Clonele se numără la toamnă
РУС. MOLD.
» » Clonele se numără la toamnă

Clonele se numără la toamnă

4-12-2015, 11:43
Viziuni: 1 519
  
Versiunea de tipar   
Clonele se numără la toamnăÎn cazul în care aventura partidului-clon va fi dusă pînă la capăt, Popa riscă să fie condamnat pentru falsificarea actelor de înregistrare 

 Judecătoria sectorului Buiucani din capitală a obligat Ministerul Justiției să excludă Partidul Comuniștilor Reformatori din registrul partidelor politice. Decizia respectivă a fost dictată pe 27 noiembrie 2015. Acum, comuniștii intenționează să se adreseze Procuraturii Generale cu solicitarea de a atrage la răspundere toate persoanele vinovate de falsificarea documentelor, de asemenea, implicate în activități frauduloase, inclusiv, din rîndul colaboratorilor Ministerului Justiției.

 

Precizăm că certificatul de înregistrare a partidului-clon a fost anulat, printr-o decizie a instanței de judecată, încă pe 24 aprilie curent după ce au fost depistate o multitudine de încălcări admise la procedura de înregistrare. De asemenea, s-a constatat că în actele statutare s-au făcut falsificări.

 

Partidul-clon, în frunte cu Ruslan Popa, a apărut pe arena politică la începutul anului trecut și s-a întitulat Partidul Comuniștilor Reformatori. Scopul acestei formațiuni politice, apărute chiar înainte de alegerile parlamentare, a fost foarte clar: simbolica și abrevierea identică trebuiau să inducă alegătorul în eroare, iar în rezultat — PCRM, care, la acel moment, se bucura de cel mai mare rating, să obțină mai puține voturi în cadrul scrutinului.

 

PCRM, fiind deținătorul de drept pentru utilizarea denumirii și abrevierii precum și a simbolicii — secera și ciocanul, a interzis, prin intermediul instanței, Ministerului Justiției să înregistreze denumirea Partidului Comuniștilor Reformatori cu abrevierea PCRM, dar și a simbolicii care conținea secera, ciocanul și steaua.


Ultimii nu au fost intimidați de acest fapt. În complicitate cu angajații de la Ministerul Justiției, care, la acel moment, era condus de liberal-democratul Oleg Efrim, și falsificarea documentelor de constituire, la 23 iunie 2014, partidul-clon și-a ridicat certificatul de înregistrare avînd abrevierea PCR și simbolica — secera, ciocanul și steaua.

 

Partidul Comuniștilor s-a adresat la judecătoria sectorului Buiucani cerînd anularea deciziei Ministerului Justiției prin care a fost înregistrată formațiunea comuniștilor reformatori, de asemenea, a solicitat ca pînă la pronunțarea sentinței definitive, să fie sistată valabilitatea certificatului de înregistrare a partidului-clon.

 

Însă, instanța ignora în fel și chip solicitările PCRM, fără să ia în calcul nici riscurile Partidului Comuniștilor și nici ale majorității alegătorilor dispuși să-și dea votul pentru PCRM.

 

Tergiversarea artificială a procesului de judecată a permis «reformatorilor» să participe în cursa electorală pentru parlamentare obținînd 4,92% din voturi. În raport numeric, vorbim despre 80 de mii de voturi. Dacă e să luăm în calcul și numărul buletinelor de vot anulate, în care erau aplicate cîte două ștampile votat (în dreptul PCRM și partidului-clon), putem afirma cu certitudine că cel puțin 100 de mii de alegători au fost trași pe sfoară.

 

În timpul procesului de judecată, juriștii PCRM au prezentat un șir de dovezi precum că documentele au fost falsificate, iar procedura de înregistrare a partidului-clon s-a făcut cu mari încălcări. De rînd cu abaterile în ceea ce privește semnăturile și documentația, au fost depistate încălcări grave la înregistrarea statutului. Adresa juridică, menționată în actele de înregistrare ale partidului lui Popa era diferită de cea menționată în certificatul eliberat de Ministerul Justiției.

 

După cum a menționat, pentru Ziarul «Comunistul», juristul PCRM — Alina Palii, după ce Curtea de Apel a interzis Ministerului Justiției să înregistreze denumirea și simbolica similară cu denumirea și simbolica PCRM, Ruslan Popa, ocolind Legea cu privire la partidele politice, a operat modificări în statutul partidului său clon pentru care solicita înregistrarea. El a modificat simbolica — secera, ciocanul și steaua — pe un spic în formă de seceră, ciocan și stea. Totodată a fost modificată și abrevierea — din PCRM în PCR. Adică vorbim despre o adevărată falsificare de acte.

 

Mai mult decît atît, în timpul procesului de judecată au fost audiați mai mulți martori numele cărora figurau în documentele statutare în calitate de membri ai acestei formațiuni, însă, de facto, nu aveau asemenea statut, fapt despre care au declarat în instanță. Potrivit depozițiilor, oamenii și-au pus semnătura pe listele unul sondaj, care, chipurile, ar fi fost organizat în localitatea lor. Oamenilor li s-a spus că sondajul este organizat de PCRM pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală.

 

În acest fel, cu ajutorul unui partid-clon, în timpul ultimelor alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014, PCRM-ul a fost hoțit de cel puțin șase mandate în Parlament. Pentru că circa 5 % dintre alegători și-au dat votul din greșeală pentru «reformatori» — cînd acestea erau, de fapt, voturile pentru PCRM.

După un proces îndelungat, PCRM a obținut cîștig de cauză în prima instanță, ulterior, în instanțele superioare.

 

«La ora actuală, se pregătesc și se acumulează toate dovezile mașinațiilor și falsificare a documentelor atît din partea lui Ruslan Popa, cît și din partea colaboratorilor Ministerului Justiției. PCRM se va adresa Procuraturii Generale și va cere atragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați în acest mare scandal», a menționat Alina Palii.
 
Larisa Miheeva
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: