Cum reneagă iubind
РУС. MOLD.
» » Cum reneagă iubind

Cum reneagă iubind

4-11-2016, 13:30
Viziuni: 1 396
  
Versiunea de tipar   
Cum reneagă iubindÎncet-încet, Igor Dodon renunță la mesajele sale preelectorale

Mai țineți minte, acum cîteva luni, Dodon insista categoric pe denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană? În preajma alegerilor el a pledat pentru elaborarea Acordului cu privire la parteneriatul strategic cu Federația Rusă, fapt despre care se menționează, la drept vorbind, și în programul său electoral. Cu toate acestea, după primul tur, retorica lui Dodon a început să se schimbe.

 

Așa deci, într-un interviu radiofonic, Igor Nicolaevici a început să renege furios intențiile sale de a deturna Moldova din cursul său european în cazul în care va deveni președinte.

 

«Președintele statului nu are asemenea competențe. Președintele nu are competențe de a schimba vectorul geopolitic, de a sista acțiunea sau denunța acorduri», a declarat el.

 

Ia uite, a ajuns și la el. Un pic cam tîrziu, dar fie. Pur și simplu rîde ultimul cel care nu a înțeles faza inițial.

 

În afară de aceasta, Igor Dodon a început să opteze pentru … alegeri parlamentare anticipate: «pentru a scoate țara din captivitate, noi avem nevoie de alegeri parlamentare anticipate. De aceea, noi trebuie să folosim toate instrumentele juridice pentru inițierea alegerilor parlamentare anticipate și să obținem o altă majoritate parlamentară».

 

Vai de mine și de mine, noi toți suntem cosmonauți ! Ce l-a încurcat pe Igor Nicolaevici ca în loc să participe activ în aceste alegeri anticonstituționale, să-și îndemne părtașii să boicoteze scrutinul? Iată și alegerile parlamentare anticipate și «altă majoritate parlamentară».

 

Dar nu, el își dorește foarte mult să devină președinte, sau poate există și o indicație a cuiva în acest sens. Poate de asta s-a și agățat Dodon de osul alegerilor ilegale aruncat de autorități. Iar acum au început să-l bată gînduri triste: mai știi că mai fac președinte, mai știi cum poporul mă va întreba despre promisiunile electorale?

 

Tot felul de «parteneriate strategice cu Rusia», «colaborare economică», «reglementare transnistreană» și «procurori onești». Trebuie să dau înapoi.

 

Cu alte cuvinte, fie că Dodon a conștientizat toată starea catastrofală a situației pentru economia moldovenească în cazul denunțării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, fie că a înțeles, la modul real, că în Moldova toate problemele nu sunt soluționate, totuși, de președinte. Cine știe?

 

Doar că unii presupun că în ceea ce privește preferințele lui Dodon pentru modificarea vectorului au fost influențate de «recomandările» lui Vladimir Plahotniuc. De ce nu? Îmi aduc aminte în cadrul unei emisiuni televizate din preajma alegerilor, acesta l-a îndemnat pe Dodon «să renunțe la ideile sale referitoare la denunțare». Chipurile, în caz contrar, socialiștii pot să-și asume riscurile. «El (Dodon — E.M.) mă cunoaște și știe ce pot eu», a spus deschis Plahotniuc.

 

Și, din cîte putem vedea, de la poziția categorică de odinioară a liderului socialiștilor moldoveni despre ruperea relațiilor cu UE nu a rămas nici urmă. Deși, în mare parte, este absolut indiferent cine va deveni președintele Republicii Moldova — Igor Dodon sau Maia Sandu. Ambii sunt mînjiți de aceeași lume.

 

Este clar că primul nu va fi în măsură să reorienteze brusc țara spre Est, iar a doua nu va putea împinge Moldova în UE.

 

Din acest considerent, oare nu este mai bine să ne concentrăm nu asupra vectorului geopolitic, ci asupra problemelor cu care se confruntă populația?
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: