Gambitul iranian
РУС. MOLD.
» » Gambitul iranian

Gambitul iranian

17-02-2017, 15:35
Viziuni: 821
  
Versiunea de tipar   
Gambitul iranianPreședintele Federației de Șah din Moldova, Igor Dodon, care prin cumul se pretinde a fi și președinte al Moldovei, a fost la Teheran
El a fost în capitala iraniană la invitația Kirsan Iliumjinov, care, în afară de activitatea sa în funcția de președinte al Federației Internaționale de Șah, periodic, încă de pe timpul lui Elțin, execută anumite împuterniciri delicate ale Kremlinului.

Motivul formal a fost deschiderea Campionatului Mondial de Șah printre femei, care se desfășoară, în aceste zile, la Teheran. Însă, se menține tendința de a-l întreba pe mult prea stimatul Kirsan Nicolaevici: pe cît de necesară era, la deschiderea ceremoniei, prezența președintelui Federației Moldovenești de Șah, acaparată de Dodon prin același atac raider?

Or, pentru a reaminti publicului despre «alegerea sa de către tot poporul», Dodon a declarat, în ajunul vizitei sale că, în afară de mutarea figurilor pe tabla de șah, el va purta negocieri la Iran «pe marginea atragerii investițiilor».

Presa lui Dodon era în extaz, iar utilizatorii on line plătiți au inundat de ele. Născînd asemenea perle cum ar fi: «părțile au remarcat existența multor sectoare de perspectivă cum ar fi, spre exemplu, agricultura — numai populația Iranului numără peste 80 de milioane de oameni». Sau: «De asemenea, este posibilă dezvoltarea relațiilor în sectorul energetic. Populația Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului consumă, anual, 2, 8 — 3 miliarde de metri cubi de gaz, în timp ce Iranul produce, zilnic, circa 1 miliard de metri cubi», a subliniat Igor Dodon». Măi să fie, oare chiar să se fi apucat Igor Nicolaevici de construcția secolului pentru edificarea gazoductului Teheran — Chișinău, unde mai pui că prin Crimeea?

La fel de interesantă este întrebarea: din ce bani a fost finanțată această vizită absolut inutilă pe plan statal — din sursele Federației de Șah a Moldovei sau a contribuabililor? Aceeași presă pro-Dodon a comunicat că el «se află într-o vizită de lucru la Teheran», iar asta înseamnă că banii au fost luați din buzunarele noastre.

De altfel, circulă zvonuri că Dodon nu a mers la Teheran ca să cheltuiască bani, ci ca să primească bani. Chipurile, pentru promovarea unui apropiat a lui Vladimir Plahotniuc — Vasile Botnari, la funcția de director general a întreprinderii moldo-ruse «Moldovagaz» pentru 1,5 milioane de dolari. Dacă acest lucru corespunde realității, invitația lui Iliumjinov este absolut clară. Vreau doar să sper că banii nu au fost în geanta cu carouri — ar fi prea banal și murdar.

Evident, Dodon se teme atît de mult (îl respectă la nebunie) pe Plahotniuc, încît nu doar pe el se străduie să nu-l supere, dar și pe pușii acestuia — Candu și Filip.
 
Declarațiile lui răutăcioase sunt orientate exclusiv împotriva unor forțe inventate. Iată că și decretul lui Nicolae Timofti cu privire la acordarea Ordinului Republicii pentru coordonatorul Plahotniuc, urma să fie anulat de Dodon, la fel ca și cetățenia lui Băsescu. Ne întristează nu doar faptul posibilii corupții, cît faptul că prima persoană în stat pune interesele nu știu cui în fața intereselor propriului stat. Fapt care, de altfel, se pedepsește conform legii.

Pentru a se spăla pe mîini, Dodon a pus în aplicare un truc vechi: eu nu sunt vinovat, dușmanii nu m-au ajutat. El a comunicat că «noi nu suntem de acord cu această candidatură», însă, blocarea ei de către președinte este imposibilă. În același timp, Dodon a specificat că «nu se putea tergiversa la infinit» numirea conducerii companiei «Moldovagaz».

Dodon a plecat la Teheran imediat după vizita sa la Bruxelles, fără a lua în calcul vizita la ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin. Motivul a fost ușor de găsit — discuțiile despre soarta ulterioară a gasterbaiterilor moldoveni și vizita experților de la «Rosselihoznadzor» și «Rospotrebnadzor» pentru inspectarea întreprinderilor țării cu scopul reluării exportului producției moldovenești pe piața Rusiei. Fiți de acord, aduce foarte mult a raport de dare de seamă în fața instanțelor superioare despre vizita la Bruxelles.

Deși, în mare parte, nu era despre ce raporta. Dodon a încercat să folosească vizita la Bruxelles pentru a cîștiga capital politic acasă, în Republica Moldova, însă, nicio teză de-a sa nu a avut succes în Europa.

Așa deci, vizitînd statul major al Alianței Nord-Atlantice, el a îndemnat conducerea NATO să nu se grăbească cu deschiderea unui oficiu la Chișinău. La ce adjunctul secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller a răspuns că în capitala Moldovei nu va fi deschisă o bază militară a alianței, ci o mică misiune diplomatică, cu personal civil, numai lucrători de birou. Și, or îndeamnă, or nu îndemna — acest lucru va fi îndeplinit. Pus în fața faptului împlinit, «președintele ales de tot poporul» a zburat înapoi la Chișinău cu această noutate.

Este adevărat, întorcîndu-se acasă el i-a arătat lui Gottemoeller o figură cu degetele în buzunar, declarînd că, chipurile, îl veți deschide în acest an — la anul noi îl vom închide. În acest context, aș vrea să știu cînd Igor Nicolaevici va «închide» «piatra lui Ghimpu» din Piața Marii Adunări Naționale din capitală, așa cum a promis în discursurile sale preelectorale.

De altfel, lucrurile erau foarte clare încă pînă la alegeri. Era clar că Dodon nu se va apuca să soluționeze problemele reale pentru că știe că nu-l ajunge cureaua să facă acest lucru. Ci doar va crea impresia că lucrează, acoperindu-se cu demagogia care-i este caracteristică. De aceea, îi compătimesc sincer pe concetățenii noștri care au mizat pe el.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: