Discuții inutile
РУС. MOLD.
» » Discuții inutile

Discuții inutile

29-03-2019, 12:08
Viziuni: 1 004
  
Versiunea de tipar   
Discuții inutileIgor Dodon a purtat negocieri cu liderii fracțiunilor parlamentare în vederea formării coaliției
 
«Alesul de tot poporul» a decis să-și asume rolul de arbitru și să ascundă într-o singură căruță calul, rinocerul și doi berbeci. Or, să fie creată măcar  o alianță politică.

Curios este faptul că legislația nu prevede asemenea «discuții» cu participarea președintelui. Ultimul, conform Constituției, se consultă cu fracțiunile parlamentare doar la etapa înaintării candidaturii în funcția de prim-ministru. Cu toate acestea, Dodon a decis să desfășoare negocieri «pe marginea formării majorității parlamentare» și i-a invitat să participe pe Zinaida Greceanîi, Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu și Andrei Năstase. Reprezentanții Partidului «Șor» nu au fost angajați. Detalii de la discuții nu se cunosc, pentru că s-au defășurat în spatele ușilor închise. Așa că, să dăm frîu liber imaginației.

Dodon a primit, mai întîi, delegația socialiștilor în componența președintelui formal al partidului — Zinaida Greceanîi, secretarul ideologic Ion Ceban și secretarul executiv, Vlad Bătrîncea. Aici, totul este clar: Dodon a vorbit și a dat indicații, restul au ascultat și au luat aminte. Deși, pentru desfășurarea întrevederii se rezervase o oră, se puteau încadra și în 15 minute.

În rezultat, fracțiunea PSRM a anunțat că este gata să purceadă la negocieri cu privire la formarea unei eventuale majorități parlamentare. Dar ce altceva puteau să mai declare?

După socialiști au poposit Plahotniuc, Candu și Filip. De această dată, lucrurile au evoluat exact invers: Păpușarul a dat indicații, pretinsul președinte lua aminte.

Democrații au anunțat chiar despre disponibilitatea lor la dialog. Dar, cu o singură condiție — ca votul lor să fie un pic mai «greu» comparativ cu al partenerului sau partenerilor.

«Discuția» cu liderii blocului ACUM a amintit despre discuția între doi surdomuți — Sandu și Năstase au refuzat să-i strîngă mîna lui Dodon. Probabil, cei doi s-au gîndit că, în acest fel, vor demonstra propria intransigență, dar nu și-au etalat decît lipsa de educație și brutalitatea care le este caracteristică. Cei doi au insistat să primească funcțiile de prim-ministru și președinte al Parlamentului, de asemenea, au insistat pe formarea unui guvern minoritar.

Așa sau aproximativ așa s-au desfășurat aceste «discuții», care s-au dovedit a fi fără niciun rezultat. Aceste discuții nu au apropiat în nici un fel crearea coaliției și au amintit mai mult despre dansurile rituale ale indienilor în jurul totemului lor.

După care, a venit și ora autoreclamei. Cel care ocupă funcția de președinte, Igor Dodon, a spus că în timpul «discuțiilor» s-a convins de faptul că toate cele trei formațiuni politice sînt deschise pentru dialog. El a spus acest lucru în felul următor: «Am văzut tendința de a merge la dialog și consider acesta un SUCCES al meu PERSONAL în efectuarea acestui pas înainte». Păi da… «personal îl cunosc pe Schulbert»…

În afară de asta, Dodon a sugerat destul de transparent despre formarea posibilei coaliției PSRM + PDM: «Pentru prima dată, un partid de pe eșichierul de stînga poate discuta cu partidele de pe eșichierul de dreapta, dar și centru». Dacă cineva nu a înțeles — democrații se poziționează ca centriști, iar vorbele despre forțele de dreapta — reprezintă un plocon cu zero valoarea în partea celor de la ACUM.

Puțin despre aspectul juridic al cauzei. Potrivit legislației, Igor Dodon poate dizolva Parlamentul după data de 20 mai. Asta, în cazul în care, pînă atunci, partidele care au acces în organul legislativ nu vor ajunge la un acord cu privire la formarea majorității parlamentare. În același timp, președintele țării poate sista activitatea Parlamentului în cazul în care, în termen de 45 de zile, parlamentul nu a oferit Guvernului vot de încredere din două încercări.

De asemenea, Constituția mai prevede că Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată într-un an. Cu toate acestea, nici un partid parlamentar nu-și dorește alegeri parlamentare anticipate. În primul rînd, au obosit. În al doilea rînd, există riscul pierderii pozițiilor cucerite.

Dodon, însă, cu falsitatea sa multiplă, este gata să continue întîlnirile cu liderii de fracțiuni. «Eu voi continua să joc rolul de moderator între aceste partide. Pentru a motiva formațiunile să înceapă discuțiile, vreau să invit liderii celor trei partide, împreună, pe 2 aprilie la ora 12.00», a declarat el.

Cel mai probabil, următoarele întrevederi, la fel, se vor desfășura în van. Așa că ar fi mai bine de urmat cuvintele renumitului personaj cinematografic: «Haideți să încetăm această discuție inutilă!».

Evgheni Tamanțev
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: