La Kremlin, Igor Dodon nici pe departe nu s-a bucurat de o primire triumfală
Recentul «ales de către întregul popor» a fost într-o vizită la Moscova. La invitația organizației obștești ruse «Делîвая Рîссия», pentru a participa la business-forul «Rusia-Moldova: noi puncte de dezvoltare».
Dar putea oare un amator atît de mare de a-și face autopiar, cum este Dodon, să rateze posibilitatea de a apărea din nou pe sticlă alături de Președintele Putin?! Niciodată în viață! De aceea a și insistat să i se dea o audiență. Putem presupune că, mai întîi, Vladimir Vladimirovici a rămas uluit. Și asta pentru că s-a întîlnit cu domnul Dodon abia cu două luni în urmă, iar de atunci încoace în relațiile moldo-ruse nu s-au făcut simțite și nici văzute careva progrese, de aceea despre ce ar fi putut ei să discute?! Cu toate acestea, i-a promis lui Dodon audiența solicitată.
Oaspetele nepoftit se știe cum este primit. Pentru ca acest lucru să-i fie dat de înțeles lui Igor Dodon, care vrea să se facă Președintelui Rusiei prieten cu de-a sila, i-a fost dată o lecție, impunîndu-l să aștepte audiența aproape patru ore încheiate. Întîlnirea fixată pentru ora 13.00, din cauza unor vizitatori mai importanți, al căror nume nu i-a fost comunicat, a început aproape de ora 17.00.
În limbaj diplomatic, atît de lunga așteptare a lui Dodon în anticamera Președintelui Putin vorbește despre atitudinea față de respectivul subiect. Și dacă, în acest context, e să ne amintim cine a mai fost supus unei asemenea proceduri de patru ore, lucrurile devin absolut clare. De exemplu, printre persoanele «onorate» cu o astfel de așteptare a fost un careva cetățean cu numele Ianukovici, cîndva președinte al Ucrainei.
Deși nepoftit, Dodon a sosit la Vladimir Putin cu un dar — după cum s-a comunicat, cu cîteva sticle de vin ales din beciurile de la Cricova. Ce-i drept, ele și așa îi aparțineau lui Putin (colecția lui se păstrează la Cricova, la fel ca și cea a Angelei Merkel, John Kerry, Serghei Narîșkin, a Patriarhului Kiril și a altor personalități cunoscute, inclusiv a reichmareșalului Gering). Așa că, după cum vedem, Igor Dodon nu se rupe să dea ceva din ceea ce-i aparține lui însuși, fie vorba chiar și de Vladimir Putin.
— Mi-au dat drept cadou, a concretizat Putin. Păi, de ce mi-ai dărui ceea ce e al meu? Dacă aș fi avut nevoie urgentă de vinul meu, ți-aș fi spus să tragi o fugă și să mi-l aduci… Și nici nu te-aș fi «marinat» în tindă… Dar așa… Dodon însă n-a înțeles sarcasmul acestor spuse. A început să se îndreptățească de hotărîrea Parlamentului și a Guvernului Moldovei în cea ce privește recomandarea dată funcționarilor moldoveni de a se abține de la vizite în FR.
După care, cu înfățișarea unui sergent care a fost avansat direct la gradul de colonel, a comunicat președintelui rus că noi, chipurile, am avut astăzi un business-for cu «Делîвая Рîссия»; perioada neagră dintre anii 2009- 2016, practic, s-a încheiat și «la noi începe o nouă etapă de dezvoltare». Printre altele, la sus-pomenitul for, Igor Dodon a declarat că unii dintre producătorii moldoveni, chipurile, «de acum pot» livra fructe, legume și vinuri pe piața din Rusia, însă nu a numit nici o companie concretă. De aceea, putem fi siguri, și acesta e un rod al fanteziei «alesului de către întregul popor». Involuntar, din subconștient apare termenul «confabulație». În descifrarea oferită de psihiatrul german Kalbaum, despre confabulație putem vorbi în cazul în care bolnavul comunică despre evenimente inventate, care niciodată n-au avut loc în viața lui.
În continuare, în obișnuitul său stil, Igor Dodon l-a năpădit pe Putin cu proiecte. Chipurile, n-ar fi rău să vorbim astăzi și despre exporturi, și despre migranți, și despre Transnistria…
Dar pentru că domnul Putin știe foarte bine că președintele a statului moldovenesc cu o dubioasă legitimitate nu dispune de pîrghii pentru luarea unor decizii importante, deoarece republica noastră este parlamentară, îl asculta pe Dodon fără prea multă atenție. Altfel spus, Dodon în fața ochilor lui Putin era o priveliște dintre cele mai jalnice. Prin comportamentul său, acest cetățean continuă cu o încăpăținare de neinvidiat să cultive dezgustul față de sine.
Nota Bene
Pînă la durere am fi vrut să aflăm, așa cum spunea în repetate rînduri David Goțman, ce rol a avut la aceste tratative la nivel superior liderul PSRM, Zinaida Greceanîi? Dumneaei doar nu este funcționar de stat, ci pur și simplu un președinte al unuia dintre numeroasele partide din Moldova — nimic mai mult. Și din contul cui a făcut ea acest voiaj la Moscova? Nu e prea de crezut că pentru asta ar fi luat bani din casa partidului…
Secretele reintegrării
Legenda oficială ne spune că, la întrevederea cu Președintele FR, Vladimir Putin, Igor Dodon a discutat cu privire la problemele ce țin de reglementarea transnistreană
Aceasta ne-a fost adusă la cunoștință de mass-media prododonistă și de propriul lui serviciu de presă. În realitate, după cum vă dați seama, nici nu era despre ce să se discute. Pentru reintegrare, Igor Dodon n-a întreprins nici o acțiune reală, iar ideea dumnealui privind federalizarea patinează cu toate cele patru roți.
Dar nu-i poți spune lui Putin orice-ți trăsnește prin cap (doar n-o să-i spui de-a dreptul în ochi că, de fapt, ai nevoie să faci o poză alături de dînsul!), de aceea «alesul de către întregul popor» a îndrugat ceva de felul «ne vom întîlni cu domnul Krasnoselski pînă la sfîrșitul lui martie». Pentru ce se vor întîlni — vă vom spune mai jos.
Printre altele, nu chiar demult, Igor Dodon a purtat discuții asupra subiectului reglementare transnistreană cu viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, care a fost în vizită și la Chișinău, și la Tiraspol. Clar lucru că, la întoarcerea sa la Moscova, viceministrul Karasin i-a raportat lui Vladimir Putin despre rezultatul vizitelor sale. Și atunci, la ce bun i-a trebuit lui Igor Dodon să bată, cum se spune, apa-n piuă?!
La Tiraspol, liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, l-a asigurat pe Grigori Karasin că malul stîng al Nistrului e în totalitate pentru reglementarea diferendului, de aceea întrevederile între dumnealui și Dodon trebuie să aibă loc mai des.
Dar după această afirmație, dl Krasnoselski, de parcă l-ar fi luat gura pe dinainte, sau din naivitate, sau din înfumurare, s-a scăpat cu vorba cu privire la primul pas spre «reglementare» pe care s-au înțeles cu dl Dodon să-l facă.
Potrivit spuselor lui, acum Tiraspolul propune ca primul pas să fie făcut în mod reciproc și acest prim pas constă în următoarele: partea moldovenească, precum și cea transnistreană să claseze cîte zece procese penale intentate funcționarilor din partea opusă. «Noi suntem gata. I-am făcut această propunere lui Igor Dodon. Acum așteptăm răspunsul», a spus dl Krasnoselski.
Cît privește referendumul, federalizarea și alte invenții la care le face atîta reclamă Igor Dodon, dl Krasnoselski a declarat că pentru acestea încă n-a venit timpul și că acum «trebuie să rezolvăm problemele care țin de activitatea practică cotidiană a oamenilor și de care depinde viața locuitorilor de rînd și din Transnistria, și din Moldova». Altfel spus, să fie hotărîtă soarta a douăzeci de hoți de pe ambele maluri ale Nistrului.
Iar în timp ce Igor Dodon se umfla în pene în fața lui Vladimir Putin și îi chema pe toți participanții la conflict la o «discuție civică», Guvernul a depus eforturi și a convenit cu Petro Poroșenco cu privire la blocarea din partea Ucrainei a așa-numitei RMT. Pînă la sfîrșitul anului, pe traseul Tiraspol-Odessa va apărea un punct comun de trecere, care le va închide mașinilor cu numere transnistrene posibilitatea de a trece liber spre teritoriul Rusiei.
Eugeniu Marian, Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно