Adevăruri simple
РУС. MOLD.
» » Adevăruri simple

Adevăruri simple

17-12-2016, 12:05
Viziuni: 282
  
Versiunea de tipar   
Adevăruri simpleAtitudinea nedreaptă a guvernării față de oameni poate fi oprită doar pe calea alegerilor parlamentare anticipate și readucerea Partidului Comuniștilor la guvernarea țării

Satul Iargara, care se află în raionul Leova, reprezintă în sine o interpătrundere vie a tradițiilor diferitor naționalități. Aici, nu au apărut niciodată probleme de ordin național, iar sătenii s-au apreciat reciproc în baza calităților umane. Însă, această armonie etnică poate fi ușor distrusă, mai ales atunci cînd oamenii se adîncesc tot mai mult în bezna sărăciei și nimicirii.

 

PCRM are întotdeauna dreptate


Maria Ivanovna Cocervei deja de patru ani se află la conducerea organizației primare de partid Nr. 1 din Iargara din care fac parte 9 comuniști. Maria Cocervei a aderat la PCRM în 2009, atunci cînd formațiunea a plecat în opoziție. În acea perioadă, oamenii deveneau comuniști la chemare, la îndemnul bunului simț, fiind conștienți de faptul că va fi greu. Știind că alianța care a venit la guvernare va depune toate eforturile pentru a distruge un asemenea oponent politic puternic cum este Partidul Comuniștilor.


— Noi avem un plan extins de lucru. În afară de adunările de partid, noi comunicăm la nivel personal, ne întîlnim în cadrul sărbătorilor comune și la zile de naștere, — povestește secretarul. — Dar chiar și atunci cînd marcăm sărbătoarea cuiva, întotdeauna examinăm problemele comune. Discutăm pe marginea articolelor publicate în ziarul partinic. Ne este foarte interesant cum trăiesc tovarășii noștri, cum soluționează sarcinile de partid, ce se petrece în Comitetul Central. Noi ne aflăm departe de capitală, la noi se vine mai rar, de aceea, ziarul este unica sursă de informație.


Demonstrînd că adevărul este de partea partidului lor, comuniștii de la sate pot conta doar pe forța convingerii. Maria Ivanovna a povestit că ea, cîndva, și-a convins vecinii de faptul că Filat nu este cel drept care se dă. Ulterior, atunci cînd fostul premier a fost arestat, sătenii s-au convins de faptul că comuniștii au avut dreptate, dar și de faptul că PCRM întotdeauna are dreptate.

 

Acum, secretarul organizației primare povestește oamenilor că nici Dodon nu este cel drept care-l percep eronat cetățenii, și oamenii încep să asculte, să compare faptele.


Maria Cocervei nu doar conduce organizația primară, dar mai este și președinte al organizației veteranilor din localitate. Nu-i este greu să combine munca partinică și cea obștească. Scopurile și sarcinile practic coincid.


— Mergem împreună la cimitir și facem curățenie la mormintele comuniștilor și veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Încercăm să menținem în ordine monumentele ostașilor căzuți. De sărbători organizăm acolo mitinguri, invităm locuitorii satului. Ne străduim să oferim ajutor material tovarășilor noștri din organizația primară, deși sumele sunt foarte modeste, doar 100 de lei, — specifică secretarul OPP. — De Anul Nou sau Paște mergem la oamenii singuri, le ducem pachete modeste cu produse alimentare cumpărate din banii noștri.


Să ajungem să trăim o viață mai bună


— Noi avem un sat multinațional, — povestește maria Ivanovna. — Avem armeni, romi, bulgari, ruși, ucraineni, greci, gruzini și alte naționalități — un amalgam întreg de entități. Și organizația noastră primară, de asemenea, este multinațională.

 

Asemenea sate cum este al nostru este greu de dispersat. Dar atunci cînd oamenii aveau locuri de muncă, ei erau mai prietenoși. Știau că vor merge la muncă și-și vor ridica salariile. Iar acum ei se gîndesc cu ce să-și hrănească familiile. De aici și se creează tensiune în rîndul sătenilor.


O mare parte a locurilor de muncă sunt asigurate satului de gospodăria forestieră. Însă a fost cît pe ce să pierdem această întreprindere de stat. Mulți ani la rînd, gospodăria forestieră a fost condusă de pădurarul profesionist Ana Mișenco, însă, ulterior, liberalii, care în urma împărțirii portofoliilor au ajuns să cureze gospodăria forestieră, au numit omul lor în această funcție, care a defrișat necontrolat pădurea și i-a demis pe cei care încercau să spună adevărul.


Liberalul aproape că a distrus toată gospodăria, potrivit muncitorilor, el a vîndut tot lemnul în România la un preț derizoriu și a vrut să dea la metal uzat toată tehnica de prelucrare. Colectivul, înțelegînd că va rămîne fără locuri de muncă, a început să protesteze. În fruntea gospodăriei forestiere e revenit fostul director. Dacă oamenii nu s-ar fi revoltat, debandada ar fi continuat.


La ora actuală, în sat se discută activ reforma sistemului de pensii. În mod special, se alarmează acele persoane care trebuie să iasă la pensie în următorii ani, dar și cei care muncesc sezonier, este vorba despre majoritatea. Ce vor primi oamenii de la sate care muncesc doar cîteva luni pe an și primesc salarii mizere? Pentru că lipsa totală a locurilor de muncă nu este vina lor. Oare dreptatea va ocoli, din nou, provincia îndepărtată?


Iargara, ca și multe alte sate din țară, nu a fost ocolit de optimizarea sistemului educațional. Sunt doi ani deja de cînd a fost închis gimnaziul cu predare în limba rusă, iar copiii merg cu autobusul la școală la Leova. Totuși, un sat multinațional nu a reușit să salveze gimnaziul cu predare în limba rusă. Și, în mare parte, de asta se fac vinovați democrații de la guvernare.


În Iargara sunt circa o mie de pensionari, printre ei sunt mulți bolnavi și fără copii. Pentru toți nu există nici asistenți sociali, nici ajutor material. Daca-l susții pe unul cu bani, altul se va supăra, apar din nou dispute și mîhniri. Sărăcia ne dispersează.
 
Și... ne ucide. Această nedreptate poate fi oprită doar pe calea alegerilor parlamentare anticipate și revenirea la guvernare a Partidului Comuniștilor, care a demonstrat prin fapte că poate avea grijă de toți cetățenii. Cu cît mai degrabă vor avea loc alegerile anticipate cu atît mai bine, pentru că pînă la alegerile ordinare mulți ar putea să nu mai ajungă.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: