Putem doar păstra, nu poate fi distrus
РУС. MOLD.
» » » Putem doar păstra, nu poate fi distrus

Putem doar păstra, nu poate fi distrus

20-11-2015, 06:06
Просмотров: 1 181
  
Версия для печати   
Putem doar păstra, nu poate fi distrus La ora actuală, adevăratul stăpîn zelos al Parcului Nistrean poate fi doar Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă 


Parcul Nistrean poate fi numit zonă de importanță națională. După cîte se înțelege, parcul se află în adiacența rîului Nistru. În zonă se află cîteva sanatorii, un aerodrom sportiv, tabere de odihnă pentru copii și multe altele. Vorbim despre o zonă de odihnă minunată, care, neapărat, trebuie să fie dezvoltată. Primăria Vadul lui Vodă nu are dreptul să investească nemijlocit în zona de odihnă. În bugetul local nu este prevăzut un atare articol la capitolul cheltuieli.

 

Problema constă în faptul că Parcul Nistrean, cu o suprafață totală de 500 de ha, este în gestiunea serviciilor de resort ale municipiului Chișinău. Mai exact, începînd cu anul 1990, în baza deciziei autorităților capitalei, parcul este gestionat de Agenția «Spații Verzi», care primește, în acest scop, finanțare. Doar că nu este clar cum sunt gestionați acești bani? De altfel problema nu constă doar în bani. Parcul Nistrean riscă să dispară din cauza neglijenței. Consilierii din partea PCRM împreună cu primarul orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofreiciuc, au decis să se ocupe de bună starea acestei zone naturale. La ora actuală, consiliul orășenesc caută posibilități de a înființa propria agenție «Spații Verzi» din Vadul lui Vodă, care să asigure dezvoltarea acestui parc unic.

 

— Pînă acum, autoritățile municipale din Chișinău, nu mă tem să spun, dar nu au făcut altceva decît să-și bată joc de Parcul nostru Nistrean, spune Iurie Onofreiciuc. — Pînă acum, zona era deservită și amenajată de întreprinderea municipală. Însă, ceea ce făceau ei numai nu amenajare se numește. Cheltuiesc sume mizere doar pentru măturarea drumurilor și colectarea frunzelor. Doar asta se vede. În parc avem specii rare de copaci, care cresc, deja, de cîteva decenii. Anume pentru a păstra acest parc, avem de gînd să fondăm propria întreprindere. Înțeleg că intrăm în conflict cu Chișinăul, posibil, vom ajunge și în instanță, însă, nu avem încotro. Zilele acestea, am trecut prin parc și am atras atenția la cîți copaci sunt marcați pentru defrișare. Este aproape o fîșie întreagă de plopi sănătoși. Copacii sunt marcați toți la rînd și se planifică tăierea acestora. Este o barbarie totală. Ni se argumentează că acești arbori au cîte 30-40 de ani, sunt bolnavi și nimănui nu mai trebuie. Dar aceasta este vîrsta lor de maturitate și anume la această vîrstă randamentul comercial al lemnului este maxim. Cu toate acestea, copacii nu au fost sădiți cu scopul de a ajunge mobilă sau lemne de foc.

 

Iurie Onofreiciuc știe despre ce vorbește. În anul 1989, el a absolvit Institutul Agricol, ulterior, a muncit 13 ani în calitate de inginer-mecanic la întreprinderea silvică din Chișinău. Cunoscînd domeniul mai mult decît suficient, îl doare să vadă degradarea continuă a Parcului Nistrean și pentru care se face responsabilă Agenția municipală «Spații Verzi».

 

Parcul nu este pădure, el are nevoie de o abordare specială. Parcul poate fi tratat, amenajat, d ar nu poate fi distrus. Totodată, nu trebuie să uităm despre faptul că Vadul lui Vodă este zona de odihnă a Chișinăului.

 

— Cel mai profitabil business din lume este turismul — spune primarul orașului Vadul lui Vodă. — De aceea, noi trebuie să ne ocupăm cu turismul. Noi nici măcar nu trebuie să începem de la zero. Multe deja avem, însă, infrastructura existentă are nevoie de reconstrucție.

 

Ana Vetrova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: