Ultraj în cheie roz
РУС. MOLD.
» » Ultraj în cheie roz

Ultraj în cheie roz

4-12-2015, 12:02
Viziuni: 1 275
  
Versiunea de tipar   
Ultraj  în cheie roz PSRM s-a întrunit într-un nou congres — îndeplinirea promisiunilor de anul trecut au fost amînate pînă "după alegerile anticipate"

 


Congresul a avut loc într-o atmosferă confortabilă pentru socialiști — pălăvrăgeală randilogventă și promisiuni deșarte, laude și povești de groază pentru copii. Și, evident, cu o multitudine de urări și reverențe în adresa celui mai important PSRM-ist din Moldova, care a evoluat de la păpușică politică pînă la primar al orașului de corturi — Igor Dodon.

 

Ca de obicei, înainte de desfășurarea congresului, Dodon și-a subliniat obiectivele: de a trasa planurile. În cadrul evenimentului, acestea au fost incluse într-un plan de zece puncte cu denumirea pompoasă și ridicolă în același timp — «Progresul moldovenesc».

 

Abcesul socialiștilor a izbucnit

 

În linii generale, timp de un an, de la alegerile parlamentare, reprezentanții celei mai numeroase fracțiuni în Parlament, ar trebui să nu-și mai traseze planuri ci să le treacă la capitolul — realizat. Însă, socialiștii din organul legislativ seamănă mai mult cu o verigă pierdută a evoluției — nu propun inițiative, u fac propuneri și nici chiar nu inițiază discuți. Pentru că nu putem lua drept inițiativă blocarea tribunei Parlamentului în stil de circ și înșirarea pancartelor cu solicitarea «Jos cu toți!».

 

În cadrul congresului, autointitulatul «partid al majorității» așa cum s-au botezat socialiștii, aceștia au explodat în legătură cu programul menționat mai sus. Observatorii din afara formațiunii au aflat multe lucruri noi despre partidul păpușarilor ca despre un gibon crestat de specie rară despre care se relatează la posturile TV specializate.

 

Se pare că socialiștii, cu toată seriozitatea, se conving reciproc că ei sunt o echipă care, după alegerile parlamentare anticipate, este capabilă să formeze guvernul și să scoată țara din criza profundă în care s-a pomenit. Se pare că PSRM este gata să-și asume responsabilitatea guvernării țării după alegerile parlamentare anticipate. Despre toate acestea a raportat pacienților, adică delegaților, adjunctul lui Dodon — Zinaida Greceanîi.

 

Iată cum! Înseamnă că socialiștii știu cum să salveze țara, însă, își ascund cunoștințele! Dar să nu ne grăbim și să-l lăsăm pe doctor să-și facă concluziile. Cum spuneau Ilf și Petrov, pentru curățenie nu trebuie să lupți ci să mături. Păi, iată că și Dodon trebuie să se lepede de grandomanie și să purceadă la activități concrete în organul legislativ, să facă ceea ce le-a promis alegătorilor săi.

 

Se taie frunze la cîini

 

Din cîte ne aducem aminte, primul lucru promis de PSRM a fost că imediat ce ajunge în Parlament va denunța Acordul de Asociere cu UE și va organiza un referendum cu privire la integrarea țării în Uniunea Vamală. Dar iată că deja de un an socialiștii rod pantalonii în fotoliile parlamentare fără a întreprinde nici măcar o încercare în acest sens. Nici măcar nu au încercat să aducă această chestiune pe ordinea de zi a Legislativului. Ah da, alegerile s-au terminat, de ce să ne mai obosim. Iată că după alegeri anticipate, le vom lua de la capăt…

 

Totodată, socialiștii au promis ca, timp de patru ani, să majoreze numărul locurilor de muncă dar și numărul cetățenilor antrenați în economia națională cu 200 de mii, sau 17 %. Dar…n-a fost să fie nici de această dată. Așa deci, din cîte înțelegem, cetățenilor li s-au pregătit locuri numai în fața televizoarelor de unde le va declama Dodon.

 

PSRM a mai promis să asigure o creștere accelerată a salariilor: ritmul de creștere a salariilor va fi mai mare decît ritmul de creștere a PIB — au declarat socialiștii în preajma alegerilor parlamentare. Iar mărimea pensiei medii, potrivit lor, va spori de două ori și, în rezultat, aceasta va depăși cu 30% minimum de existență al pensionarilor.

 

Dar ce se face în acest sens? Ah, da! Mitinguri, marșuri și demonstrații, orășele de corturi. Ei, acolo, cu siguranță, pensiile și salariile vor crește, iar majorările se vor măsura în decibeli. Tot mai sus și mai sus, mai sus și mai sus! Și gata!

 

Printre alte promisiuni preelectorale făcute de socialiști se mai numără — lupta împotriva oligarhiei, revizuirea condițiilor în care s-au făcut privatizările ilegale, introducerea impozitului progresiv și a impozitului pentru lux, scoaterea economiei din zona offshore și multe altele…

 

Din cîte se vede, încă de la alegerile parlamentare de anul trecut s-au trasat o mulțime de obiective și sarcini. Însă, din cîte se știe, lucrurile mari se fac după o pauză pe măsură. După care poți să faci din nou niște planuri.

 

Dacă a zis…

 

Și pentru că Dodon strigă pe la toate colțurile că este susținut de Moscova, la congres au fost prezenți și invitați din Federația Rusă. După importanța lor — de nivel mediu și mai mic. De exemplu, Nicolai Starikov — reprezentant al partidului extraparlamentar «Velikoe Otecestvo» — adică mai jos de mediu. Serghei Mironov — reprezentant al fracțiunii «Spravedlivaia Rossia» din Duma de Stat — nielul mediu tras de urechi.

 

Dodon se are de bine cu Mironov de mai multă vreme. Anume socialiștii revoluționari îl susțin pe Dodon la Moscova și nicidecum președintele Putin, așa cum se transmite pe panourile publicitare ale PSRM. Creîndu-i lui Dodon imaginea «unui politician pro-rus, care este admirat de aproape toată Moldova», cei de la «Spravedlivaia Rossia» încearcă să obțină, astfel, dividende politice și să-și mărească ratingul în fața electoratului rus. Însă, lucrurile stau prost la capitolul rating. Majoritatea analiștilor politici tind să creadă că, în urma viitoarelor alegeri, «Sravedlivaia Rossia» nu va accede în Duma de Stat a Federației Ruse. În asemenea situație, vor suferi eșec oare relațiile lui Dodon cu Rusia? Da, foarte probabil.

 

La Chișinău, Serghei Mironov a decis, de asemenea, că conducă un pic lupta împotriva oligarhiei. Potrivit lui Mironov, pentru a atinge scopurile, despre care s-a vorbit în cadrul congresului socialiștilor moldoveni, este necesară organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

 

De fapt, bunule cetățean, ce aveți dumneavoastră cu grijile noastre? Și cine v-a oferit dreptul să veniți cu tot felul de sfaturi, fie ele și gratuite? Măcar de-ar fi fost vociferate aceste povețe de altcineva și nu de persoana implicată într-un scandal de corupție pe vreme ce deținea funcția de președinte al Consiliului Federației…

 

Discursul lui Mironov seamănă mult cu o imixtiune în treburile interne ale altui stat. Interesant, ce ar fi spus Mironov sau colegii lui din Dumă dacă, să zicem, Mihai Ghimpu — în calitatea sa de lider de partid parlamentar, s-ar duce la Moscova și l-ar sfătui pe Putin să dizolve Duma ? Făcînd acest lucru cu harul său unic: «Îi cunosc pe toți pe de rost. Am atîtea fotografii cu ei — de zi și de noapte…».

 

În concluzie

 

Programul socialiștilor cu ale lor «zece pași spre succes», prezentată în cadrul congresului — nu este nimic altceva decît un amalgam de deșertăciuni pompoase amestecate cu sloganele, care, în realitate, nu înseamnă nimic. În schimb, pe fundalul acestora, domnii «socialiști» sunt asemenea unor eroi de serial — inițial totul este în noroi și… baț… reușesc să facă un act eroic. Aplauze furtunoase transformate în ovați…

 

Eugeniu Marian 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: