cu ce: «La sfîrșitul lunii septembrie, noi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, împreună cu partenerii noștri, am instalat un orășel de corturi în fața Parlamentului. De aproape două luni, protestăm, în regim non-stop, împotriva acestei guvernări. Am obținut rezultate concrete și destul de bune. Am obținut demisia Guvernului Streleț. De asemenea, am obținut anchetarea penală a unui fost premier și, cel mai probabil, el va ajunge la închisoare. În afară de asta, pe parcursul anului în curs, trei Guverne au plecat în demisie», a declarat Dodon.


Mda…cam multe diverse puse într-o oală. Să încercăm să le descîlcim. Indiciul subtil precum că Igor Dodon a răsturnat trei Guverne — îl omitem, deoarece este mult prea absurd. Da, Guvernul Streleț a fost demis inclusiv cu voturile deputaților fracțiunii parlamentare PSRM. Totodată, este foarte îndoielnic faptul că această mișcare a fost generată de prezența corturilor în preajma Legislativului, care, de fapt, i-a plictisit rău de tot pe chișinăuieni. Măcar și pentru faptul că atunci cînd «locatarii» corturilor își desfășoară protestele, nu se consultă cu orășenii.

 

Cît privește ponderea politică a orășelelor de corturi… Aceeași circari dodon-iști și-au instalat corturile în preajma ANRE în timpul protestului la care au cerut anularea majorării tarifelor la energia electrică. Dar ce s-a întîmplat cu tarifele? Nu cumva s-au ieftinit?

 

Toate aceste proteste au fost organizate în interesele unei singure persoane, iar acest circ va continua la nesfîrșit pînă cînd această persoană nu va primi un șut.

 

Și dacă socialiștii au participat la demiterea Guvernului Streleț, atunci laudele referitoare la meritele pentru arestarea lui Vlad Filat — chiar sunt supte din deget. Pentru că PSRM nu a cerut niciodată arestarea lui Filat. Demisia Guvernului — au cerut-o, demisia lui Timofti — de asemenea, însă, arestarea lui Filat… scuzați vă rog… Așa că, la acest capitol, Igor Dodon, pur și simplu, a mințit telespectatorii din Rusia.

 

Chestiunile zilelor trecute

 

Și de ce mă rog să nu mintă? Cu ce sunt mai buni telespectatorii din Rusia decît cei autohtoni? Raportul în fața «sponsorilor» din Moscova — este o chestiune serioasă. În această situație și fantezia joacă un rol important. Îmi amintesc data de 2 februarie 2014, primăria orașului Basarabeasca și-a chemat localnicii la adunare. Reuniunea a fost organizată în conformitate cu dispoziția Consiliului local din 17 ianuarie 2014.

 

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a venit și el la adunare din proprie inițiativă. Tot la rugămintea lui, i s-a oferit dreptul să țină un discurs. Mai tîrziu, în presă a fost publicată informația că adunarea a fost, de fapt, organizată de socialistul Dodon (care, cu siguranță, a scos banii pentru întrunire din caznaua partidului). Autoritățile locale au încercat să protesteze, au publicat dezmințirile de rigoare, dar nimeni nu i-a luat în serios.

 

Așa că ipocrizia liderului PSRM se potrivește cu ipocrizia celor din AIE. Înainte de ultimele alegeri parlamentare, el le-a promis bătrînilor pensii mari, studenților și liceenilor — burse mari dar și demiterea ministrului Educației, la fel, le-a promis antreprenorilor micșorarea impozitelor. Și celor care muncesc peste hotare le-a promis ceva, însă, nu mai ține minte nimeni ce. Acum, toate aceste promisiuni au fost uitate cu desăvîrșire de Igor Nicolaevici. Fracțiunea PSRM nici măcar nu înregistrează aceste inițiative în Parlament.

 

În schimb, promisiunile pompoase sunt la ordinea zilei. Vă mai aduceți aminte despre panourile electorale ale PSRM? Îl prezentau pe Dodon într-o postură foarte importantă, la fel de importantă părea și Zinaida Greceanîi și pe undeva pe acolo se pierdea și un oarecare Putin. Din cîte înțeleg, Vladimir Vladimirovici l-ar fi consultat pe Igor Nicolaevici despre cum pot fi dezvoltate relațiile viitoare de colaborare între Moscova și Chișinău. În schimb, fiecare înțelege că socialiștii sunt susținuți de nimeni altul decît Președintele Rusiei.

 

Deși aliatul lui Dodon în Rusia este a cincea roată la căruță, cum ar fi liderul fracțiunii «Spravedlivaia Rossia» în Duma de Stat, Serghei Mironov. Sau colegul său de partid — Oleg Paholkov.


Liderul PSRM promite, cu regularitate, să întoarcă în mîinile bătătorite ale muncitorilor puterea furată, inclusiv, miliardul hoțit. «Mai devreme sau mai tîrziu vom întoarce multe din ce s-a «prihvatizat» în ultimii ani», a promis Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.

 

«Mai devreme sau mai tîrziu» este un termen minunat. Adică, dacă cerem liderului PSRM să răspundă pentru cele promise, el ar putea să răspundă că este prea devreme. Cum ar veni «eu doar v-am promis mai devreme sau mai tîrziu». Așteptați pînă foarte tîrziu. Pentru că mai devreme nu se primește.

 

Prieteni devotați și alegeri anticipate

 

De remarcat că despre tovarășul său în lupta împotriva oligarhiei — RenatoUsatîi, Dodon a spus-o odată pe negîndite. Cum ar veni — există acolo unul pe care l-am luat printre aliați. «Sunt partenerii noștri cu care, împreună, luptăm pentru demisia acestei guvernări, împreună, conform tuturor sondajelor, obținem majoritatea în viitorul Parlament și sunt convins că împreună cu acești parteneri vom schimba situația spre bine în Moldova». Și atît.

 

În realitate, dacă nu era Usatîi, nu ajungea Dodon în Parlament. Nu ar fi trecut socialiștii de pragul electoral de 5%. În preajma alegerilor parlamentare, Usatîi s-a văzut nevoit să fugă din Moldova, iar electoratul său a trecut la Dodon. Iată și rezultatul.

 

«Obținem majoritatea în viitorul Parlament», este un fapt îndoielnic. Pentru că alegătorii nu au uitat de renumita geantă în carouri a lui Dodon și alegerea președintelui Timofti. Și a obosit de verbiajul liderilor socialiștilor. Unde mai pui că și RenatoUsatîi a început să se dezmeticească.

 

Așa că, Dodon nu are nevoie de alegeri anticipate, nu-i sunt convenabile, ar putea să dea cu oiștea în gard. Atunci de ce le cere insistent? Foarte clar — mai vrea să rupă o bucată. 

 

Eugeniu Marian 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: