Domnule Ambasador, aţi fost indus în eroare!
РУС. MOLD.
» » Domnule Ambasador, aţi fost indus în eroare!

Domnule Ambasador, aţi fost indus în eroare!

5-04-2016, 12:15
Viziuni: 413
  
Versiunea de tipar   
Domnule Ambasador, aţi fost indus în eroare!Adresarea lui Vladimir Voronin către James Pettit, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova


Domnule Ambasador!

 

Aflînd că Dumneavoastră aţi onorat cu prezenţa aşa-numita expoziţie „Ocupaţia sovietică”, am rămas şocat. Oare de bună seamă e posibil aşa ceva? Oare poate fi dat uitării faptul în alianţă cu cine a învins URSS Germania fascistă şi sateliţii ei? Oare e posibil să nu se ţină minte despre Conferinţa de la Ialta, la care Stalin, Roosevelt şi Churchill au convenit asupra organizării postbelice a Europei? Sau despre Al Doilea Front, care a urgentat eliberarea Europei de sub ocupaţia fascistă? Dar ştiţi oare Dumneavoastră, domnule Ambasador, în ce mod s-a manifestat „ocupaţia” societică aici, în Moldova? În faptul că ocupanţii, executînd ordinul lui Iosif Stalin, au transaferat de la Leningrad la Chişinău al doilea institut de medicină împreună cu întreg corpul profesoral şi baza necesară pentru studii. În faptul că, în acelaşi timp, au fost deschise instituţii de învăţămînt superior cu profiul pedagogic, tehnicumuri, şcoli. În deschiderea unor cooperative săteşti (colhozuri) şi înzestrarea lor cu tehnica necesară. În deschiderea de spitaluri, în organizarea luptei împotriva bolilor infecţioase. În construirea de uzine, fabrici, în crearea unor locuri moderne de muncă şi a clasei muncitoare, în construcţia capitalei – oraşul Chişinău.

 

Domnule Ambasador!


Unde aţi văzut, aţi citit sau aţi auzit ca ocupanţii să se comporte într-un asemenea mod? Dar ştiţi oare Dumneavoastră că în Moldova se edita cel mai mare număr de cărţi în întreaga URSS, că teatrele noastre, studioul de filme şi arta Moldovei au devenit recunoscute în întrreaga lume? Iată ce fel de „ocupaţie” a fost în Moldova! Şi iată de ce oamenii îşi amintesc cu mult regret şi cu nostalgie acei ani, iar foarte mulţi din ei nu ar avea nimic împotrivă ca „ocupaţia” sovietică să revină.


Dumneavoastră, domnule Ambasador, cunoaşteţi biografia mea. Păi, iată, şi eu sunt unul dintre cei care au avut „de suferit” în urma ocupaţiei sovietice. Deşi mi-am pierdut tatăl pe cîmpurile de luptă ale războiului, puterea sovietică, mi-a creat mie şi multor milioane de tineri toate condiţiile pentru a-mi dezvolta capacităţile. Datorită puterii sovietice, am absolvit trei instituţii de învăţămînt superior, am devenit ministru, general. Iar de acum în Moldova modernă independentă poporul mi-a încredinţat funcţia de preşedinte de ţară timp de două termene consecutiv.


De ce vă scriu despre toate acestea? Pentru că am trăit sentimente foarte neplăcute, văzîndu-vă prezent la această falsificare a istoriei, organizată de naţional-unionişti şi de păpuşarii ce-i mînuiesc de la Bucureşti.


Sunt convins de faptul că cei ce au organizat prezenţa Dumneavoastră la această expoziţie infamă, falsă, pur şi simplu v-au indus în eroare.

 

Cu respect, Vladimir Voronin

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: