Pentru popor bani nu sunt?
РУС. MOLD.
» » Pentru popor bani nu sunt?

Pentru popor bani nu sunt?

8-07-2016, 14:31
Viziuni: 744
  
Versiunea de tipar   
Pentru popor bani nu sunt?În asemenea situație complicată în care s-a pomenit Moldova, e necesar de a avea capacitatea de a stabili priorități, și de a îndeplini promisiunile făcute alegătorilor

Parlamentul Moldovei nu a susținut cîteva amendamente importante la Legea bugetului de stat pentru 2016, propuse de deputații comuniști în cadrul ședinței Legislativului.

 

Așa deci, fracțiunea PCRM a cerut identificarea surselor financiare în vederea majorării salariilor angajaților în sfera socială cu 10 la sută. Secretarul executiv al CC PCRM, deputatul în Parlament — Elena Bodnarenco a explicat că «pentru cei care îngrijesc de persoanele în etate și bolnave pentru 1,5 — 2 mii de lei, bani în bugetul de stat nu sunt. În același timp, statul găsește bani pentru organele administrației publice locale. De exemplu, salariul directorului Agenției pentru achiziții publice, create repetat, a fost stabilit în mărime de aproape 9 900 de lei! Desigur — bătrînii și invalizii sunt străini, iar directorul Agenției, cu siguranță, va deveni un cumetru sau fin al cuiva!»


Deputații nu au susținut nici propunerea cu privire la majorarea de două ori a numărului asistenților personali, care îngrijesc de invalizi de gradul I și bătrîni cu vîrsta de peste 75 de ani țintuiți la pat. Deputatul Elena Bodnarenco a remarcat că «întreținerea acestei categorii de lucrători sociali trece pe seama consiliilor raionale, cărora statul nu le-a achitat, anul trecut, transferuri în mărime de 540 de milioane de lei, și multe dintre care, din veniturile pentru 2016 nu au achitat datoriile din 2015. Evident, salvarea celor care se îneacă depinde chiar de ei!».

 

De asemenea, aleșii poporului din partea majorității parlamentare s-au pronunțat împotriva alocării a 12 milioane de lei pentru asigurarea alimentației gratuite a copiilor, care vin la școală dintr-o localitate în alta. Elena Bodnarenco a remarcat că «se propune ca această problemă să fie soluționată de consiliile raionale. Însă, programul de optimizare a sistemului educațional nu a fost propus de consiliile raionale, ci de Guvern: au fost deja optimizate peste 250 de instituții de învățămînt. Copiii din satele în care au fost închise școlile, iau micul dejun pînă la ora 07.00, iar prînzul — după ora 15.00. Oare un copil flămînd se poate gîndi la lecții?!».

 

De asemenea, Parlamentul a refuzat să aloce 12 milioane de lei pentru studierea limbii moldovenești de către locuitorii Autonomiei Găgăuze și raionul Taraclia. «Au refuzat și au promis să elaboreze un program special. De șapte ani tot promit, creează fel de fel de comisii, iar găgăuzii și bulgarii așa și nu pot beneficia de posibilitatea de a studia limba și a se integra în societate în deplină măsură. Cum spunea comediantul Arkadii Raikin: «Este foarte greu să schimbi ceva, neschimbînd nimic, dar noi o vom face», a declarat Elena Bodnarenco.

 

Grație deciziei majorității parlamentare, nici orașul Soroca nu va primi 10 milioane de lei pentru soluționarea problemei legate de construcția primordială a stației de epurare orășenești. Precum a declarat, în legătură cu acest fapt, deputatul Elena Bodnarenco, această problemă există deja de mai bine de 15 ani, și nu afectează doar orașul cu pricina, avînd în vedere faptul că Nistru — este un rîu de frontieră care curge în Marea Neagră. «În 2014, a fost identificată o soluție: Moldova a semnat cu Republica Slovenia Protocolul cu privire la construcția obiectului dat, în 2015 a fost semnat un contract și Moldova și-a asumat angajamentul să achite 1,5 milioane de euro din sursele Fondului Ecologic Național», a remarcat deputatul.

 

Iată că deja de 7 ani, Guvernul declară că nu există surse în bugetul de stat pentru majorarea cheltuielilor sociale. Totodată, însă, aprobă majorarea cheltuielilor pentru întreținerea aparatului administrativ, sporește bugetul instituțiilor statului, de exemplu, a Parlamentului, aprobă majorarea bugetului pentru un șir de ministere și alte instituții. Bani pot fi identificați pentru soluționarea tuturor acestor probleme. Însă, în asemenea situație complicată în care s-a pomenit Moldova, este necesar de a avea capacitatea de a stabili priorități. Și cel mai important — de a îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în timpul campaniei electorale.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: