Dăngănitul dodonist — Februarie 2019
РУС. MOLD.
» » Dăngănitul dodonist — Februarie 2019

Dăngănitul dodonist — Februarie 2019

16-03-2019, 10:04
Viziuni: 21 835
  
Versiunea de tipar   
Dăngănitul dodonist — Februarie 2019Monitorizarea activității «președintelui» neconstituțional Igor Dodon
 
Ziarul «Comunistul» continuă publicarea cronologiei lunare a activității «alesului de tot poporul», cu încălcarea Constituției, în funcția de șef al statului, Igor Dodon.

Nota pentru «ceai»

Primarul de Orhei, Ilan Șor l-a acuzat pe Igor Dodon de faptul că ar fi exercitat presiune asupra dînsului și l-ar fi amenințat. Șor a declarat că Dodon, cu ajutorul «curatorilor săi din Moscova și FSB» amenința că va crea familiei Șor «probleme serioase în Rusia». De asemenea, primarul de Orhei a mai povestit cum își petrecea, anterior, timpul în compania lui Dodon și a dat de înțeles că i-ar fi transmis sume bănești considerabile.

La rndul său, în cadrul «liniei directe», la postul de televiziune Accent TV, Igor Dodon l-a numit pe Șor «clovn și măscărici» cu «responsabilitate socială redusă» care a «primit indicația de a bombarda președintele». Totodată, Dodon a recunoscut practic faptul că a beneficiat de serviciile și ajutorul lui Ilan Șor, de asemenea, a recunoscut că cei doi au petrecut timpul împreună alături de soțiile lor. «Atunci cînd el (Șor — nota red.) spune că am zburat undeva, nu a fost la invitația lui, ci la invitația altor persoane. El știe. Eu, pur și simplu, nu voi da nume — nu este frumos. Ne-au invitat — am plecat. Și pe baza asta să încerci... Ce — fotografii, cum servim ceai alături de soții?», a spus Dodon.

Cu trei săptămîni înainte de alegeri...

La începutul lui februarie, Dodon afirma că «există doar un singur partid care poate obține majoritatea — este vorba despre Partidul Socialiștilor», însă, imediat, înainta presupunerea opusă — «nimeni nu va avea majoritatea parlamentară» și, în acest caz, «trei partide vor încerca să se înțeleagă cumva între ele». Atunci, Dodon nu credea în succesul acestor tentative — «nu cred că vor găsi limbă comună» și, în consecință, afirma că «în acest caz, vor fi alegeri parlamentare anticipate».

Totodată, astăzi, se știe deja că nici Dodon și nici socialiștii lui nici măcar nu pomenesc de alegeri anticipate, în schimb, încearcă din răsputeri să «găsească limbă comună» cu alte partide care au acces în Parlament, în special — PDM.

Cine despre ce, Dodon — despre împuterniciri

Președintele neconstituțional Dodon pe atît de mult este măcinat de ideea extinderii competențelor sale, încît este gata să obțină realizarea acesteia chiar și «pentru viitorul președinte», indiferent de cine nu ar fi acesta. «După alegeri, fie Parlamentul modifică Constituția, pentru a oferi președintelui mai multe competențe pentru reglementarea situației care s-a înregistrat în ultimii trei ani, or, mergem la referendum și modificăm Constituția. Alte soluții nu sînt, noi trebuie să consolidăm instituția prezidențială. Aceasta este o chestiune principială pe care vom insista pentru ca viitorul președinte să aibă competențe și să nu admită fărădelegea care a fost pînă acum», a declarat Dodon.

Întrebare. Înțelege oare Dodon că în cazul Moldovei capturate, unde puterea este uzurpată de Partidul Democrat, extinderea competențelor «pentru viitorul președinte» reprezintă, în esență, legalizarea dictaturii?

Minte, onoare și demnitate — uitate drept inutile

Într-un interviu, vădit foarte mîndru de sine, Dodon a declarat că Partidul Democrat într-atît se teme de el că «lansează acești clovni, spoileri care bat în mine». «Pînă acum speriau că Dodon este numai cu Putin, el va anula Acordul cu Europa, va merge împotriva americanilor ș. a. m. d. Eu peste tot spun clar că noi nu vom anula nimic. Noi vom colabora, în continuare, cu europenii, noi vom colabora, în continuare, cu americanii», a subliniat Dodon.

Cu toate acestea, toată lumea încă-și mai amintește despre declarațiile categoric negative ale lui Dodon despre politica Europei și Americii desfășurată în raport cu Moldova, despre inacceptabilitatea deschiderii oficiului NATO la Chișinău, despre efectele dezastruoase ale Acordului de Asociere cu UE și necesitatea denunțării acestuia. Cu atît mai stranie este remarca lui Dodon despre Putin — servilitatea lui Dodon în fața lui Putin și căutarea oricărui pretext de întrevedere cu președintele rus, demult, au devenit subiect de bancuri și glume atît în Moldova, cît și în Rusia.

Nu m-ați așteptat?

«Eu am fost invitat la Conferința de securitate de la Munchen. Eu am fost invitat acolo. Vor fi foarte mulți șefi de state europene. Vine vicepreședintele SUA. Avem planificate acolo multe întrevederi. Nu voi spune cu cine. Nu mă interesează doar contactele oficiale. Eu le-am spus europenilor că vreau întrevederi nu pentru camere, nu pentru selfie, ci pentru a ne așeza și discuta despre situația din Moldova, cum o vedem noi, pentru a vă convinge că acest lucru este rezonabil pentru toți. […] Va fi organizată o masă rotundă pentru Moldova, în cadrul căreia intenționez să prezint această concepție de politică externă echilibrată», a anunțat Dodon într-o zi de februarie.

Concluzia mai mult sau mai puțin logică a acestui mesaj — la Munchen se va desfășura o conferință. În continuare — ceață și intrigă: «avem planificate multe întrevederi», dar «nu voi spune cu cine...», «contactele oficiale nu mă interesează...», «noi vedem situația și acest lucru este rezonabil pentru toți...». Și, asemenea unui trăsnet pe cer senin: reiese că există o «concepție a politicii externe echilibrate»! (Ulterior, adevărul s-a clarificat: am trecut...)

Exemplul prost este molipsitor

În cadrul unei întrevederi cu diaspora de la Istanbul, prietena sudică a lui Igor Dodon — bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah — urmînd exemplul lui Dodon, care și-a asumat rolul de avocat a imigranților în Rusia, a decis să obțină simpatia gasterbaiterilor găgăuzi din Turcia. Și, l-a implicat în soluționarea problemelor lor pe președintele neconstituțional din Moldova. Evident, acest lucru nu i-a generat nimic altceva decît mîndrie lui Dodon. «Și ei au acolo problema amnistiei migraționale. De acolo a venit rugămintea, ei știu că Dodon este în relații bune cu Erdogan, ca să încerc să rezolv această problemă. De ce nu? Pentru următoarele zece zile, eu (ca să înțelegeți — EU — ditamai Dodon — nota red.) nu am posibilitatea să mă întîlnesc cu Erdogan, însă voi ruga să ne întîlnim în martie și să vedem ce se poate face pentru cetățenii noștri», a remarcat pe marginea acestei situații preferatul și salvatorul tuturor moldovenilor ce încalcă legislațiile străine privind migrația.

Curcan de Bavaria

Cum s-a constatat, discursul lui Dodon în cadrul Conferinței de securitate de la Munchen nu figura în programul reuniunii. Participarea sa la Conferința de la Munchen, atît de mult promovată de cel care ocupă postul de șef al statului — Igor Dodon, s-a dovedit a fi încă o lăudăroșenie mediocră. Numele lui Dodon nici măcar nu figura în lista invitaților la reuniune. Subiectul Moldovei, de asemenea, nu figura în lista chestiunilor puse în discuție nici pentru o zi de lucru a Conferinței.

Brigada muncii capitaliste

Fiecare al doilea candidat PSRM în circumscripțiile uninominale a declarat milioane de lei sau cîteva apartamente în proprietate.
Potrivit portalului anticoruptie. md, fiecare al doilea candidat al socialiștilor în circumscripția națională trăieşte pe picior larg. Aceștia indică în declarațiile de avere pentru ultimii doi ani, prezentate la Comisia Electorală Centrală, venituri de milioane sau cîte două-trei locuințe.

Bază lichidă de negocieri

Comentînd informația referitoare la eventuala majorare a prețului la gaz după alegeri, Dodon a declarat: «Eu consider că noi avem premise să nu majorăm prețul la gaz. Eu așa consider. Dar pentru asta trebuie să ne înțelegem cu Gazprom». Imediat, Dodon divulgă taina negocierilor cu Miller: «Știți, eu am avut o întrevedere cu Miller, cu Alexei Borisovici... Apropo, și el este Vărsător».

«Așa s-a primit că am mulți Vărsători în jurul meu. Soția — Vărsător, Greceanîi — Vărsător, Miller «Gazprom» — Vărsător», Gref Gherman Oskarovici «Sberbank» — Vărsător, președintele Dumei de Stat — Vărsător, Mironov «Spravedlivaia Rossia» — Vărsător. Așa m-am uitat în jurul meu — noi ne-am adunat așa o echipă serioasă de vărsători...»

Iar noi credeam...

Balamuți — așa va fi mai corect

«Este de dorit ca în satele în care locuiesc peste 4-5 mii de locuitori, să fie bazine. Ceea ce nu este scump, se poate face din contul bugetului statului. Decît să investim 100 de milioane de dolari în drumurile din care nu a mai rămas nimic după zăpadă, haideți să facem în fiecare al treilea sat ceva sportiv concret», și aceasta este rodul inspirației lui Dodon.

Într-adevăr, merită oare pentru atîta lucru să consulți opinia sătenilor? Pentru că și așa fiecare va spune: satele moldovenești au mai mare nevoie de bazine decît de drumuri. Și fiecare hoț al statului va susține: pe construcția bazinelor sătești nu este mai greu să furi, ba dimpotrivă — este mult mai ușor decît din construcția drumurilor.

Și curcanul s-a gîndit...

Din interviul pentru postul de televiziune NTV Moldova, din 27 februarie 2019:

«Credeam că prezența la vot va fi mai mare. Avînd în vedere faptul că sistemul electoral mixt se aplică pentru prima dată în Moldova, fiecare candidat pe circumscripție era interesat să iasă cît mai mulți votanți în circumscripția lor. Credeam că prezența va fi ca la prezidențiale. Eu nu cred că acest lucru se explică prin lipsa de interes. Consider că acest lucru se explică prin faptul că foarte multă lume a plecat. Din păcate, noi știm că aceste tendințe capătă o amploare amenințătoare pentru Moldova. […] Dacă situația nu se va îmbunătăți și poporul nu va crede în viitorul Moldovei, la următoarele alegeri numărul votanților va mai scădea cu 100–200 de mii», a spus Dodon.

Vom adăuga că acesta nu este, nici pe departe, primul caz de divergență între realitate și ceea ce «credea» Dodon. Referitor la comparația cu așa numitele alegeri prezidențiale din 2016 — aici legătura este directă cu rezultatele actualelor alegeri. Timp de doi ani și jumătate, nici «președintele» Dodon și nici socialiștii lui nu au făcut nimic din ceea ce au promis, iar acest lucru distruge direct încrederea oamenilor în faptul că participînd în alegeri pot să schimbe ceva în bine. Iată anume pentru această tendință amenințătoare, pe Dodon trebuie să-l mulțumim în primul rînd.

«Dacă nu ar fi spoilerii...»

În cadrul aceluiași interviu, Dodon și-a exprimat regretul în legătură cu rezultatele alegerilor, pentru că, din nou «s-a gîndit» că socialiștii vor lua majoritatea constituțională: «Știți, o situație dublă. Cineva spune că asta este bine, cineva spune că nu este bine. Pentru o parte a societății, care ne susține pe noi, acesta este un rezultat foarte bun. Dar acesta nu este rezultatul pe care am vrut să-l obținem. Noi am sperat că socialiștii vor avea majoritatea parlamentară, pentru ca să se miște cumva înainte. Pentru ca să nu încercăm să ne înțelegem cu cineva. Orice partid își dorește să obțină majoritatea parlamentară...». În continuare, Dodon își găsește lui și partidului său de buzunar PSRM, cum i se pare lui, o justificare destul de argumentată — chipurile, dacă nu ar fi multitudinea de spoileri pe eșichierul de stînga, eh ce le-am mai arăta...

«Dar, în condițiile în care au fost lansați atîția spoileri pe eșichierul de stînga, am impresia că cele 35 de mandate reprezintă un rezultat deloc rău pentru socialiști. Opinia mea. PSRM a obținut cu 10 mandate mai mult comparativ cu anul 2014. Fără resursa administrativă, socialiștii au obținut 35 de mandate. […] Acum, acest lucru trebuie gestionat în mod corespunzător. Și socialiștii, ceea ce au promis, ceea ce așteaptă acei 440 de mii de oameni (alegătorii PSRM) — pentru ca socialiștii să justifice aceste așteptări», a declarat Dodon în maniera agitației preelectorale. Adică, alegerile au trecut, trăiască alegerile.

Toate eforturile lui de a justifica rezultatul, obținut în baza noului sistem electoral mixt, pe care Plahotniuc împreună cu Dodon l-au impus alegătorilor, sînt destinate adresaților din afara Moldovei. Dodon a declarat, în repetate rînduri, pe culoarele de la Kremlin, mai puțin în cele europene, că PSRM va obține, neapărat, majoritatea parlamentară în viitorul Parlament. Iar acum, iată, se pare că va trebui să ajungă la o înțelegere. Deși, foarte recent încă, chiar înaintea campaniei electorale, același Dodon a declarat în eterul unui post de televiziune că PSRM nu va negocia cu nimeni și nu va adera la nicio coaliție.

Soarta este rea...

«Cum să gestionezi aceste 35 de mandate, cum să mergi mai departe, pe ce formă vor decide ei (în PSRM). Desigur, probabil, se vor consulta cu mine. […] Pur și simplu, trebuie de înțeles pe ce scenariu se merge în continuare...».

De fiecare dată, Dodon încearcă să emită la public o activitate gînditoare «pentru binele poporului», dar se primește prost, pentru că un minut mai tîrziu se trădează pe el însuși.

Apropo, promisiunea cu privire la anularea Acordului de Asociere cu UE, pe care a făcut-o acum cîțiva ani — deja nu mai constituie un subiect pentru socialiști și personal pentru Dodon. Gata, uitați, despre ce a promis Dodon. Acum el a declarat: «Nu vom anula!». Dodon se crede un strateg și examinează patru scenarii legitime de evoluție a evenimentelor și unul în afara legii:

«Primul — democrații fac coaliție cu dreapta, eu am înțeles că se încearcă niște negocieri. Este vorba despre 56 de mandate — o majoritate constituțională (??? — red.) confortabilă. Las să facă coaliție, să-și înainteze propunerile președintelui și noi le vom examina.

Al doilea — socialiștii fac coaliție cu ACUM. Este vorba despre 61 de mandate. Este o coaliție. Am auzit opinii diferite, mi se scriu diferite SMS, chipurile faceți votări situaționale. Băieți, ce fel de votări situaționale? Orice vot situațional se va încheia prin faptul că în ziua următoare CC va anula rezultatul.

Dacă vreți să ajungeți la o înțelegere, așezați-vă la masă și creați o coaliție, dar nu asemenea jocuri pe sub masă. Alegerea spicherului fără coaliție este imposibilă, trebuie să fie ales premierul, trebuie să se ajungă la un consens — cum vor fi modificate legile cu privire la Curtea Constituțională. În cazul votului situațional, acest lucru este imposibil. În toate aceste variante se impune crearea coaliției, semnarea.

A treia variantă — PSRM–PDM. A patra — alegeri parlamentare anticipate. Iată acestea sînt patru scenarii legitime prin care nu merge coruperea deputaților. […] Lasă partidele să se înțeleagă și ceea ce-mi vor propune, eu voi accepta, pentru că oamenii au votat pentru aceste partide».

Aici, este remarcabilă a treia variantă a scenariului. Însă, Dodon, în mod intenționat, nu o comentează. Este clar și de ce...

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: