O singură lovitură
РУС. MOLD.
» » O singură lovitură

O singură lovitură

6-06-2016, 09:03
Viziuni: 1 657
  
Versiunea de tipar   
O singură loviturăParade ale gay-lor şi lesbienelor nu mai sunt planificate, aşa că Igor Dodon nu mai are cu cine lupta

Unicul «cîmp de luptă» rămîne a fi Parlamentul. O luptă nu pentru constructivism, noţiune străină pentru Igor Nicolaevici, ci doar pentru propria reclamă.

 

În debut, socialiştii au încercat să demită Guvernul Filip la pachet. Pentru că la pachet iese mai ieftin. Toţi cei 24 de deputaţi din partea Partidului Socialiştilor şi-au pus semnătura pe proiectul de acordare a votului de neîncredere Guvernului condus de Pavel Filip.

 

Iniţiativa este vădit populistă pentru că socialiştii nu propun nici o alternativă pentru actuala componenţă a organului executiv. Pur şi simplu «jos!» categoric. Şi ce poate propune Dodon în locul Guvernului Filip? Deţine el oare cumva reţetele de soluţionare a problemelor de dezvoltare a Moldovei? Pun la îndoială acest fapt. Aşa deci, care este rostul acestor scamatorii?

 

Totul este foarte simplu. Scamatoriile sunt calculate pentru electoratul îngust. Maxim de ce sunt în stare membrii «sectei în carouri» a lui Dodon. Să nu propună proiecte pentru îmbunătăţirea sferei bancare, sociale, muncii ş.a.m.d., ci doar şuturi de acest gen…


24 de socialişti în parlament — nu este puţin. Însă, pentru ca o iniţiativă să fie înregistrată şi examinată în Parlament, ea trebuie să fie susţinută de încă cel puţin doi aleşi ai poporului. Însă, nu au semnat în grabă proiectul elaborat.

 

Atunci, Igor Dodon s-a năpustit cu critici în adresa comuniştilor şi liberal-democraţilor. Chipurile, deputaţii din aceste fracţiuni s-ar fi speriat, au dat dovadă de laşitate. În acest context, Igor Nicolaevici s-a năpustit şi asupra celor care au «încoronat» Guvernul. Dar… curios lucru — Igor Dodon NICIODATĂ, subliniez — niciodată nu a criticat Partidul Democrat. Comuniştii, liberalii, liberal-democraţii — în repetate rînduri. Iar pe cei din PDM — niciodată. Sunt temei pentru meditaţii, nu-i aşa?

 

Fracţiunea PCRM a negat declaraţiile lui Dodon cu privire la faptul că deputaţii comunişti au refuzat să demită guvernul.

 

Deputatul din partea PCRM, Elena Bodnarenco a declarat că comuniştii au anunţat şi anterior că sunt foarte nemulţumiţi de activitatea Guvernului. «Însă, fracţiunea PCRM reprezintă în Parlament o formaţiune politică, iar la noi deciziile sunt aprobate colectiv», a subliniat Bodnarenco.

 

Deputatul comunist, Oleg Reidman a avut o atitudine reţinută faţă de iniţiativa PSRM. El a presupus că la mijloc poate fi un joc politic. «Apar anumite întrebări şi suspiciuni legate de scopul şi sinceritatea acţiunilor socialiştilor. Evoluţia acestei istorii nu ne-a convins de faptul că ei, într-adevăr, îşi doresc să lupte cu actuala guvernare. Dacă ei doresc, cu adevărat, să exprime vot de neîncredere pentru acest Guvern, este nevoie de o argumentare puternică, pentru ca şansele demisiei Executivului să fie reale», a declarat Oleg Reidman. El a mai explicat că proiectul cu privire la acordarea votului de neîncredere va fi pus în discuţie în cadrul şedinţei comitetului executiv al CC al partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Iar socialiştii, în frunte cu Igor Dodon, nu ar trebui să ducă în eroare opinia publică în mod intenţionat.

 

Reacţia liberal-democraţilor a fost cam aceeaşi. «Nouă niciodată nu ne este frică. Nu ne impuneţi nouă programul vostru. Noi ştim foarte bine cu ce vă ocupaţi voi şi nu dorim să participăm în aceste jocuri», a declarat deputatul fracţiunii menţionate, Tudor Deliu.

 

La această etapă, Dodon s-a apucat de cap şi a strigat ceva de genul: « Wai-ME, arc Isa kargad, genatsvale!» Ceea ce în traducere înseamnă: «Trist. În parlament rămîne tot mai puţină opoziţie adevărată». Asistăm la o situaţie rară cînd Igor Nicolaevici are dreptate. În Parlament rămîne tot mai puţină opoziţie adevărată, în schimb, avem tot mai mulţi excentrici, preocupaţi de auto-reclamă. Vorbind la modul concret şi judecînd în baza acţiunilor concrete, nu există nici un temei de a atribui PSRM-ul lui Dodon taberei opoziţiei. Şi în general, liderul Partidului Socialiştilor ar trebui, demult, să ştie că unui dansator prost nu-i încurcă partenera, ci propriile bagatele.

 

Ei bine, fie… ce nu s-ar strica, oricum, e spre bine. Înţelegînd că nu vor obţine demisia in corpore a cabinetului de miniştri, la fel cum nu-şi văd urechile fără oglindă, Igor Dodon şi socialiştii au decis să treacă la «raţa împuşcată». Chipurile, în fiecare săptămînă să înainteze propunerea de a acorda vot de neîncredere pentru un anumit ministru. Din fericire, o atare mişcare nu necesită decît 15 semnături.

 

«Vom obţine ca în fiecare săptămînă, ministrul corespunzător să prezinte în plenul Parlamentului un raport pe marginea activităţii sale, ei nu vor putea neglija această solicitare. În acest fel vom ajunge şi la Pavel Filip», a explicat Dodon.

 

Socialiştii au decis să înceapă de la Corina Fusu. Spicherul Andrian Candu a remarcat că Biroul permanent al organului legislativ va examina această iniţiativă în decurs de 14 zile. Însă, pentru a demite un ministru în baza votului de neîncredere acordat, trebuie să voteze cel puţin 51 de deputaţi. Iar Igor Dodon nu poate să nu cunoască acest lucru. La fel cum nu poate să nu înţeleagă că nu va aduna numărul necesar de voturi. Adică, avem de asistat la nimic altceva decît o nouă campanie de PR a socialiştilor.
 
Eugeniu Marian 
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: