Jocuri periculoase
РУС. MOLD.
» » Jocuri periculoase

Jocuri periculoase

5-05-2016, 18:45
Viziuni: 1 277
  
Versiunea de tipar   
Jocuri periculoasePartea americană face o greşeală de neiertat, trimiţînd tehnică militară pe teritoriul unei ţări neutre

 

Scrisoare adresată de către Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova al treilea preşedinte al ţării, dlui James D. Pettit, ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.


Stimate Domnule Ambasador!


Nu chiar atît de de mult, V-am adresat cuvinte de indignare în legătură cu participarea Domniei Voastre la inaugurarea expoziţiei consacrate aşa-numitei «ocupaţii sovietice». Astăzi, din nou sunt nevoit să atrag atenţia Dumneavoastră asupra unei probleme mai serioase.


În aceste zile, societatea din Moldova, cetăţenii de rînd ai ţării, precum şi toţi politicienii cu judecată sănătoasă sunt indignaţi de un fapt fără precedent — intrarea în teritoriul ţării noastre a tehnicii militare şi a militarilor americani. În pofida declaraţiei oficiale referitor la caracterul inofensiv al motivului din care trupele SUA se află în teritoriul nostru, cît mă priveşte, ţin să Vă împărtăşesc îngrijorarea mea în legătură cu respectivul fapt şi să încerc, în persoana Dumneavoastră, să aduc la cunoştinţa Statelor Unite considerentul nostru că asemenea acţiuni sunt inadmisibile şi periculoase.

 

La 25 de ani după adoptarea Declaraţiei de Independenţă, Republica Moldova continuă să rămînă un stat divizat. Rănile în urma conflictului armat pe Nistru se vindecă greu. Pe parcursul multor ani, Statele Unite, ca ţară participantă la procesul de negocieri în formatul «5+2», s-a manifestat şi se manifestă pînă în prezent ca un părtaş activ al respectivului proces.

 

Reprezentanţii şi experţii americani, ca nimeni alţii, cunosc preţul păcii de la noi, cunosc fragilitatea situaţiei şi ameninţătorul pericol al oricăror acţiuni imprudente sau provocaţii.


În opinia noastră, astăzi, partea americană face o greşeală de neiertat, trimiţînd tehnică militară pe teritoriul unei ţări neutre. Şi chiar dacă e să admitem că ideea unor exerciţii militare comune le-a venit în cap şi a fost realizată de nechibzuiţii reprezentanţi ai puterii de la Chişinău, totuşi, aflarea trupelor şi a tehnicii americane în ţara noastră pune pe seama Statelor Unite o parte considerabilă de responsabilitate pentru situaţia în cauză.


Domnule Ambasador!

 

În primul rînd, Dumneavoastră nu aţi luat în calcul faptul că principalul şi evidentul impediment pentru aflarea militarilor în teritoriul ţării noastre trebuie să-l constituie statutul de neutralitate al Moldovei, acesta fiind prescris de Constituţie. Mai mult decît atît, recent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la principiile de intangibilitate a suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente, în care, în particular, se conţine şi îndemnul adresat statelor străine de a respecta principiul dat şi a contribui la consolidarea lui.


Domnule Ambasador!


Eu personal sunt convins că situaţia creată a rezultat dintr-o neînţelegere apărută din cauza încrederii exagerate a părţii americane faţă de cei care astăzi reprezintă puterea executivă din Moldova, faţă de acei funcţionari moldoveni care sau nu-şi dau seama ce fac, sau fac ceea ce fac cu rea-voinţă, atrăgîndu-vă şi pe Dumneavoastră în jocurile lor necinstite şi primejdioase.


Expunerea în ziua de 9 mai a tehnicii militare a SUA în centrul capitalei, acţiunea fiind o iniţiativă a scandalosului ministru al Apărării, Şalaru, poate conduce la consecinţe imprevizibile. 9 mai este o zi deosebită pentru ţara noastră, pentru societatea noastră. Pe parcursul ei, la Chişinău, precum şi în întreaga ţară, se desfăşoară diverse acţiuni festive, depuneri de flori şi cinstirea eroilor Marii Victorii — şi a celor căzuţi, şi a celor rămaşi în viaţă, de aceea participarea militarilor americani, în mod univoc, va fi percepută de noi toţi dezaprobator.

 

Folosindu-mă de prilej, Vă rog să primiţi sincerele mele asigurări de profundă consideraţiune.

 

Vladimir VORONIN

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: