Strășeni: Reforma în sistemul educației este o nerușinare din partea guvernării!
РУС. MOLD.
» » Strășeni: Reforma în sistemul educației este o nerușinare din partea guvernării!

Strășeni: Reforma în sistemul educației este o nerușinare din partea guvernării!

14-02-2019, 11:27
Viziuni: 2 301
  
Versiunea de tipar   
Strășeni: Reforma în sistemul educației este o nerușinare din partea guvernării!În cadrul întîlnirilor sale electorale cu alegătorii, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu locuitorii din Strășeni
 
Întîlnirea a avut loc în sala de festivități a Liceului «M. Viteazul» din localitate cu participarea corpului didactic al liceului, a părinților și liceenilor care învață în această instituție educațională. De asemenea, au venit și toți doritorii de a participa la întîlnire — locuitori din raion, care au avut să-i adreseze lui Vladimir Voronin multe întrebări legate de situația din țara noastră.

În cadrul acestei întîlniri cu alegătorii de la Strășeni au fost prezentați și candidații din partea PCRM.

Petru Filip, prim-secretarul CR Strășeni al PCRM, care de asemenea e înaintat la funcția de deputat din partea PCRM, a prezentat pe scurt platforma electorală a PCRM. Totodată, el le-a amintit celor prezenți ce s-a făcut în raion în timpurile cînd la guvernarea țării s-au aflat comuniștii. S-au făcut multe lucruri benefice, inclusiv pentru dezvoltarea sferei educației. Astăzi guvernării nu-i pasă de oamenii de rînd, loturile de pămînt stau nelucrate, sfera socială se distruge, iar toate reformele promovate de guvernare în sfera educației s-au soldat cu rezultate deplorabile.

La rîndul său, Ludmila Cube, director al Liceului «M. Viteazul», a subliniat că, la apropiatele alegeri, alegătorii nu trebuie să se lase induși în eroare de diferite provocări, ei trebuie să chibzuiască bine înainte de a-și da votul și să voteze cutare sau cutare candidat, conștientizînd clar alegerea pe care o vor face. Doar la alegeri contează fiecare vot. PCRM are un program bine pus la punct cum poate fi scoasă Moldova din criza la care a ajuns ca urmare a celor zece ani de conducere a ei de către așa-numita guvernare democratică.

Luînd cuvîntul în fața pedagogilor de la Strășeni, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a făcut o caracteristică a situației politice din țară, subliniind că astăzi ne confruntăm cu o criză sistemică, care a influențat negativ toate sferele vitale din țară. De hotărîrile politice depinde calitatea inițiativelor legislative adoptate. De aici reiese și calitatea activității sistemului justiției, ordinii de drept, precum și a departamentelor anticorupție. Dacă puterea a căzut în hoție și fărădelegi pe întreaga sa verticală, putem oare vorbi despre ordine în sfera sănătății, în sistemul protecției sociale a populației sau în sectorul real al economiei? Desigur că nu putem!

Exemplele nu trebuie să le căutăm pe undeva, ele sînt alături de noi. Amintiți-vă cum guvernarea încerca să ne convingă că optimizarea sferei educației va fi doar spre folosul societății. Și, pînă la urmă, ce avem ca urmare a respectivei reforme? Au fost închise sute de școli și licee, iar copiii sînt nevoiți să facă drum de zeci de kilometri pînă la școlile la care au fost repartizați. Cei mai experimentați pedagogi, pe motiv că au atins vîrsta de pensionare, au fost lipsiți de locul de lucru pe care-l aveau, iar tinerii specialiști nu merg să lucreze în școli din cauza salariilor mici.

Promisiunea de a majora salariile pedagogilor în realitate s-a soldat cu un rezultat invers, veniturile pedagogilor ajungînd să fie mai mici decît pînă la majorare. Guvernarea închide instituțiile specializate pentru copiii orfani și pentru cei cu dezabilități. Soarta acestor copii nu este cunoscută. Cu fiecare an crește numărul minorilor care în general nu frecventează școala. Ca urmare, populația Moldovei riscă să devină treptat analfabetă. Încotro ne duce țara această politică? Nicăieri! Aceasta e o cale de impas, o cale ce conduce spre degradare. Oare pentru această cale a votat poporul nostru la alegerile parlamentare precedente?

În anii cînd s-a aflat la guvernare, PCRM n-a închis școli, ci a mai construit altele noi și le-a reconstruit pe cele existente. PCRM nu promitea, ci anual majora salariile bugetarilor, inclusiv ale pedagogilor și profesorilor din veriga superioară a sistemului. PCRM nu închidea internatele pentru copiii orfani și invalizi, ci crea pentru aceste categorii de copii condițiile necesare de trai și pentru studii în instituții specializate. PCRM nu arunca vorbe în vînt, ci de bună seamă realiza în fapt un program de susținere a tinerilor specialiști, inclusiv a celor din sectorul educațional, asigurîndu-i pe tinerii pedagogi cu un loc de trai gratuit.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: