Un lux nepermis
РУС. MOLD.
» » » Un lux nepermis

Un lux nepermis

23-10-2015, 16:51
Просмотров: 915
  
Версия для печати   
Un lux nepermisDatorită consilierilor municipali ai capitalei, pentru unele categorii de cetăţeni, facturile pentru încălzirea apartamentului se vor ietini cu 40%


Noi ne-am obişnuit cu faptul că în fiecare vară ni se deconectează apa caldă, chipurile, pentru a pune la punct neregurile din sistemul de încălzire. Reacţia noastră faţă de acest lucru este una plină de înţelegere, doar autorităţile municipale ca şi cum se străduiesc să ne fie mai bine. Toamna însă vedem aceleaşi curţi  săpate de-a curmezişul, băncile şi bordurile scoase de la locul lor... Şi, fără să vrei, te gîndeşti: nu se va întîmpla oare că şi la iarnă se vor apuca de săpat? Şi atunci, ce va fi cu noi – vom îngheţa de frig?! Acest gînd te face să uiţi că încălzirea costă foarte scump

 

— Faptul că sistemul de încălzire şi reţeaua de alimentare cu apă sunt permanent reparate este un rezultat al delăsării. Serviciile municipale judecă aproximativ în felul următor: decît să facem o reparaţie capitală, ca să-i fie bine altcuiva, mai bine peticim pe ici şi colo şi ne economisim bani pentru premii, comentează fenomenul în cauză Natalia Vîsotina, consilier în Consiliul Municipal. Ei consideră că în multe familii sunt oameni care lucrează peste hotare, prin urmare, le trimit bani apropiaţilor  pentru achitarea facturilor. Dar nici pe departe nu toate familiile au un asemenea ajutor. Într-o situaţie destul de grea se află pensionarii, mulţi dintre care duc o viaţă peste limita sărăciei. Cu regret, la nivelul municipalităţii, noi nu putem reglementa preţurile, nu e de competenţa noastră. Totuşi, am reuşit să facem cîte ceva, chiar dacă chişinăuienii nu cunosc acest lucru. Am reuşit să obţinem de la municipalitate să dea compensaţii pentru încălzire.


Este important să se ştie că pragul care permite solicitarea compensaţiei este suma de 2500 de lei. Adică, dacă venitul total al familiei nu e mai mare decît respectiva sumă, acestei familii i se cuvine compensaţie pentru căldură.

 

Mulţi pensionari, şomeri, casnice pur şi simplu nu cunosc acest lucru. Ei mai ţin minte sumele despre care s-a vorbit anterior — 1400, apoi 1700 de lei. La ziua de astăzi, situaţia este cea pe care am expus-o mai sus, astfel încît toţi cetăţenii al căror venit nu depăşeşte 2500 de lei pot solicita compensaţie. Fără a se ţine cont de faptul dacă respectiva familie are frigider, televizor, calculator sau cuptor cu microunde. Oamenii noştri nu-şi cunosc drepturile, iar funcţionarii nu se grăbesc să le aducă la cunoştinţa populaţiei. Doar dacă mii de pensionari nu se vor folosi de drepul la compensaţie, vă închipuiţi ce sume vor fi economisite pe seama lor?!


—Consilierii municipali nu pot să umble prin toate curţile, pentru a le povesti oamenilor despre drepturile lor, spune Natalia Vîsotina. De aceea, prin intermediul ziarului «Comunistul», am vrea să aducem la cunoştinţa tuturor orăşenilor faptul că, în cazul în care venitul familiei lor nu depăşeşte suma de 2500 de lei, în perioada de iarnă ei au dreptul la compensaţie pentru căldură.

 

Mai mult decît atît, poate fiu făcută şi recalcularea pentru perioada precedentă. Suma compensării pentru căldură a fost majorată anume la iniţiativa noastră, de aceea o şi considerăm o realizare a sa. Respectiva decizie a fost adoptată anul trecut şi ea va funcţiona atîta timp cît nu va fi anulată, iar noi nici într-un caz nu vom permite ca să fie anulată. Pentru compensaţii, orăşenii se pot adresa la SEL-uri, la asociaţiile de locatari sau la pretură, unde vor trebui să prezinte o copie a buletinului de identitate, un certificat despre venituri sau carnetul de pensionar, iar în caz de necesitate — şi un certificat referitor la componenţa familiei.

 

Ana Vetrova

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: