Cu viziuni neutre
РУС. MOLD.
» » » Cu viziuni neutre

Cu viziuni neutre

18-12-2015, 15:41
Просмотров: 1 656
  
Версия для печати   
Cu viziuni neutre Neutralitatea este diferită de neutralitate, consideră președintele Nicolae Timofti.


El a declarat despre acest lucru la Așhabad în cadrul Conferinței internaționale «Politica de neutralitate: colaborare internațională în numele păcii, securității și modernizării». Cum s-ar spune, statutul de neutralitate nu exclude participarea în cadrul acțiunilor de pacificare și aplicarea forței în vederea soluționării conflictelor.

 

Se pare că șeful statului nostru, cum se spune, s-a maturizat. Pentru că nu mai poate face uz de ultimul său as — tăcerea. «Considerăm că este de datoria noastră să fim nu doar beneficiari, dar și prestatori de securitate», a declarat el.

 

Această frazeologie, însă, ne este foarte cunoscută. Mi amintesc că asemenea declarații făcea cetățeanul Schicklgruber (tot el — Adolf Hitler) înainte de incendia jumătate de Europă.

 

Așa deci, în loc să livrăm producție agricolă moldovenească pusă sub embargo în Rusia, noi vom livra securitate. Parcă văd titlurile triumfătoare din ziare: «Fermierii X au înregistrat un supraplan de 5 mii de tone (sau litri?) de securitate!».

 

Potrivit lui Timofti, în fața diferitor amenințări mondiale, inclusiv, atentatelor teroriste care, în ultimii ani, s-au intensificat în toată lumea și care au provocat multiple jertfe omenești, «necesitatea de consolidare a forțelor tuturor statelor, care pledează pentru restabilirea păcii și securității, este evidentă». Ei bine, aceste state, mai exact acest stat îl cunoaștem foarte bine. La fel și eforturile sale titanice pentru eradicarea terorismului la nivel mondial. Ați văzut. Ați văzut ce s-a întîmplat în Iugoslavia, Irak, Libia, Grenada…

 

Cu o mîndrie de sergent, care s-a văzut brusc colonel, Timofti a enumerat statele unde au fost dislocați militari moldoveni. Este vorba despre Liberia, Sudanul de Sud, Coasta de Fildeș, iar din 2014 — Kosovo. Aș fi vrut ca acest deștept să ne explice cumva ce treabă are Moldova cu ceea ce se întîmplă în Africa aridă? Și împotriva căror teroriști luptăm noi în Kosovo, dacă acolo, în versiunea administrației de la Washington, «democrația» a învins demult?

 

Apropo, în ceea ce privește «exportul de securitate». La timpul său, Nicolae Vasilievici a explicat cum înțelege el personal noțiunea de securitate: «Sunt convins că dacă am fi fost membri NATO, astăzi, am fi avut un nivel de securitate mult mai înalt, poate că am fi avut chiar un nivel absolut de securitate». Iată ce declarații a putut să facă șeful statului.

 

Precum a spus filosoful chinez: chiar și un drum cu lungimea de o mie de li începe cu primul pas. Dar atragerea Moldovei neutre în forțele NATO — cu participarea sa în operațiunile de pacificare în țările în care nu avem nici pic de interese.

 

În timpul vizitei sale la Chișinău, adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow a declarat: «NATO susține reformele în sfera de apărare a Moldovei și examinează posibilitatea extinderii asistenței oferite Armatei Naționale în cadrul colaborării științifico-tehnice în numele păcii, securității și consolidării integrității teritoriale». Dar toate acestea nu sunt decît formule de amabilitate. În aspect militar, Moldova este la fel de prețioasă pentru NATO ca și Burkina Faso. Asemenea candidaturi nu se acceptă în cosmonautică. Pe cînd, instalarea bazelor militare pe teritoriul nostru — da, este o realitate!

 

«În contextul evenimentelor tragice din estul Ucrainei, putem vorbi despre necesitatea de a elabora strategii capabile să răspundă provocărilor de ordin politic, economic și cu alt caracter, care amenință securitatea întregii regiuni», a declarat președintele Moldovei. Din cîte se înțelege, aici nu mai este vorba despre securitate, pacificare și alte noțiuni nobile. Ci se pune în aplicare o amenințare directă.

 

S-a cam războit bunicul nostru, nici nu știi cum va ordona, într-o bună zi, veterinarului Șalaru, cocoțat în fruntea Armatei, să ridice armele…

 

N.B.


Putem exporta nu doar securitate. «Autoritățile franceze au depistat și confiscat două tone de cocaină transportate pe un vas naval sub pavilion moldovenesc. Nava a fost reținută în largul apelor franceze, în apropierea orașului Boulogne-sur-Mer». Așa că…

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: