Balastul aruncat
РУС. MOLD.
» » Balastul aruncat

Balastul aruncat

27-02-2016, 11:04
Viziuni: 1 422
  
Versiunea de tipar   
Balastul aruncat Guvernarea încearcă să sacrifice pionii săi pentru a-şi spori ratingul în ochii societăţii

 


La începutul săptămînii, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au descins cu percheziţii în sediul primăriei de Chişinău.

Percheziţiile s-au desfăşurat gălăgios şi cu mare tam-tam, asemenea unei reprezentări teatrale.


Rezultatele, însă, s-au dovedit a fi destul de modeste. 12 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore printre care arhitectul principal al sectorului Buiucani şi şeful direcţiei autorizări şi disciplină în construcţie, Vasile Olaru. Restul — «directorii a două firme din Chişinău, directorul unei companii de construcţii, angajatul unei companii petroliere şi două persoane fizice». Numele cărora nu sunt divulgate de serviciul de presă al CNA. Oare de ce? Oare Patria nu este în drept să-şi cunoască eroii?

 

Şefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi a comunicat că în sediul primăriei capitalei au avut loc 18 percheziţii. Toate sunt raportate la 35 de cauze penale. Este vorba despre următoarele infracţiuni: corupere pasivă şi activă. În aceste dosare, în calitate de bănuiţi figurează nu doar angajaţi din cadrul primăriei, dar şi reprezentanţi ai puterii din organele publice locale, colaboratori ai Serviciului Vamal şi agenţi economici.

 

Cer iertare, do­am­na Starinschi, dar unde sunt aceşti răufăcători reţinuţi: «reprezentanţi ai administraţiei publice locale, colaboratori ai Serviciului Vamal». În cazul în care angajaţii CNA nu sunt la curent, vă sugerez cu mare plăcere. Atunci cînd în februarie 2014, primarul capitalei Dorin Chirtoacă a furat «Termocom»-ul, au mai participat Angela Efremova — care reprezenta interesele municipalităţii în SA «Termocom», Diana Gurschi — şefa direcţiei juridice, Veronica Herţa — şefa direcţiei generale finanţe, Nistor Grozavu — viceprimar al municipiului Chişinău, Eugenia Ciumac — şefa direcţiei contabilitate şi audit. Această piramidă a fost încununată de adjunctul secretarului general al Cancelariei de Stat, pe atunci, Sergiu Palihovici. În cazul în care nu vă clarificaţi fără sugestiile mele ulterioare, sunt mereu la dispoziţia dumneavoastră.


Apropo, de ce «pescarii» de la CNA nu au prins «cel mai mare caras» — capul primăriei de Chişinău, Dorin Chirtoacă? Pe acest minunat reparator de drumuri, edificator multianual de străzi pietonale, creatorul mansardelor uşor inflamabile, arhitectul chioşcurilor stradale, suveranul şoselelor de centură?

 

După cum a explicat «carasul Nr. 2», viceprimarul Nistor Grozavu: «Domnul Chirtoacă se afla într-o deplasare şi nu ştiu dacă a reuşit să revină la Chişinău. Dacă va reuşi, el se va prezenta la şedinţă şi o va continua» (problema constă în faptul că şedinţa operativă a serviciilor primăriei s-a desfăşurat în lipsa edilului. Fiind avertizat despre percheziţii, Dorin Chirtoacă nu s-a prezentat la serviciu).

 

Apare o întrebare absolut firească pentru viceprimar: domnule Grozavu, în ce fel de deplasare se poate afla primarul capitalei prezenţa căruia, într-o asemenea situaţie, este obligatorie. Ei bine, dacă i-a mai dus lui Claus Iohanes încă o oală cu pămînt, atunci tac. Dar ce putea să-l încurce să vină la Chişinău şi să fie prezent la şedinţa operativă obligatorie? Or, el are regim liber la primărie? La urma urmei există telefonia mobilă şi se poate stabili cu uşurinţă pe unde umblă. Fapt despre care trebuia să vă informeze anume pe dumneavoastră, domnule Grozavu. Aşa că nu este cazul să o «faceţi pe prostul».

 

Şi aici v-aţi speriat pe bune. Înţelegînd foarte bine că dacă puterea l-a «cedat» pe Filat, atunci, un simplu funcţionar public de rang municipal nici nu mai are la ce spera. Şi au început, la rîndul lor «să-şi toarne» subalternii: «Nu pot să neg posibila lor vină. Nu am nicio dovadă care să-mi permită să demonstrez acest lucru. Cred că ancheta se va clarifica. Ultimele procese de urmărire penală pe marginea activităţii primăriei au fost destul de profesioniste. Cred că şi în acest dosar se va face lumină».


Poate şi se va face. Apropo, ancheta presupune că funcţionarii din primărie, pentru o anumită sumă de bani, urgentau procesul de acceptare finală a obiectelor în construcţie. Însă, puteau oare aceşti funcţionari să facă asemenea trucuri fără a-i pune la curent pe superiorii lor răspunzători pentru construcţiile urbane şi arhitectura Chişinăului?

 

Într-un cuvînt, situaţia actuală din primărie poate fi caracterizată prin termenul jocului de şah — «gambit». Aceasta este denumirea comună a debuturilor, în care, una dintre părţi, în interesul evoluţiei rapide, acapararea centrului sau, pur şi simplu, pentru înverşunarea jocului, sacrifică material (de regulă, este vorba despre pioni, însă, uneori, şi figuri). Pionii au fost sacrificaţi, iar figurile… Cred că situaţia va evolua ca în banc: Instanţa. Dictează sentinţa pe numele funcţionarului de la primărie: — reieşind din faptul că învinuitul a luat mită în unităţi arbitrare, instanţa dispune de a-l pedepsi condiţionat.

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: