Proiecte pentru oameni
РУС. MOLD.
» » Proiecte pentru oameni

Proiecte pentru oameni

20-11-2015, 05:32
Просмотров: 1 176
  
Версия для печати   
Proiecte pentru oameni Comuniştii de la Vadul lui Vodă: proiecte sociale şi de infrastructură pot fi realizate chiar şi cu mijloace mici. Echipa PCRM a demonstrat acest lucru


Toate programele propuse de PCRM la diferite niveluri au o evidentă orientare socială. De aceea, cele patru programe electorale ale lui Iurie Onofreiciuc, primar al oraşului Vadul lui Vodă, şi ale echipei sale au plăcut mult orăşenilor. Bugetul oraşului nu e atît de mare, împreună cu transferurile alcătuieşte doar 14,5 milioane de lei. Dar şi aceşti puţini bani sunt folosiţi aici în mod raţional, ţinîndu-se cont de interesele orăşenilor.


Investiţii în copilărie şi în sănătate


Cea mai bună grădiniţă de copii e aceea în care copiilor le este vesel, cald şi confortabil. În ţară sunt destul de multe de acest fel, totuşi, primarul oraşului, Iurie Onofreiciuc, este sigur că grădiniţa din Vadul lui Vodă este una dintre cele mai bune în întreaga republică. De fapt, aşa consideră şi orăşenii ai căror copii frecventează această grădiniţă situată într-un loc pitoresc la marginea oraşului. Aici e mult spaţiu verde, aer proaspăt şi educatori foarte buni. Pe cînd, pînă odinioară, aici lipseau multe.


— Am făcut multe lucruri în această grădiniţă. Principalul e că am modernizat sistemul de încălzire, am instalat o cazangerie autonomă, povesteşte primarul oraşului. Sezonul de încălzire începe concomitent pentru toţi. Sistemul de încălzire al oraşului nu poate conecta la încălzire clădirea grădiniţei mai devreme sau mai tîrziu decît alte case. De aceea am avut perioade cînd copiii sufereau aici de frig, se îmbolnăveau. Noi am reuşit să rezolvăm problema. Pentru instalarea cazangeriei autonome la grădiniţă am cheltuit 750 mii de lei. În cazul dat nu putem vorbi despre un efect economic important, pentru noi este importantă sănătatea copiilor. La grădiniţă am mai pus geamuri şi uşi noi, am instalat izolare termică, am schimbat sistemul de alimentare cu apă şi, parţial, cel de canalizare, pentru fiecarte grup de copii am amenajat terenuri de joc.


La grădiniţă, cum se spune, viaţa fierbe, colectivul e unit, de aceea anume încoace vor să-şi înscrie copiii şi locuitorii din satele învecinate. Mai înainte, grădiniţa era frecventată de 180 de copii, iar acum — de 300. Şi continuă să fie solicitată de mulţi părinţi. Primarul consideră că cea mai avantajoasă, umană şi corectă investire de mijloace e cea făcută întru binele copiilor. Dacă ei vor creşte sănătoşi şi bine dezvoltaţi, peste un timp vom avea şi rezultatele aşteptate.


— Noi mai avem şi un bun Centru al medicilor de familie, dar am hotărît să extindem spectrul lui de servicii, continuă Iurie Onofreiciuc. Am reuşit să-i mărim şi personalul. Salariul medicului de familie şi al surorilor medicale vine de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Dar la Centru activează specialişti de diferite profiluri: oftalmolog, neuropatolog, chirurg, cardiolog, care primesc salariu din fondurile primăriei. Avem un laborator bine înzestrat, cabinet de proceduri fizioterapeutice şi un staţionar de zi. Anual, investim în Centrul sănătăţii circa 200 mii de lei. Pentru locuitorii noştri este bine şi comod, deoarece nu sunt nevoiţi să plece în capitală după servicii medcicale. Noi lucrăm în conformitate cu principiul că toate serviciile trebuie să fie accesibile pentru oameni la locul lor de trai.

 

Şantierul secolului

 

Сonstrucţia Casei de Cultură la Vadul lui Vodă este un proiect social de proporţii. Iar pentru însuşi oraş e şantierul secolului, deoarece, pînă acum, aici n-a existat un local de cultură.

 

Construcţia ei a fost unul din principalele puncte ale compartimentului social din programul electoral al comuniştilor din Vadul lui Vodă. Edificiul Casei de Cultură este frumos, cu un design neobişnuit pentru asemenea obiecte.


— Proiectul ne-a costat foarte scump. Am început construcţia pe contul mijloacelor proprii, după aceea ne-am adresat după ajutor Consiliului Municipal şi, datorită fracţiunii comuniştilor, am obţinut o mică finanţare — circa 20 la sută din suma totală, explică Iurie Onofreiciuc. Pentru construcţie am mai luat un credit de la bancă, acum îl rambursăm. Foarte puţini oameni credeau că acest proiect va putea fi realizat în oraşul Vadul lui Vodă. Pentru că nu e pur şi simplu o casă de cultură — e un centru de cultură multifuncţional. El va avea sală de concerte cu cabine pentru artişti, o sală mare de conferinţe, în care va putea fi deschis un centru informaţional. Tot aici va funcţiona un centru pentru tineret, un studiou de înregistrare sonoră. Şi tot aici va fi situat muzeul istoriei oraşului.


Sfîrşitul construcţiei era planificat pentru toamna curentă, însă, din cauza instabilităţii politice, termenele de dare în exploatare a obiectului au fost un pic amînate. A mai rămas să fie scoase la capăt lucrările de finisaj şi cumpărată mobila necesară, iar pentru asta avem nevoie de bani.

 

Pentru construirea acestui obiect social, pentru care de acum au fost investite 20 milioane de lei, primpăria a luat un credit. În prezent, Iurie Onofreiciuc duce negocieri cu Consiliul Municipal Chişinău ca să-i acorde administraţiei oraşului Vadul lui Vodă un împrumut de 10 milioane de lei, pentru a putea achita băncii datoriile creditare. Doar bugetul Chişinăului e de circa 3 miliarde de lei. Capitala, chiar dacă tot timpul scînceşte că nu-i ajung bani, poţi să spui că se scaldă în bani, pe cînd suburbiile, care sunt şi ele o parte a Chişinăului, abia de o scot la capăt cu puţinul ce-l au. Totodată, vreo 70 la sută din locuitorii oraşului Vadul lui Vodă lucrează la Chişinău, deci, ei plătesc impozite anume în bugetul municipiulu. Suburbiilor nu le convine o asemenea «paritate».


În plus, primarul şi consilierii din partea PCRM au reuşit să implementeze şi un şir de alte proiecte sociale. De exemplu, fondul de rezervă al primăriei e de 100 mii de lei, acesta fiind destinat pentru acordarea de ajutor social şi medical. În oraş au fost reparate trotuarele, asfaltate aproape patru kilometri de drum, construite 6 kilometri de căi de canalizare şi multe altele. Şi asta în situaţia în care timp de cîţiva ani consiliului orăşenesc nu i se alocă bani pentru reparaţia drumurilor. În pofida acestui fapt, totuşi, se efectuează un anumit volum de lucrări de reparaţie. După cum spun comuniştii din Vadul lui Vodă, şi cu mijloace puţine pot fi făcute lucruri bune.

 

Natalia Ustiugova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: