Second-hand moldovenesc
РУС. MOLD.
» » Second-hand moldovenesc

Second-hand moldovenesc

17-07-2016, 10:03
Viziuni: 1 119
  
Versiunea de tipar   
Second-hand moldovenescAtunci cînd persoane competente spun că Moldova este vîndută pe bucăţi, nu toţi atrag atenţia acestor comentarii.

Astăzi, este greu să calculăm cîte ha de pămînt aparţin strainilor, aşa numiţilor investitori. Însă, deja de cîţi ani la rînd, sunt vîndute la ciocan şi obiecte de stat.

 

Guvernul a anunţat despre încă un act de comercializare a proprietăţii statului. Preţul afacerii — 1,4 miliarde de lei. La drept vorbind, o completare bună a bugetului de stat. Însă, aşa cum denotă practica, iniţial, întreprinderile de stat se duc pînă la faliment, apoi sunt vîndute le preţ derizoriu cu statut de second-hand.

 

Comercializarea pro­prietăţii statului nu este nici pe departe o inovaţie moldovenească. Aşa se procedează în mai multe state ale lumii. Însă … condiţiile sunt diferite. Se scot la licitaţii acele bunuri, care statului, mai exact cetăţenilor, nu le vor mai fi de folos, or, cu condiţia că odată ce trec în proprietate privată, obiectele comercializate vor funcţiona conform destinaţiei dar mult mai eficient. Sursele de profit obţinute din privatizare trebuie să completeze bugetul de stat. Pe cînd, înşişi cumpărătorii, vor «dezvolta» obiectele vizate cu atragerea investiţiilor.

 

Cu alte cuvinte, în actualele condiţii, investitorii străini se tem de Moldova ca de rîie.

 

La preţuri derizorii se vînd cinematografele de Făleşti şi Leova. Pentru aceste două obiecte statul cere 995 mii de lei. Este clar că acolo nu vor fi alte cinematografe noi. Pe cînd, în baza acestor obiecte ar putea fi create centre sociale.

 

Guvernul, de cele mai multe ori, scoate la vînzare obiecte de stat cu perspectivă la preţ de nimic, motivîndu-şi acţiunile prin faptul că acestea nu mai sunt rentabile. Pe de altă parte, ele devin nerentabile din vina Guvernului, care nu este în stare să asigure managementul corespunzător. Apropo, cetăţenii Moldovei nu participă în actele de vînzare-cumpărare, deşi întreprinderile privatizate au fost construite, cîndva, pe banii noştri, banii poporului!

 

Moldova se vinde pe bucăţi nu doar în plan material, ci şi în plan spiritual. Acesta, însă, este un alt subiect. Riscăm să rămînem nu doar fără proprietăţi, dar şi fără Patrie…
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: