În numele poporului Moldovei
РУС. MOLD.
» » În numele poporului Moldovei

În numele poporului Moldovei

9-04-2016, 13:08
Viziuni: 937
  
Versiunea de tipar   
În numele poporului MoldoveiEugenia Ostapciuc, deputat în Parlamentul RM 1998 — 2010, președintele Parlamentului 2001 — 2005:


«Perioada anilor 2001 — 2009, cînd Partidul Comuniștilor s-a aflat la guvernare în Republica Moldova, poate fi numită perioada renașterii, dezvoltăriiși progresului țării noastre.

 

Ținem minte cu toții că în 2001, țara s-a pomenit în mare impas. Criza politică, care se aprofunda, a determinat Parlamentul să modifice Constituția și am devenit republică parlamentară. Însă, în acea componență, organul legislativ nu a reușit să aleagă șeful statului. În consecință, Parlamentul a fost dizolvat, iar pe 25 februarie 2001, au avut loc alegeri parlamentare anticipate. PCRM a cîștigat scrutinul și a obținut majoritate constituțională — 71 de mandate.

 

Din primii ani de guvernare, noi am creat o bază juridică pentru dezvoltarea statului — am elaborat și aprobat 8 coduri, am desfășurat reforme în medicină, și sfera socială, reforma administrativ-teritorială, reforma de pensii, am majorat considerabil salariile și pensiile, am achitat datoriile interne și externe. Cu alte cuvinte, cu ajutorul complexului de măsuri întreprinse am ridicat Moldova din genunchi. Oamenii vedeau că puterea este mai aproape de popor, soluționează probleme și sarcini concrete. Creștea constant nivelul încrederii față de guvernare. Cetățenii au început să aibă încredere în ziua de mîine, au început să vadă lumina din capătul tunelului.

 

În special, dacă la începutul anului 2001, nivelul de încredere a populației în Parlament era de 10 %, în același an, dar ceva mai tîrziu, acest indice a ajuns la 30 la sută. În martie 2002, — 39%, în 2005 — 46%. Rata de încredere în Guvern a atins indicele de 47 %. Nivelul de încredere în Președinte — 61 %. Pentru comparație: ratingul încrederii populației față de fostul președinte al Parlamentului, predecesorul meu, era de doar 6 %, în timp ce ratingul meu în această funcție a ajuns la 31 % numai în primul an.

 

Programul Partidului Comuniștilor, cu care am participat în alegerile anticipate din 2001, era orientat spre dezvoltare. Era un document serios în conformitate cu care comuniștii s-au apucat să facă ordine în țară. Totodată, avînd majoritatea absolută în Parlament, noi nu am «rescris» Constituția, am adăugat doar 4 articole legate de UTA Găgăuzia.

 

S-au făcut multe și la nivel internațional. Reieșind din faptul că partenerul nostru strategic este Rusia, noi am semnat un Acord de prietenie cu Federația Rusă. Prima mea vizită oficială, în calitate de spicher al Parlamentului, a fost anume în Federația Rusă unde am avut 16 întrevederi la nivel diferit. Colegii noștri din Rusia s-au convins că Moldova își dorește, sincer, să fie în relații de prietenie cu Rusia, este pregătită pentru o colaborare și aprofundarea relațiilor bilaterale.

 

Au fost întreprinși pași radicali în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean, în special, a fost creat formatul de negocieri «5+2».

 

De rînd cu toate acestea, am purces la implementarea în viață a ideii modernizării europene a Moldovei. A fost elaborat și realizat cu succes planul individual de acțiuni Moldova — UE. Dacă pînă în 2001, la capitolul apropierii de standardele europene, au fost adoptate doar cîteva legi, atunci, în perioada aflării comuniștilor la guvernare, au fost adoptate peste 200.

 

De îndată ce am fost desemnată în funcția de președinte al Parlamentului, am dispus personal inventarierea totală a activității organului legislativ al țării. A fost creat departamentul de recepționare a scrisorilor de la cetățeni, implementată practica obligatorie de deplasări în teritorii.

 

La ședințele fracțiunii PCRM erau invitați președinții de raioane aleși din partea PCRM, care ne ajutau în procesul de elaborare a proiectelor legislative: ce legi sunt lipsă, la ce ar trebui de atras atenția în procesul elaborării actelor legislative. Comuniștii au fost inovatori în ceea ce privește modul de lucru cu deputații, cu fracțiunile, cu presa.

 

Noi eram deschiși și accesibili. În perioada anilor 2001 — 2004, Parlamentul a adoptat circa 2500 de acte legislative, inclusiv, 1000 de legi.

 

Astăzi, însă, în activitatea Parlamentului se atestă un regres pronunțat. Flecăreală deșartă, ignorarea opiniei opoziției.

 

Majoritatea parlamentară nu face decît spectacol în fața publicului, lansează lozinci populiste și nu se îngrijește de îmbunătățirea vieții populației.

 

În ultimii șase ani, Moldova a avut de pierdut foarte mult, revenind în aceeași groapă în care zăcea pînă în 2001. Astăzi, chiar și cei care s-au pronunțat și se pronunță împotriva comuniștilor nu pot să nu recunoască că diferența dintre actuala perioadă și anii de guvernare comunistă este imensă și, această diferență, nici pe departe, nu este în favoarea celor care se află astăzi la putere».

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: