CEC-ul pe viață bătut în cuie
РУС. MOLD.
» » CEC-ul pe viață bătut în cuie

CEC-ul pe viață bătut în cuie

23-02-2016, 09:03
Viziuni: 824
  
Versiunea de tipar   
CEC-ul pe viață bătut în cuie Președintele Comisiei Electorale Centrale din Moldova, Iurie Ciocan a declarat că vrea să-și păstreze funcția. Pentru totdeauna? 

Problema constă în faptul că membrii actualei componențe a CEC au ajuns la final de mandat, iar Parlamentul nu se grăbește să numească o nouă componență. Cum, de altfel, nu se grăbește nici cu începerea sesiunii de primăvară a Legislativului.

 

De ce oare consideră Ciocan că el trebuie să-și păstreze fotoliul? El personal a explicat presei acest lucru. Vorba este că el ar fi un profesionist de valoare în domeniu (în special, un maestru în a organiza fraudele electorale de orice nivel).

 

«Evident că vreau să rămîn. Eu am obținut rezultate înalte pe tot parcursul anilor de activitate la CEC și vreau să-mi continui munca. Cred că am vîrsta și experiența potrivită pentru a continua lucrurile bune pe care le-am inițiat în comisie», a subliniat Ciocan. După care a început să povestească în de lung lucruri care, de fapt, pe noi nu ne interesează.

 

Aș vrea să-i reamintesc lui Iurie Ciocan că acea convingere care nu este împărtășită și de alții se numește schizofrenie.

 

* * *

Iurie Ciocan a ajuns la CEC încă în perioada în care la guvernare se afla Partidul Comuniștilor. S-a întîmplat în noiembrie 2005, cînd a fost ales în calitate de secretar al Comisiei Electorale Centrale. Însă, după 7 aprilie 2009, s-a convertit sub steagul PLDM. Pentru că, cum ar sta un om lipsit de valoare cu «vîrsta și experiența potrivită» în afara afacerii. Cu atît mai mult că viitorul prevede o «treucă» e-he-he!

 

Străduințele lui Ciocan nu au rămas neremarcate de AIE, iar în 2001 el devine președinte al CEC. Tot atunci au început să se producă minunile. În iunie 2011, atunci cînd în cursa pentru locale s-au antrenat cunoscutul de rău augur — Dorin Chirtoacă și Igor Dodon, care nu reușise încă să trădeze PCRM. În primul tur, Dorin a acumulat 46,51% din voturi, ceea ce, evident, nu i-a dat șansa să se așeze din nou n fotoliul de edil al capitalei. «Nu-i frumos», au spus cei din AIE. Colac salvator pentru primarul general, care se tot ducea la fund, s-a găsit — mica juntă în persoana Comisiei Electorale Centrale și a președintelui acesteia, Iurie Ciocan, și-a asumat dreptul de a decide soarta orașului scuipînd pe adevărata dorință a electoratului. Pentru început a fost întrerupt procesul de numărare a voturilor în noaptea de 5 spre 6 iunie. Buletinele au fost lăsate în paza a doi polițiști (unul dintre care, potrivit martorilor, bea bere, iar altul — se tăvălea peste sacii cu buletine). Colaboratorii CE-ului s-au împrăștiat pe la casele lor. Ciocan a explicat această încălcare flagrantă a legii prin faptul că oamenii au obosit și trebuie să se odihnească. Am tot numărat, am tot numărat, și au obosit degețelele … În continuare, totul a fost foarte simplu. Procente acumula doar Chirtoacă. De parcă în suburbii nici un suflet nu ar fi votat pentru candidatul PCRM, nici măcar pentru Buliga.

 

Adică, s-a produs o falsificare sub denumirea de introducere masivă a buletinelor pentru Chirtoacă. Iar tergiversarea anunțării rezultatelor a fost motivată anume de pregătirea acestei falsificări. Așa că, rezultatul final nu se cunoaște.

 

Se pare că la capitolul «bunele inițieri» ale lui Ciocan ar trebui să raportăm și permisiunea studenților de a vota în orice secție de votare din aria de studii. La prezentarea carnetului de student. Adevărat, aici nu doar Ciocan a dat din coate, ci tot colectivul «euro-integratorilor», însă, chiar și așa…

 

După ce votează în Chișinău în baza biletului de student, posesorul reușește bine mersi să ajungă și în localitatea lui de baștină unde mai votează o dată în baza buletinului de identitate și viza de reședință. Din păcate acest «profesionist» Ciocan nu a prevăzut în asta nici un fel de încălcare a legislației.

 

Dar despre ce să mai vorbim, președintele Comisiei Electorale Centrale s-a arătat foarte mirat atunci cînd a aflat că în 498 de sate din Moldova, străzile nu au denumire. Între timp, se planifica ca în satele mari să fie deschise cîte două secții de votare. La întrebarea lui Ciocan cum vor fi acestea delimitate, reprezentanții autorităților locale răspundeau fără multe formalități: «Simplu. Unul se află «de la deal…», iar altul «mai la vale de biseric㻫. Probabil că așa și s-a scris în documentele oficiale ale CEC.

 

* * *

În multitudinea de trucuri ale CEC, un loc aparte îl ocupă cel legat de picarea registrului electronic al alegătorului în cadrul alegerilor parlamentare din 2014. Pentru elaborarea și implementarea acestui registru, din bugetul de stat s-a alocat 30 de mln. de lei. El a picat, practic, imediat ce procesul electoral a demarat în toată țara. La prînz, cei de la CEC dădeau asigurări că deficiențele au fost înlăturate. Cu toate acestea, din toate colțurile Moldovei continuatu să parvină informații cu privire la disfuncționalitatea sistemului. Așa că au fost suficiente posibilități pentru falsificare. Chiar și datele premierului de atunci, Iurie Leancă, care se prezentase la urna de vot, au fost scrise de mînă.

 

De asemenea, Iurie Ciocan a decis să ignore decizia Curții de Apel, care a interzis înregistrarea Partidului comuniștilor reformatori în cursa electorală. El a dat asigurări tuturor că partidul lui Ruslan Popa «trebuie să aibă dreptul să participe la procesul electoral».

 

În timp ce vorbea, cu spume la gură, despre încălcările financiare admise de unii concurenți în timpul campaniei preelectorale, în mod surprinzător, Iurie Ciocan a scăpat cu vederea raportul financiar al Partidului Democrat. Organizînd un concert de amploare cu participarea vedetelor de cel mai înalt rang, această formațiune politică a cheltuit în acest sens…1,096 mln. de lei. Tototadă, dacă e să reieși din cifra prezentată CEC-ului, regele scenei din Rusia, Filip Kirkorov a cîntat pentru electoratul Partidului Democrat pentru un onorariu de rîsul găinilor — 750 de euro.

 

Ciocan, pur și simplu, a lipsit o parte din electorat de dreptul la vot. Este vorba despre posesorii pașapoartelor sovietice. «Această noțiune de «pașaport sovietic» nu mai există în nici un act normativ și în Moldova, de asemenea, nu mai există un asemenea document. Potrivit ultimelor date, doar 3300 de cetățeni mai dețin pașapoarte sovietice», a declarat el. Cred că numărul lor este mai mare, dar nici pe ei Ciocan nu este în drept să-i priveze de dreptul lor constituțional.

 

Nu este clar cum a fost executat acel truc cînd, timp de o noapte, numărul buletinelor, declarat nevalide, a scăzut cu mai bine de 10 mii. Încă pe data de 2 decembrie, pe site-ul CEC, în graficul corespunzător figura cifra de 68 560, iar în ziua următoare, în mod misterios… acest indice s-a redus pînă la 57436. Membrii Comisiei Electorale Centrale încercau să explice încîlcit că, chipurile, inițial ei au numărat buletinele neutilizate la un loc cu cele anulate, ulterior, însă, au înțeles eroarea și au mai făcut o numărătoare.

 

Încă ceva. CEC a decis să deschidă numai 5 secții de vot în Rusia, în condițiile în care, n această țară se află mai bine de 500 de mii de moldoveni. Între timp, în Italia, unde numărul cetățenilor moldoveni este mult mai mic, au fost deschise 25 de secții de vot. În rezultat, la Moscova și Sankt-Petersburg, s-au format cozi interminabile la urnele de votare. Ciocan declara, atunci, că nu le-a observat. Se pare că domnul președinte al CEC, într-adevăr, are probleme cu vederea.

 

Iată acestea sunt toate «rezultatele înalte» pe care le-a obținut Iurie Ciocan pe parcursul anilor în care s-a aflat la conducerea CEC.

 

* * *

Așa deci, din ce cauză a început să scîncească președintele Comisiei Electorale Centrale? Probabil că a auzit și el vestea că i se pregătește un succesor. Șeful său de partid stă la răcoare și nu există nici un sens ca omul PLDM să se mențină în această funcție.

 

Cu atît mai mult că spicherul Parlamentului, Andrian Candu consideră că o asemenea instituție cum este CEC-ul poate fi transmisă sub controlul partidelor parlamentare de opoziție. Fapt despre care a și declarat în mod deschis.

 

Cu toate acestea, Iurie Ciocan nu pare descurajat. El declara odată că «dacă Parlamentul va considera că nu-i mai poate încredința conducerea CEC, voi găsi de lucru în altă parte. Am propuneri de lucru și peste hotare, inclusiv, în România».

 

Asta da, adevărat. Totodată, în România, în județul Mureș, el are o casă ce valorează 1 milion de euro (adevărat, casa este scrisă după soacra sa). Din cauza acestui castel, Ciocan a avut multe neplăceri cu membrii Comisiei Naționale pentru Integritate atunci cînd «a uitat» să indice imobilul în declarația de avere.

 

Ei bine, drum bun, domnule Ciocan. Deși, dacă organele noastre de drept își fac cu adevărat meseria, poate că în drum spre România vă pomeniți în celulă cu Vlad Filat. În acest sens, un sincer drum bun!

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: