Reconstruirea virtuală a trecutului
РУС. MOLD.
» » Reconstruirea virtuală a trecutului

Reconstruirea virtuală a trecutului

30-01-2016, 10:33
Viziuni: 1 640
  
Versiunea de tipar   
Reconstruirea virtuală  a trecutuluiÎn ultimii ani, au apărut mulţi doritori de a se declara părtaşi la realizările obţinute în perioada guvernării ţării de către PCRM. Cu regret, mulţi cetăţeni au uitat despre acele bunuri la care nici nu se putea visa, dacă timp de opt ani la putere nu s-ar fi aflat comuniştii


 

Legătură inversă

 

«Sunt recunoscătoare Partidului Comuniştilor pentru faptul că am o pensie relativ mare. M-am pensionat în anul 1994 şi atunci primeam 99 de lei. Spre sfîrşitul guvernării ţării de către PCRM, această pensie a mea a crescut pînă la 1500 de lei. După cîte îmi amintesc, în unii ani, indexarea pensiilor se făcea chiar de două ori. Şi noi, pensionarii, simţeam acest lucru. Dacă la putere ar fi continuat să rămînă comuniştii, sunt sigură — la ziua de astăzi, pensiile noastre ar fi cu mult mai mari».

Galina Caliujnaia, pedagog,

Satul Malinovscoe, raionul Rîşcani

 

Pensionarilor nu-i nevoie să le enumeri ce au făcut comuniştii în timpul guvernării lor. E suficient să ne amintim că în această perioadă pensiile cetăţenilor s-au mărit de 9 ori. Desigur, primii patru ani au fost deosebit de grei. Era necesar de a ridica ţara din ruine, însă chiar şi atunci în sfera socială s-a conturat o anumită stabilitate, după care a venit şi o creştere vădită.

 

Mulţi trăiau greu şi atunci. Totuşi, funcţiona un anumit mecanism de protecţie socială, care, cu regret, în zilele noastre, nefiind administrat în modul cuvenit, nu mai funcţionează. Totul se cunoaşte prin comparaţie. Reconstruirea trecutului o putem face în mod virtual, adică, pur şi simplu ne putem aminti ce am pierdut noi pînă acum.

 

Protecţie socială — de la mic pînă la mare


Pensionarii, copiii, oamenii cu posibilităţi limitate — e lista nici pe departe completă a categoriilor de cetăţeni social vulnerabili. În 2001, în teritoriul republicii funcţionau 28 de centre sociale, iar în 2008 numărul lor de acum ajunsese la 174. A fost realizat cu succes proiectul Concordia de creare a centrelor pentru copii şi oameni în etate, a fost creat un sistem de cantine sociale. S-a făcut lansarea concomitentă a cîtorva programe de susţinere a maternităţii şi copilăriei. Indemnizaţia unică la naşterea copilului, timp de opt ani, pînă în 2009, s-a mărit de la 245 pînă la 1500 de lei. Posibil, şi asta e insuficient, însă creşterea sumei este evidentă.


Pensionarii simţeau în mod efectiv majorarea pensiilor. E adevărat, preţurile la produse alimentare de asemenea creşteau, însă coraportul între mărimea pensiei şi minimumul de existenţă de asemenea s-a mărit de la 26 pînă la 81 de procente în favoarea pensiilor. Anual era făcută indexarea pensiilor de vîrstă. În 2004 — cu 22,3 la sută, în 2005 — cu 18,2, în 2006 — cu 15,7, în 2007 — cu 23,7, în 2008 — cu 17, în 2009 — cu 20 la sută.

 

Totodată, familiile social vulnerabile trăiau nu numai pe seama pensiilor şi a indemnizaţiilor. 300 000 de familii primeau compensaţii pentru a acoperi parţial cheltuielile pentru lumină electrică, gaze, lemne, cărbune. Cu regret, odată cu trecerea comuniştilor în opoziţie, majoritatea înlesnirilor şi indemnizaţiilor au fost anulate de către puterea liberală. Iar puţinele care au rămas au fost păstrate doar datorită insistenţei comuniştilor.


În perioada guvernării ţării de către PCRM, o deosebită atenţie se acorda veteranilor. În scopul susţinerii lor, au fost elaborate şi implementate programe de stat, suplimentate de Legea cu privire la veterani.

 

Firul spiritual


În anii de guvernare a ţării de către PCRM, treptat era restaurată sfera socială şi infrastructura localităţilor din republică. Se construiau noi drumuri, se dezvolta sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare. Dar în acel moment cea mai mare dimensiune o avea Programul Naţional de gazificare. Într-un termen relativ scurt, au fost gazificate mai mult de 920 de localităţi.


A fost lansat programul de definitivare a construcţiei şi reconstrucţiei instituţiilor de cultură (în 2006, au fost reparate capital 12 case de cultură, în 2007 — 10, iar în 2008 — 18).


În întreaga ţară era în toi restaurarea şi repararea mai multor obiecte culturale: restaurarea şi ocrotirea monumentelor consacrate eroilor căzuţi în luptele Marelui Rpzboi pentru Apărarea Patriei, a memorialului «Eternitate» din Chişinău, a capului de pod «Şerpeni». A fost construit unul din cele mai impunătoare monumente în memoria ostaşilor căzuţi în Afganistan — «Fiilor Patriei — Memorie eternă».


Aici e locul să menţionăm că poporul Moldovei este un popor cu credinţă. Cineva poartă de grijă sufletului său şi apropiaţilor mai puţin, altcineva — mai mult, însă majoritatea dintre noi, periodic, simte necesitatea de a intra în casa Domnului. În pofida opiniei cum că toţi comuniştii sunt atei, anume în timpul guvernării comuniştilor în Moldova s-au construit şi s-au reconstruit biserici şi mănăstiri. A fost efectuat un volum grandios de lucrări de restaurare a zeci de mănăstiri, cele mai frumoase dintre ele fiind cea de la Curchi şi cea de la Căpriana.


Firul spiritual se regăseşte în toate faptele şi iniţiativele PCRM. Concomitent cu proiectele sociale, ei au creat premise pentru dezvoltarea culturală şi spirituală a cetăţenilor. Anume în timpul guvernării lor s-a reconstruit Muzeul «A. Puşkin» de la Dolna, muzeele lui A. Donici, A. Mateevici, C. Stere, C. Stamati. Teatrului «E. Ionesco» i s-a pus la dispoziţie un local şi utilajul scenic necesar. S-a efectuat reparaţia capitală a Teatrului de Operă şi Balet, al Sălii cu Orgă, al Filarmonicii Naţionale şi altor obiecte de cultură.


Acum se iscă mulţi doritori să se declare participanţi la faptele bune săvîrşite de PCRM. Avem astfel de politicieni proaspăt apăruţi cărora le reuşeşte acest lucru. Şi, ceea ce e deosebit de regretabil, poporul nostru repede uită despre acele bunuri la care nici nu se putea visa, dacă la putere, timp de opt ani, nu s-ar fi aflat comuniştii. Haideţi să facem o reconstruire virtuală a trecutului, altfel, în viitor nu ne va rămîne nimic bun. Nu vom avea ce să ne amintim.

 

Natalia Lujina

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: