Guvernarea economiseşte pe seama pensionarilor
РУС. MOLD.
» » Guvernarea economiseşte pe seama pensionarilor

Guvernarea economiseşte pe seama pensionarilor

29-04-2016, 14:44
Viziuni: 836
  
Versiunea de tipar   
Guvernarea economiseşte pe seama pensionarilorGuvernarea nu este interesată să soluţioneze criza socială şi să înlăture nemulţumirea legată de lipsirea pensionarilor de înlesniri


Joi, 28 aprilie, majoritatea parlamentară a refuzat să examineze şi să adopte în lectura finală iniţiativa fracţiunii Partidului Comuniştilor, care prevede, inclusiv, achitarea unor compensaţii pensionarilor care, după indexarea din 1 aprilie, au suportat pierderi materiale.

 

Coform proiectului de lege propus de comunişti, beneficiari ai pensiei de bază ar fi devenit circa 510 mii de oameni. Pentru actualii beneficiari de adaosuri la pensii, adică pentru aproximativ 400 mii de pensionari, pensia de bază ar fi schimbat actualul ajutor de 100 şi 180 de lei, în funcţie de categorie. Încă pentru aproximativ 120 mii de pensionari, adaosul ar fi constituit 200 de lei.


Potrivit spuselor autorilor acestui proiect de lege, necesitatea introducerii unor modificări a fost condiţionată de faptul că, în rezultatul indexării pensiilor la 1 aprilie, circa 36 mii de pensionari au început să primească mai puţini bani.

 

Guvernul a propus un proiect de lege care prevede achitarea acestor pensionari doar a diferenţei, iar despre majorarea pensiei nu este vorba. Mai simplu spus, Guvernul a încercat să-şi repare greşeala pe care a comis-o el însuşi. La şedinţa trecută a Parlamentului s-a propus să fie unite iniţiativa comuniştilor şi propunerea Guvernului. Dar joia trecută majoritatea parlamentară a votat pentru separarea proiectelor şi pentru ca, în regim prioritar, să fie examinată iniţiativa cabinetului ce miniştri, iar iniţiativa comuniştilor să fie lăsată pentru şedinţele de după sărbătorile de Paşti (în cel mai bun caz — n.a.).


Această propunere a provocat un şir de disensiuni. Ca rezultat, spicherul a solicitat opinia fracţiunilor. Şi opiniile s-au împărţit. O parte din deputaţi s-a pronunţat ca în regim prioritar să fie examinată iniţiativa legislativă a PCRM, deoarece ea a fost înregistrată mult mai devreme (în ianuarie 2015 — n.a.). Totodată, parlamentarii şi-au exprimat temerea că majoritatea parlamentară nu va susţine iniţiativa comuniştilor, motivul fiind lipsa de mijloace financiare.


Chiar şi deputaţii din partea PLDM au îndemnat asistenţa să lase la o parte promovarea imaginii cuiva şi să examineze proiectele în ordinea în care ele au fost înregistrate în Parlament. Dar majoritatea parlamentară a insistat ca în această zi să fie examinată iniţiativa Guvernului, iar proiectul de lege al fracţiunii PCRM, cum se spune, nu se ştie cînd...


Deputatul comunist Oxana Domenti, în calitatea sa de şef al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a cerut în mod insistent ca să fie examinată iniţiativa fracţiunii PCRM, deoarece respectivul proiect posedă mai multe avantaje, este mai complex şi va ajuta să fie soluţionată problema beneficiarilor de plăţi suplimentare, al căror venit nu depăşeşte suma de 1500 de lei. Cu alte cuvinte, de la 1 aprilie oamenii ar fi putut primi şi compensaţii, şi plăţile suplimentare corespunzătoare. Oxana Domenti a menţionat că propunerea majorităţii parlamentare în privinţa separării proiectelor nu este raţională.


Pînă la urmă, majoritatea partlamentară, totuşi, a votat pentru separarea proiectelor. Deputatul din partea PCRM, Oleg Reidman, a cerut să se concretizeze cînd anume aceste două proiecte vor fi examinate de Parlament: «Aceste două proiecte separate — cînd vor fi examinate? Astăzi? Comisia este dispusă să le examineze astăzi. Şi mai există ceva: dezbaterea proiectelor într-o formulă unită şi adoptarea lui astăzi nu împiedică Guvernul să înfăptuiască acele măsuri pe care el vrea să le înfăptuiască şi...». Dar preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, nici nu i-a permis deputatului comunist să-şi expună pînă la capăt opinia şi a deconectat microfonul.


Părăsind în semn de protest sala de şedinţe, fracţiunea PCRM a declarat că, în urma dezbaterii proiectelor unite, nu va avea nimeni de suferit, dar aşa vor avea de suferit doar oamenii care nu vor primi banii ce li se cuvin, mai adăugînd că lăcomia Guvernului nu are hotare, odată ce se doreşte a economisi pe seama a 36 mii de pensionari doar vreo şapte milioane de lei.

 

Ceea ce s-a întîmplat astăzi în Parlament demonstrează că guvernarea nu este interesată să soluţioneze criza socială şi să înlăture nemulţumirea legată de lipsirea pensionarilor de înlesniri.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: