Premierul cu optica interschimbabilă
РУС. MOLD.
» » Premierul cu optica interschimbabilă

Premierul cu optica interschimbabilă

27-07-2016, 19:34
Viziuni: 986
  
Versiunea de tipar   
Premierul cu optica interschimbabilăMajoritatea parlamentară de coaliţie a păstrat intactă actuala componenţă a Cabinetului de Miniştri

Miercuri, 27 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a examinat chestiunea cu privire la acordarea votului de neîncredere Guvernului Pavel Filip. Iniţiativa de acordare a votului de neîncredere a fost semnată de deputaţii din partea Partidului Comuniştilor, liberal-democraţi şi socialişti.


Votul de neîncredere Cabinetului in corpore a fost examinat în cadrul aceleiaşi şedinţe la care s-a discutat şi despre votul de neîncredere separat pentru unii membri ai Guvernului — vicepremierul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega şi ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiei, Vasile Bîtca.


Dacă e să nu cităm pasajele demagogice, care s-au făcut auzite din raportul prim-ministrului Pavel Filip, discursul lui a fost dedicat faptului că în Moldova totul este bine şi că urmează să fie şi mai bine; că, iată de jumătate de an, Executivul depune eforturi uriaşe, munceşte de zor şi că, deja, astăzi, aşa cum a remarcat premierul, chipurile, sunt vizibile rezultatele politicii promovate de Guvern. De asemenea, Filip a asigurat plenul Parlamentului că bani pentru plata pensiilor şi indemnizaţiilor sociale «majorate» sunt în bugetul statului.

 

Loc puţin pentru plusuri

 

În acelaşi timp, el s-a declarat surprins în legătură cu faptul că printre semnatarii iniţiativei pentru acordarea votului de neîncredere se regăsesc şi deputaţi din partea PLDM. Filip a îndemnat liberal-democraţii să-l ajute în căutarea miliardului furat. El a remarcat că cetăţenii le vor fi recunoscători anume pentru acest fapt, ci nu pentru semnarea votului de neîncredere pentru «cel mai onest şi eficient Guvern», care, în opinia lui Filip, a adus ţării stabilitate şi prosperitate.

 

«Aş putea să enumer, în continuare,realizările obţinute, însă, eu ştiu că voi nu pentru asta aţi chemat în Parlament
Cabinetul de Miniştri. Voi (cei care aţi semnat votul de neîncredere Guvernului — nota red.) încercaţi să demiteţi Guvernul pentru a provoca o nouă criză politică. Anume în asemenea mediu voi vă simţiţi cel mai confortabil. Guvernul este gata să meargă înainte pe calea stabilităţii şi modernizării, noi vrem să ne ducem misiunea pînă la capăt», a spus Filip.

 

Este de remarcat faptul că cetăţenii au mai auzit şi anterior ceva similar. Relativ recent, despre asta vorbea cunoscutul «politician numărul unu», fostul prim-ministru al Republicii Moldova — Vladimir Filat.


Şi atunci, dar şi în cazul lui Filip, asemenea declaraţii generau doar confuzii în sala de şedinţe a Parlamentului.

 

În timpul discuţiilor pe marginea votului de neîncredere, şeful cabinetului de Miniştri, Pavel Filip a explicat că «la toamnă vom avea un acord de finanţare cu FMI» prezentîndu-l ca pe o «victorie pentru Republica Moldova».

 

«Ziua de astăzi începe cu o victorie pentru Republica Moldova. Vreau să vă informez că Moldova are «Staff Level Agreement» (fără explicaţii — nota red.). Asta înseamnă că la nivelul grupurilor de experţi s-a ajuns la o înţelegere. Noi suntem totalmente convinşi că la toamnă vom avea un acord cu FMI», a menţionat Pavel Filip.

 

În legătură cu acest fapt, deputatul din partea fracţiunii PCRM, Oleg Reidman a făcut trimitere la contactele personale cu reprezentanţii misiunii FMI şi a declarat că acordul pe marginea «Staff Level Agreement» este limitat de sectorul financiar-bancar, ceea ce, în esenţă, este un dictat pentru că în document nu se menţionează absolut nimic despre dezvoltarea ţării. În timpul discursului deputatului comunist, Pavel Filip dădea negativ din cap.

 

«Nu trebuie să fluturaţi din cap. Eu personal am discutat cu reprezentanţii FMI, care au declarat că numai peste un an se va putea vorbi despre un program de dezvoltare. Ei mi-au spus personal acest lucru», a subliniat Oleg Reidman. «Dumneavoastră aţi menţionat în raportul dumneavoastră că ţara nu poate fi condusă din afară. Iar asta nu este nimic altceva decît conducere din exterior, pentru că altfel nu veţi reuşi nimic. În opinia mea, Guvernul are optica interschimbabilă. Este clar că ordinea mondială presupune programe cu FMI pentru investiţii, dezvoltare, investitori strategici şi aşa mai departe, dar, în nici un caz, pentru acoperirea deficitului bugetar», a concretizat Reidman.

 

Stabilitatea — bulă de săpun!

 

Deputatul Oleg Reidman a indicat asupra faptului că, în raportul său, prim-ministrul a menţionat în repetate rînduri despre «stabilitatea şi liniştea din ţară». Legislatorul a subliniat că, astăzi, stoparea multor acţiuni ale puterii nu doar că este benefică dar şi necesară.

 

«Vorbiţi despre mediul de afaceri, dar pe cît de mult s-a redus timpul pentru primirea autorizaţiei de construcţie? Acesta este un indicator obiectiv care vorbeşte despre climatul investiţional. În continuare — agricultura — roada din acest an este considerabil mai multă decît anul trecut, iar tempoul de 4% indicat de dumneavoastră, trebuie să fie mult mai înalt. Or, n-aţi calculat corect?», s-a adresat premierului deputatul comunist.

 

În ceea ce priveşte modificările pe care intenţionează să le opereze Guvernul în sectorul financiar-bancar, potrivit lui
Pavel Filip, cu ajutorul Parlamentului şi majorităţii parlamentare, deputatul Oleg Reidman a subliniat că acest lucru este corect şi necesar într-o anumită măsură. Totodată, el a declarat că decizia cu privire la lichidarea Băncii de Economii a fost greşită.

 

«Cea mai transparentă, din punctul de vedere al acţionarilor, a fost Banca de Economii. Şi unde este, astăzi, această bancă? Însăşi decizia de lichidare a Băncii de Economii a fost greşită, fapt despre care comuniştii au vorbit şi au insistat în repetate rînduri. Banca trebuia să fie păstrată, şi creditele pe care le-aţi contractat trebuiau să fie oferite acestei bănci pentru ca, datorită unui management de calitate, să le stingă în termen de 25 de ani. Aceasta ar fi fost o decizie corectă. Iar ceea ce au făcut autorităţile prin implicarea dumneavoastră directă, a influenţat oamenii, bugetul, şi posibilitatea de dezvoltare a Moldovei», a conchis deputatul din partea PCRM, Oleg Reidman.

 

Premierul a încercat să se spele de orice acuzaţie şi să se debaraseze de toată responsabilitatea, declarînd că el a fost răspunzător pentru alt domeniu şi nu are nimic în comun cu lichidarea celei mai importante bănci din ţară. La rîndul său, Oleg Reidman i-a reamintit premierului că votul de neîncredere este exprimat întregului Cabinet de Miniştri iar asta nu înseamnă că actualul prim-ministru este în drept să renege situaţia din ţară.


În ceea ce priveşte colaborarea cu FMI, Pavel Filip a dat asigurări Parlamentului că pînă la sfîrşitul anului bugetar în curs, Moldova va primi «tocmai 25 de milioane de dolari» pentru susţinerea bugetară. Este de remarcat faptul că termenul de primire a suportului financiar permanent este amînat. Încă din primăvară, colegul de coaliţie şi de partid a lui Filip, spicherul Parlamentului Andrian Candu declara că Moldova iată-iată trebuie să primească acest credit. Totuşi cînd, domnilor?

 

Deputatul fracţiunii PLDM, Iurie Ţap în replică premierului, care a declarat că «simte disconfort în faţa reprezentanţilor PLDM care au semnat textul votului de neîncredere», a spus următoarele: «Domnule prim-ministru, adoptînd strategia
Guvernului, un document important, dumneavoastră v-aţi asumat obligaţia să respectaţi baza legală. Adresez o întrebare Guvernului şi majorităţii parlamentare: de ce spuneţi una, dar faceţi cu totul alta? Iată care este principala problemă, şi iată de ce fracţiunea PLDM a semnat votul de neîncredere pentru Guvern. Pentru noi a apărut posibilitatea reală de a vedea toată componenţa în cadrul şedinţei, să adresăm întrebări concrete, astfel ca să avem un dialog, pentru a vă auzi şi pentru a discuta pe marginea programului de acţiune a Guvernului. Dar noi constatăm că Executivul nu are o viziune clară asupra situaţiei. Şi este foarte important ca Executivul să-şi asume responsabilitate, să recunoască greşelile, dar să nu raporteze numai despre ceea ce a reuşit să facă. Oamenii se vor întreba le ce bun le trebuie un asemenea Guvern, care nu asigură interesele cetăţenilor».

 

În discursul său, şeful liberalilor, Mihai Ghimpu s-a manifestat, încă o dată, aşa cum îi este caracteristic, şi anume — a învinuit opoziţia de toate relele, declarînd că concurenţii politici nu fac decît să manipuleze şi să răspîndească minciuni şi a urat Guvernului: «doar înainte!».


După o oră de întrebări şi discursuri, spicherul Andrian Candu a anunţat despre deschiderea procesului de vot. Pentru demisia cabinetului de Miniştri Pavel Filip au votat doar 30 de aleşi ai poporului, în timp ce erau necesare 51 de voturi.

 

* * *

Trebuie să atragem atenţia şi asupra faptului că nu toţi cei care au semnat iniţiativa s-au aflat în sala de şedinţe. Este vorba despre patru deputaţi din partea Partidului Socialiştilor şi patru de pe listele Partidului Liberal Democrat, care nu s-au prezentat la şedinţa Parlamentului de miercuri.
 
Ecaterina Mîndru
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: