Penele sar de pe cei săraci
РУС. MOLD.
» » Penele sar de pe cei săraci

Penele sar de pe cei săraci

16-07-2016, 12:22
Viziuni: 1 170
  
Versiunea de tipar   
Penele sar  de pe cei săraciAlianța Nord-atlantică tinde, cu orice preț, să transforme Moldova în vasalul său

Summit-ul NATO, care a durat două zile, s-a încheiat la sfîrșitul săptămînii trecute la Varșovia și a confirmat veridicitatea zicalei: Boierii se bat, da penele sar de pe cei săraci.

 

În cadrul summit-ului au fost soluționate destul de multe chestiuni. Aici se înscrie și desfășurarea a patru batalioane în Țările baltice și Polonia, și lansarea sistemului «euroPRO», și prezența multinațională în regiunea Mării Negre, și misiunile din Afganistan, Irak, Siria. Pe noi, însă, ne interesează, în primul rînd, coaserea cămășii noastre moldovenești, care ne este mai aproape. Respectiv, atragem atenția le deciziile din domeniul «consolidarea flancului estic și sporirea capacității de apărare în Europa».

 

De la «parteneriat» —  la amenințare

 

Să începem de la faptul că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea continuării dialogului cu Rusia în vederea eliminării tensiunii. Dar și alți lideri europeni s-au străduit să sublinieze în fel și chip, în discursurile lor, că deciziile summit-ului nu sunt orientate împotriva Rusiei. Fapt, care, precum înțelegeți bine, este o minciună sfruntată. NATO nu este o alianță de apărare, ci un bloc agresiv care tinde să înconjoare Rusia, incluzînd-o în componența sa, sau, cel puțin, zona de influență în țările post-sovietice.  Rolul cărnii de tun îi revine Georgiei, Ucrainei și Moldovei noastre.

 

Este vorba despre pregătirea programului pentru calitatea de membru individual a Georgiei și Moldova la NATO. Timpul parteneriatului «în numele păcii» a expirat — NATO s-a preocupat de parteneriat extinzîndu-se spre est. Și iată că s-a blocat la granița cu Rusia. Nu mai are unde să se extindă. Așa că NATO a trecut de la politica așa-numitului parteneriat la politica de descurajare și intimidare a Rusiei. Unde și nouă ne-a fost rezervat rolul de vasal al blocului Nord-atlantic.

 

În vecinătatea noastră a fost desfășurat sistemul NATO, or, mai exact, sistemul american — PRO. Scopul real al acestuia este binecunoscut — nu pe atît de a proteja Washingtonul de rachete ruse, pe cît de a ținti propriele sale rachete împotriva Rusiei.

 

Soarta Moldovei și a României nu interesează pe nimeni la Washington. Actualmente, a apărut ideea de a forma o flotă NATO în Marea Neagră. Alianța a fost nițel «perturbată» de Bulgaria, care a respins propunerea de a crea o bază militar-maritimă NATO în Marea Neagră pentru «reducerea influenței Rusiei» în regiune.

 

SUA, la rîndul lor, nu s-au apucat să insiste pe această idee, ci au indicat vociferarea acesteia de către sluga credincioasă — România. Deși, nici Bulgarii nu ar fi refuzat americanilor. Pe de altă parte, Bulgaria se află într-o situație economică catastrofală, nu are bani nici pentru industrie, nici pentru cetățeni — ce fel de ambiții maritime să mai existe! Atunci cînd nu sunt bani, nu sunt nici ambiții.

 

În capitala poloneză, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO își va asuma responsabilitatea în legătură cu Ucraina, Georgia și Moldova, pentru a susține aceste state în contracararea presiunilor din exterior și a le acorda sprijin în realizarea reformelor. Vai, mulțumim din suflet, oare ce-am fi făcut noi fără voi? Mama lui de NATO! Sare în ajutor — nu se eschivează, doar că mai tîrziu să nu ne ia cu tusea de atîta recunoștință.

 

Politica contagioasă

 

«Susținerea» pentru trei state, și toate — la graniță cu Rusia! Ei bine, Georgia a avut războiul său, Ucraina încă mai luptă, iar guvernatorii moldoveni, s-ar părea că nu au răbdare să împartă experiența lui Saakașvili.

 

Iată dacă NATO ar procura toată producția agricolă și alcoolică din Moldova și dacă ne-ar vinde și gazul mai ieftin, ne-ar primi gasterbaiterii la muncă — iată aceasta ar fi fost susținere, domnule Stoltenberg!


În declarația summit-ului, care conține 139 de puncte, Moldovei i se dedică în totalitate punctul 116. Acolo se menționează că NATO oferă «suport consultativ și asistența experților în susținerea realizării reformelor militare cu scopul de a spori potențialul forțelor armate moldovenești și sectorului de apărare». Și, evident, toate acestea se fac «în numele stabilității, securității și viitorului prosper al țării în conformitate cu valorile democrației europene». Ei bine, noi asta am studiat deja, cunoaștem lecția.

 

Din partea Moldovei, la lucrările summit-ului de la Varșovia, a participat comandantul epidemiolog, Anatol Șalaru. Și, imediat, a început să plîngă pe umărul celor de la NATO, să-i implore să alunge trupele ruse de pe teritoriul Transnistriei și să disloce acolo o misiune de pacificare. Probabil, conform scenariului din Iugoslavia și Irak, Libia, Siria, Tunisia și Grenada. În ce mod va reuși Alianța Nord-atlantică acest truc — Șalaru nu și-a pus asemenea întrebări. Pentru că el este medic-dăunător și nici pe departe strateg. Dar nu a uitat să se lingușească. «Moldova va depune toate eforturile pentru ca să devină un partener de încredere al Alianței», a declarat el.

 

Aceasta este duplicitatea întregii elite moldovenești. Zilele trecute, prim-ministrul Pavel Filip îi spunea vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, că țara noastră, chipurile, este interesată de extinderea colaborării cu Rusia și, de îndată, un ministru din subordinea sa îndeamnă la confruntare cu ea. 

 

* * *

Pe mulți i-a uimit prezența Moldovei neutre la summit-ul din Varșovia, unde mai pui că și în calitate de partener al Occidentului și NATO, unde această organizație și-a declarat intențiile de a colabora mai intens cu țara noastră. Totodată, poporul moldovenesc nu are nici cea mai mică necesitate de acest parteneriat. Pe noi, însă, nu ne întreabă nimeni, or, actuala guvernare a țării, din toate metodele de guvernare, preferă voluntarismul.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: