«Varianta nucleară»: petrodolarul amenințat să fie distrus
РУС. MOLD.
» » «Varianta nucleară»: petrodolarul amenințat să fie distrus

«Varianta nucleară»: petrodolarul amenințat să fie distrus

14-04-2019, 10:18
Viziuni: 2 245
  
Versiunea de tipar   
«Varianta nucleară»: petrodolarul amenințat să fie distrusAsupra sistemului financiar al dolarului planează o amenințare reală
 
Funcționarii de rang înalt de la Riyadh examinează posibilitatea de a aplica așa-numita «opțiune nucleară» împotriva Washingtonului — renunțarea la utilizarea dolarului în calitate de monedă de plată pentru petrolul saudit, în cazul în care SUA vor adopta legea cu privire la lichidarea PECO.

(Se publică în variantă redusă)

Amenințarea saudită nu a fost încă anunțată și confirmată la nivel oficial, dar surse de rang înalt au declarat pentru Reuters caracterul real al acesteia. Iar diplomații Arabiei Saudite au refuzat să infirme la nivel oficial informația, ceea ce poate fi considerat un argument subiectiv, însă foarte puternic cum că o asemenea schemă de influență asupra autorităților americane și a sistemului financiar american se examinează la modul real.

Este de subliniat în mod special că principalul factor care va stopa adoptarea așa-numitului proiect NOPEC, care permite Guvernului american să depună plîngeri judiciare antimonopol în instanțele americane împotriva țărilor membre OPEC și a țărilor participante OPEC+Rusia, constă în măsurile de răspuns ale țărilor «prejudiciate», din care se va începe exportul activelor de dolari și activele aflate în jurisdicția americană.

În calitate de măsură de răspuns mai serioasă și mai eficientă am reamintit atacul (sau, mai exact, demontarea totală) asupra sistemului petrodolar, care este critic de importantă pentru statutul internațional al dolarului SUA: «Problema constă în faptul că în cazul adoptării acestui act și începutul procesului judiciar anti-monopol, care, în mod evident, se va încheia cu confiscarea bunurilor țărilor exportatoare de petrol, înseși țările exportatoare vor «ucide» imediat sistemul petrodolar. Din simplu motiv că, pentru ele, aceasta va fi unica modalitate de supraviețuire».

Presa americană radicală, cum ar fi Reuters, informează despre amenințarea care planează asupra petrodolarului ca despre un fapt împlinit: «(surse Reuters) au spus că această variantă este examinată în țară, în ultimele luni, de către funcționarii de rang înalt ai Arabiei Saudite».

Noi devenim martorii situației care, încă acum cîțiva ani, părea imposibilă: țara-lider al lumii arabe nu doar că amenință funcționarii americani de rang înalt, dar și pregătesc acțiuni care vor provoca prejudicii colosale economiei SUA. Saudiții spun: lasă americanii să adopte actul NOPEC și economia SUA se va prăbuși», a spus sursa citată.

După ce pe masa negocierilor a fost pusă «varianta nucleară», este puțin probabil ca senatorii și congresmenii americani să găsească suficient curaj ca să adopte actul NOPEC, care să permită jefuirea țărilor exportatoare de petrol.

Pe de altă parte, este puțin probabil să se pună miza anume pe raționamentul legislatorilor americani, care, deseori, se ghidează exclusiv de logica politicii interne, dorința de a obține un bun PR și ideea despre măreția și puterea americană nelimitată. Așa că există o șansă, chiar dacă nu foarte mare ca Riyadh-ul să-și aplice amenințarea în cazul în care legislatorii americani și administrația Trump nu vor pleca urechea la vocea rațiunii și la solicitările companiilor petroliere americane, care pledează împotriva proiectului scandalos.

Deja de pe acum, poate fi adresată o întrebare actuală: de unde i-a apărut atîta curaj Arabiei Saudite în raport cu SUA? Ce-i oferă posibilitatea de a ignora tweet-urile lui Trump, care, la rîndul său, cere reducerea imediată a prețului la petrol și, concomitent, să amenințe SUA cu lichidarea petrodolarului? Pe parcursul ultimilor ani, în mare parte, în lume s-a modificat un singur factor cheie care permite explicarea ideală a acestor evenimente: Rusia a stabilit exportul serviciilor privind protecție împotriva agresiunii Washingtonului, demonstrîndu-și vădit eficiența și rezistența în Siria. 
 
Acum, cei care doresc să facă ceva care să provoace furia Casei Albe știu că ei (dacă acest lucru, într-adevăr, convine Rusiei) pot găsi protecție eficientă împotriva politicienilor americani teribili.

Și dacă în presă vor începe să apară informații cu privire la livrările urgente ale Rusiei a elementelor complexelor de apărare antiaeriană în Arabia Saudită, vom putea presupune că petrodolarul nu doar că mai are zile numărate, ci că tot sistemul petrodolar s-ar putea prăbuși într-o singură zi.

Ivan Danoliv, discred.ru
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: