Guvernarea s–a luat în jocuri
РУС. MOLD.
» » Guvernarea s–a luat în jocuri

Guvernarea s–a luat în jocuri

4-03-2016, 14:04
Viziuni: 353
  
Versiunea de tipar   
Guvernarea  s–a luat în jocuriFracţiunea PCRM în Parlament va continua, în mod insistent, să ceară adoptarea documentelor şi măsurilor de rigoare care să permită îmbunătăţirea reală a vieţii oamenilor noştri 


Actuala putere, care, cu ajutorul corupţiei politice, a creat o majoritate de calitate dubioasă şi care nu corespunde voinţei alegătorilor, continuă să calce pe aceleaşi greble peste care au dat toate alianţele anterioare din 2010 încoace.


Ca formă, acest lucru s-a exprimat prin dispreţ faţă de tradiţiile formate în Parlamentul Republicii Moldova.


Conform tradiţiei, toate sesiunile încep cu discursuri de program ale reprezentanţilor fracţiunilor, prin intermediul cărora societatea este informată despre sarcinile fracţiunii şi scopurile pe care aceasta şi le propune în sesiunea curentă. Societatea, alegătorii pot, în acest fel, să evalueze dacă poziţia celor pentru care şi-au dat votul corespunde cu promisiunile lor electorale şi obligaţiile asumate.


Această tradiţie a fost încălcată în modul cel mai dispreţuitor. Este clar şi de ce: guvernarea nu are ce să le spună oamenilor.

 

Ziarul «Comunistul» aduce în atenţia cititorilor Textul discursului pregătit de liderul PCRM, Vladimir Voronin pentru deschiderea sesiunii de primăvară a Parlamentului ţării:

 

«Domnilor deputaţi!

 

Toţi anii de guvernare liberal-democrată au fost ani de turnură drastică de la dezvoltare la degradare. Iar asta se referă la toate sferele vieţii sociale şi de stat, absolut toate.


Economia s-a pomenit într-un picaj abrupt. Nici măcar statistica, nu mai este în stare să ajute această guvernare să le spele oamenilor creierii. Ani la rînd (patru din şase) ţara intră într-un nou an fără a fi aprobat bugetul de stat şi fără o politică fiscală clară. Pînă la ora actuală, aceste documente pentru 2016 nu au fost prezentate în Parlament. De asemenea, nimeni nu a văzut măcar cifrele de bază privind executarea bugetului pe anul trecut. Cu toate acestea, rapoartele oficiale pentru anii 2013 şi 2014 confirmă concluzia noastră cu privire la degradarea economiei şi sferei sociale.


În rezultat, autorităţile se văd nevoite să umble cu mîna întinsă crescînd, în acest fel, datoria de stat. Aici se potriveşte de minune o zicală înţeleaptă: «iei bani străini pentru o vreme, dar îi dai pe-ai tăi şi pentru totdeauna». Acumularea necontrolată a datoriei externe, care se consumă dar nu creează surse suplimentare de venit, reduce posibilităţile viitoare ale ţării noastre de a se dezvolta şi de a oferi cetăţenilor săi o viaţă mai bună.


Consider că este necesar de atras o atenţie deosebită faţă de situaţia care s-a creat în localităţile rurale.

 

SATUL NOSTRU MOLDOVENESC MOARE, iar odată cu el este supus riscului major de distrugere a rădăcinilor noastre moldoveneşti: tradiţii, demografie, pămînt, industrie.

 

În ceea ce priveşte satul moldovenesc, nu doar că nu există nicio continuitate în politica de rigoare, ci, începînd cu anul 2010, «autorităţile liberal-democrate» manifestă un dispreţ total faţă de sate şi săteni.


Atunci cînd PCRM se afla la guvernare, noi am elaborat Programul Naţional special — «Satul Moldovenesc». Programul a fost aprobat pe 1 martie 2005 şi preconizat pentru 20 de ani. Deja în primii doi ani, realizarea programului a demonstrat viabilitate şi au fost vizibile rezultate concrete. Însă, în 2009, odată cu venirea la putere a Alianţei «pentru integrare europeană», atitudinea statului faţă de satul moldovenesc a devenit o adevărată profanare.

 

* * *

Din toate problemele de ordin social, mă voi opri la sănătate, ca cea mai reprezentativă, deşi, problema pensiilor şi nivelul batjocoritor de mic al indexărilor acestora, la care s-a recurs în ultimii şase ani, precum şi problema ajutorului social, care este politizată la maxim, de asemenea, merită să fie dur criticate.


Reamintesc, în timpul guvernării comuniste, problema ocrotirii sănătăţii a fost declarată ca fiind prioritară. Timp de opt ani, din 2000 pînă în 2008, a fost totalmente modernizat serviciul de asistenţă medicală urgentă, iar bugetul pentru ocrotirea sănătăţii a crescut, în acea perioadă, de 6,4 ori. O atenţie sporită s-a acordat dezvoltării medicinii de familie. S-a dezvoltat sectorul spitalicesc. Au fost lichidate datoriile, acumulate de ani de zile, ale instituţiilor medicale, au fost procurate utilaje medicale moderne în valoare de 1,1 miliarde de lei.

 

Un şir de spitale şi puncte medicale de nivel central şi raional au fost reconstruite, reparate şi dotate. Din 2001 pînă în 2009, salariile medicilor au crescut de 8 ori.

 

După 2009 încoace, atitudinea faţă de sistemul sănătăţii s-a schimbat radical. În acest domeniu totul se soluţionează prin intermediul schemelor de corupţie.

 

Sistemul de sănătate publică a fost politizat la maxim, a început un proces de curăţare şi remaniere la conducerea instituţiilor medicale, proces care continuă şi astăzi.

 

Un şir de instituţii medicale sunt închise sau lichidate prin metoda fuzionării (Spitalul Republican pentru Copii E. Coţaga, Centrul de Cardio-chirurgie, Centrul Naţional de Reproducţie şi Planificare a Familiei.) Intenţiile de a continua acest proces se păstrează şi capătă forma proiectelor de reglementare documentară. A fost deja semnat ordinul Ministerului Sănătăţii cu privire la lichidarea Institutului Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie, Institutului de Cardiologie, Centrului de Diagnostic.


Aceste instituţii au fost păstrate graţie eforturilor fracţiunii noastre PCRM, care a organizat audieri parlamentare pe marginea acestui subiect şi la propunerea căreia, Parlamentul a adoptat o Rezoluţie cu privire la sistarea procesului de lichidare a instituţiilor medicale vizate.


Ei şi cum credeţi, cum va evolua indicele duratei medii de viaţă în Moldova, în rezultatul acestor acţiuni? «Oriunde te-ai întoarce, dai de un spin». Rău, foarte rău trăiesc oamenii în Moldova.

 

* * *

În asemenea situaţie, Parlamentul — condus de alianţe şi coaliţii «proeuropene» îşi permite să desfăşoare, în 2015, 40 de şedinţe plenare în loc de 86 — cît se cuvine. Din cele 535 de iniţiative legislative înregistrate, au fost examinate şi aprobate mai puţin de jumătate, mai exact — 245. Şi nu este vorba despre cele mai importante, în mare parte de ordin tehnic.


În condiţiile unui asemenea haos care domneşte în ţară, în condiţiile acutizării problemelor de importanţă vitală — democraţii, liberalii şi transfugii din diferite părţi, care au format aşa-numita «majoritate parlamentară», propun Parlamentului şi societăţii o «Declaraţie cu privire la stabilitatea politică», adăugînd fariseic în denumire şi sintagma «modernizare».


În această Declaraţie, nu există nici un cuvînt despre consolidarea sau dezvoltarea suveranităţii şi neutralităţii moldoveneşti, care, prin eforturile reprezentanţilor acestei «majorităţi», sunt supuse, în ultimii ani, unor provocări serioase. În text, din nou, au fost incluse cuvintele despre «succesul Republicii Moldova», adică, continuă povestea despre Moldova ca şi «istorie de succes». Autorii Declaraţiei propun unicul instrument de dezvoltare — îndeplinirea «hărţii de parcurs în conformitate cu Acordul de Asociere».

 

Asta înseamnă că majoritatea parlamentară coruptă adunată intenţionează să restabilească încrederea cetăţenilor faţă de «turiştii politici» prin intermediul legilor adoptate.

 

Tot ei promit să lupte împotriva corupţiei, care continuă să se răspîndească în tot acest timp. Se angajează să reformeze sistemul bancar, pe care acum 7 ani, l-au primit de la comunişti în stare de înaltă stabilitate şi siguranţă şi pe care l-au hoţit în toţi aceşti 7 ani, l-au erodat şi continuă să-l erodeze. Promit să se îngrijească de cetăţeni cu ajutorul implementării serviciului unic de salvare «112», de parcă odată cu asta nu vor mai sări în aer butelii cu gaz, iar salvarea nu va rata apeluri.

 

O parte din promisiuni a primit şi mediul de afaceri. Lor li se promite susţinere fantastică. Probabil că această susţinere va fi realizată prin adaos fiscal, care a lovit deja în business din cauza măsurilor incorecte şi instabile a politicii fiscale, rata sporită de impozitare, haos în administrare şi acoperirea concurenţei neloiale pentru cei aleşi.


Judecînd după textul Declaraţiei politice, «majoritatea parlamentară» s-a implicat serios în procesul de uzurpare a puterii în stat dacă consideră că societatea moldovenească este alcătuită din copii iraţionale, care pot fi de acord cu o atare stabilitate politică şi cu o asemenea viaţă.


De o asemenea stabilitate au nevoie cei care au ignorat voinţa alegătorilor pentru a se stabiliza pe ei înşişi la putere, indiferent de rezultate; pentru a continua să pescuiască banii de peste hotare, demonstrînd loialitate şi credinţă stîpînilor de peste hotare, dar nu propriului popor. Nici un fel de dialog cu puterea, în baza principiilor consemnate în această Declaraţie, nu poate avea loc.


Analizaţi ordinea de zi a primelor două şedinţe plenare — toate sunt după reţetele aşa-numiţilor «parteneri de dezvoltare», toate proiectele poartă un caracter declarativ.

 

Băncii Naţionale şi Comisiei Pieţei financiare le-a fost necesar, de urgenţă, mai multă independenţă, iar în esenţă, samavolnicie fără a purta nicio răspundere. În timpul guvernării comuniste era suficientă independenţă pentru menţinerea ordinii, stabilităţii şi securităţii în sistemul bancar, iar după furtul grandios acoperit de banca Naţională — independenţa a devenit insuficientă.

 

A fost urgent nevoie de o lege nouă cu privire la energia electrică: consumatorii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă furnizorul. Autorii oare trăiesc la noi în ţară? Aici este oare casa lor şi primesc ei oare curent prin aceleaşi reţele. Puţin probabil. Aceeaşi situaţie se atestă în toate chestiunile, absolut în toate.


Fracţiunea PCRM în Par­lament va continua să obţină aprobarea acelor măsuri şi documente care pot schimba, la modul real, viaţa cetăţenilor noştri spre bine. În perioada activităţii acestei legislaturi, noi am înregistrat 75 de iniţiative, dintre care, mai bine de jumătate — de ordin social. Şi noi, comuniştii, nu avem de gînd să schimbăm această traiectorie în Legislativ.


Pentru PCRM, interesele cetăţenilor Moldovei, interesele ţării noastre, sunt mai presus de orice».

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: