Respect umulit
РУС. MOLD.
» » Respect umulit

Respect umulit

8-10-2015, 16:15
Viziuni: 1 212
  
Versiunea de tipar   

Respect umulitÎn calitate de armă pentru nimicirea oamenilor de vîrstă înaintată,  sunt aplicate programe antisociale 


Anual, îşi iau adio de la viaţă zeci de mii de pensionari... Oamenii îmbătrînesc şi, cu regret, mor. Dar cel mai mare număr de oameni de vîrstă înaintată pleacă în altă lume nu din cauza că au mulţi ani. Ei sunt nemilos omorîţi de programele sociale, aplicate cu rîvnă de actuala guvernare.

 

Moarte din cauza istovirii


Sute de mii de pensionari din Moldova sunt nevoiţi să moară de foame, mai concret, de subnutriţie. La ziua de astăzi, avem în ţară 670 mii de pensionari şi, desigur, ei nu mor deodată. Sleirea lor de puteri durează luni şi chiar ani de-a rîndul. Pentru că, să ne gîndim, cîte produse alimentare îşi pot cumpăra ei, dacă minimumul lor de trai alcătuieşte 1400 de lei? Organismul istovit nu mai are putere să lupte cu bolile, iar medicamentele necesare bătrînii nu şi le pot permite.  Medicamentele ieftine au început să dispară din farmacii, iar cele scumpe nu sunt pe buzunarul lor.


Problema nu o poate soluţiona indexarea anuală a pensiilor cu 7-8%. Este un lucru cunoscut de toţi, inclusiv de cei care stabilesc mărimea indexărilor. Deprecierea leului nicidecum nu se opreşte. Preţurile cresc la tot şi la toate, în primul rînd, la produsele alimentare. 

 

Preţurile, de altfel, au crescut întotdeauna. Dar chiar şi cu 10-15 ani în urmă, cînd ţara a trecut prin mari greutăţi, bani pentru pensionari erau găsiţi. Pe parcursul celor opt ani de guvernare a PCRM, pensia de vîrstă a crescut în medie de 9 ori! După aceea din nou a început scăderea. În 2009, pensia a fost mărită cu 4%, în 2011 — cu 7,4% în 2012 — cu 4,6%, în 2013 — cu 6,75%... Au fost anulate multe înlesniri.


Anul acesta, cu prilejul Zilei oamenilor în etate, oamenilor de vîrsta a treia li s-a acordat ajutor. În acest scop, Fondul republican de sprijinire socială a alocat 5,5 milioane de lei. Dar partea ajutorată a pensionarilor nu e atît de mare. Pe deasupra, un ajutor de o singură dată nu schimbă simţitor situaţia lor. În plus, suma acordată în calitate de ajutor unic e mult mai mică decît cea care anterior era alocată pentru înlesnirile ulterior anulate.

 

S-au înmulţit


Anul trecut, dna Valentina Buliga se căina că, din anul 2001 pînă în 2010, s-a micşorat cu 30% numărul populaţiei apte de muncă, pe cînd numărul pensionarilor s-a micşorat doar cu 4%. Adică, la un pensionar revine 1,4 contribuabil. Deci, potrivit dnei Buliga, pentru stat e un lux prea mare să întreţină atîţia pensionari, mai ales că numărul lor se tot măreşte. În calitate de armă pentru nimicirea în masă a oamenilor de vîrsta a treia sun folosite programe antisociale.


Bunăoară, autorităţile intenţionează să mărească vîrsta de pensionare pentru bărbaţi pînă la 65 de ani, iar pentru femei — pînă la 60 (acum — 62 şi, respectiv, 57 de ani) şi să majoreze vechimea în muncă necesară pînă la 35 de ani. Anume aceasta o cere Uniunea Europeană. Dar domnii din UE uită că cetăţenii noştri se alimentează prost, se tratează prost şi nu se odihnesc la staţiuni balneare marine. Şi cînd ajung la vîrsta de pensionare, mulţi sunt total istoviţi. În 2014, longevitatea medie a vieţii în Moldova a alcătuit 71,5 ani, a bărbaţilor — 67,5 ani.


Pe deasupra, programele antisociale le aplică fără nici o sinchiseală şi unioniştii. Liderul platformei Acţiunea 2012, George Simion, într-o emisiune la televiziunea noastră şi-a exprimat ideea că pensionarii săraci din Moldova ar dori să primească pensii din România. E un şantaj direct şi o înşelăciune evidentă. Nimeni nu le va oferi cetăţenilor noştri pensii europene. În orice caz, actualii pensionari şi oamenii care se vor pensiona în apropiatul deceniu, la sigur că nu le vor avea.


Reieşind din siutuaţia social-economică ce s-a creat în ţară, putem spune ferm că mortalitatea printre oamenii din generaţiile mai în vîrstă va începe să crească, chiar dacă, din 2001 pînă în 2008, longevitatea vieţii s-a mărit cu 2 ani.

 

Natalia Lujina

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: