Minciuna și sărăcia curtezanilor
РУС. MOLD.
» » Minciuna și sărăcia curtezanilor

Minciuna și sărăcia curtezanilor

15-02-2019, 12:43
Viziuni: 680
  
Versiunea de tipar   
Minciuna și sărăcia curtezanilorSocialiștii nici măcar nu se străduie să-și acopere minciuna preelectorală cu voalul adevărului
 
Involuntar începi să crezi că pasiunea maniacală pentru minciună nu este doar o identitate a persoanei, ci o deformare evidentă a personalității. Și totuși, ar trebui de-i trimis pe domnii socialiști la Mark Twain care sfătuia așa: «Nu epuizați minciuna în van, de unde să știți cînd veți avea, cu adevărat, nevoie de ea».

Săptămîna aceasta, campion incontestabil la cursa minciunilor este «președintele tuturor», Igor Dodon. Acesta a declarat la postul său de televiziune că nu se va întîlni cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko, care ajunge, chipurile, la Chișinău pe 13 februarie. Chipurile (?) nu vrea să se implice în alegerile din Ucraina. Din păcate, așa cum s-a constatat mai tîrziu, așa zisul președinte a inventat, pur și simplu, acest pretext informațional pentru propriul său PR. Or, simplu spus — a mințit.

Dezamăgirea nu a întîrziat să urmeze. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Moldova au comunicat că vizita lui Petro Poroșenko în Moldova, într-adevăr, se pregătea dar s-a decis amînarea acesteia «pentru un alt termen». Fapt despre care nu putea să nu știe Igor Dodon. Felicitări, cetățeni mințiți! În afară de aceasta, secretarul de presă al instituției, Alexandru Roitman a subliniat că Petro Poroșenko nici nu a intenționat să se întîlnească cu Dodon: «pot să spun cu trimitere la sursele diplomatice că partea ucraineană nu a cerut o asemenea întrevedere».

Nici nu putea să solicite: la vremea sa, Vișina de pe tort (porecla președintelui ucrainean) s-a ofensat de declarațiile lui Dodon precum că Crimeea aparține Rusiei și a refuzat să se întîlnească cu el pînă cînd ultimul nu va recunoaște peninsula în calitate de teritoriu ucrainean ocupat ilegal de Rusia.

* * *
Locul doi la cursa de minciună revine liderului nominal al Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi. Aceasta a declarat că, în preajma alegerilor, formațiunea politică a desfășurat peste 5 mii de întîlniri cu 250 de mii de alegători. Cît ține de această informație — cum doriți. Vreți — rotiți degetul la tîmplă, vreți — rîdeți cu poftă. Or, recomandați-i fostului contabil, ministru și premier Zinaida Greceanîi să învețe a număra. Și să nu numere alegătorii cu atîta ignoranță. Pentru că de la începutul campaniei electorale au trecut abia 20 de zile. Cîte înîlniri pe zi reies? 250 de întîlniri pe zi pe parcursul a trei săptămîni!

* * *
Ei și cine va fi pe locul trei? Nu a reușit să se facă auzită întrebarea că a și apărut secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea care a spus ferm: «Eu voi fi al treilea!».

Candidatul la parlamentare pe circumscripția uninominală Nr. 28 (Chișinău, Rîșcani) a declarat că Igor Dodon nu a desfășurat acțiuni de agitație în favoarea «socialiștilor». Declarația a fost făcută în contextul avertizării emise de Comisia Electorală Centrală pe numele lui Igor Dodon cu privire la inacceptabilitatea desfășurării agitației în favoarea PSRM.

Fapt pentru care Bătrîncea a scăpat din vedere că Dodon a pus în serviciul formațiunii tot aparatul prezidențial, inclusiv pe consilierul său Maxim Lebedinschi. Mai mult ca atît, administrația președintelui a comunicat că, în cadrul ultimei întrevederi, Igor Dodon și Vladimir Putin au discutat despre cursul campaniei electorale și a menționat că înțelegerile lor vor acționa în funcție de cine va învinge la scrutin. Dodon a îndemnat politicienii străini să nu recunoască rezultatele alegerilor parlamentare, iar oamenii — să iasă în stradă în cazul în care PSRM va fi exclus din cursa electorală. Însă, această variantă este una fictivă — aruncată cu scopul de a crește ratingul socialiștilor.

Apariția lui Dodon alături de Putin și Patriarhul Kirill, personalități autoritare pentru mulți moldoveni, semnifică un transfer de imagine — de la Putin și Kirill pe Dodon și «socialiști». Atunci cînd Dodon a declarat că s-ar fi înțeles cu președintele FR, Vladimir Putin pe marginea amnistierii imigranților din Moldova, Partidul Socialiștilor a realizat, imediat, un spot publicitar în legătură cu acest fapt și l-a plasat pe pagina sa din Internet.

Declarînd anul 2019, printr-un decret propriu, drept Anul familiei în Moldova, Dodon, sub pretextul acestei manifestații, merge săptămînal prin republică, se întîlnește cu oamenii și le oferă cadouri. Unde mai pui că face tot posibilul să organizeze aceste întîlniri în fața secțiilor de votare, așa cum a fost la Taraclia. În cadrul acestor întîlniri, reprezentanții Partidului Socialiștilor din teritorii fac agitație electorală activă.
 
Și, în sfîrșit, Bătrîncea îl contrazice pe însuși Dodon, care, după refuzul de a candida în alegeri în calitate de candidat a spus: «În tot acest timp, susținerea mea politică și morală va fi de partea echipei și partidului care m-a înaintat la alegerile prezidențiale din 2016 și a susținut în ultimii doi ani de zile toate inițiativele prezidențiale — este vorba despre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova». Să-l numim pe Vlad Bătrîncea «mincinosul albastru» după analogia cu «hoțul albastru» din «Douăsprezece scaune».

* * *
Minciună de dragul beneficiului — acesta este acel tip de minciună care, după posibilitate, trebuie oprită de la bun început. La acest gen de minciună, nicidecum, nu trebuie de închis ochii, justificată prin bune intenții. Or, se știe foarte bine unde poate duce un asemenea drum...

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: