Nu te poți încălzi pe datorie
РУС. MOLD.
» » Nu te poți încălzi pe datorie

Nu te poți încălzi pe datorie

18-12-2016, 10:30
Viziuni: 634
  
Versiunea de tipar   
Nu te poți încălzi pe datoriePensionarii moldoveni nu sunt în stare să achite facturile pentru serviciile comunale

Locuitorii capitalei au început să primească primele facturi pentru căldură din acest sezon de termoficare, iar la redacția Ziarului «Comunistul» parvin telefoane din partea cititorilor indignați ce se plîng pe faptul că aceste facturi sunt exagerat de mari. Unde mai pui că toți spun deja că facturile nu mai pot fi achitate parțial. Cum supraviețuim încă o iarnă?


Într-adevăr, deși luna noiembrie nu este cea mai friguroasă lună a sezonului de termoficare, facturile ne-au surprins neplăcut.

 

Proprietarii apartamentelor cu una și două odăi vor trebui să achite pentru agentul termic între 500 și 1000 de lei. Cei cu apartamente cu trei camere — circa 1500 de lei și chiar mai mult. Dar ce va fi cînd vor veni gerurile adevărate pe care le prognozează meteorologii?


Ultima dată, «Termoelectrica» a insistat pe majorarea tarifului cu 27, 4% pînă la 1257, 38 de lei gigacaloria. Cum nu este greu să observăm, nu este pentru prima dată cînd furnizorul de căldură prezintă un procent mai mare pentru majorarea tarifelor pentru ca, într-un final, să obțină ce vrea și să lase rolul de apărător al poporului de partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aceste structuri luptă între ele doar de ochii lumii, pe cînd, în realitate, se împacă chiar foarte bine și se înțeleg între ei din timp. În consecință, s-a operat o majorare de 8, 2%, ceea ce a însemnat un tarif final de 1068 lei gigacaloria.


Acum, încă o dată, insistă pe majorarea tarifelor începînd cu 1 ianuarie anul viitor, RED Union Fenosa. Furnizorul de energie electrică cere majorarea tarifului cu 27 de bani și dacă această solicitare va fi satisfăcută, atunci costul 1 KW/h va fi de 2, 19 lei.


În ceea ce privește plata pentru căldură, discuțiile referitoare la faptul că cetățenii care au acumulat datorii la plata pentru serviciile comunale vor achita amenzi, au apărut încă în primăvara anului trecut. Penalitatea pentru datorie trebuie să constituie trei sutimi din suma datoriei. Acest amendament a fost propus de autorități în luna aprilie. Însă, ceva acolo în legi nu se lega, de aceea subiectul a fost închis și a răbufnit abia în noul sezon de termoficare.


Evident, locuitorii capitalei, în mod special pensionarii care ridică o pensie minimă de vîrstă în mărime de 948 de lei, se arată deranjați de o asemenea stare de lucruri. Pentru că înafară de căldură, oamenii mai au de achitat și alte servicii comunale, nemaivorbind deja de mîncare. Situația ar fi fost mult mai complicată dacă nu ar fi existat compensațiile eliberate pentru plata facturilor la agentul termic.


— Cu o inițiativă referitoarea la acordarea de compensații pentru familiile cu venituri mici, fracțiunea comuniștilor din Consiliul Municipal Chișinău a venit încă în fosta componență a CMC, — a explicat consilierul municipal din partea PCRM, Natalia Vîsotina. — În acest fel, familiile, indiferent de numărul de membri, a căror buget comun nu depășește 2500 de lei, au dreptul de a beneficia de compensații la plata facturilor pentru agentul termic în mărime de 40% din suma calculată.


Dacă asemenea cetățeni or familii au depus documentele anul trecut, acțiunea compensației se prelungește automat și în anul viitor. Dacă familia a nimerit într-o situație economică complicată în acest an și i se cuvine compensația, este necesar un pachet mic de documente. Este vorba despre copia buletinului de identitate, pentru persoanele angajate — certificatul de salariu, pentru pensionari — copia documentului ce stabilește mărimea pensiei. Șomerii sau persoanele care nu muncesc temporar prezintă certificatul de rigoare eliberat de oficiul forței de muncă.


În ceea ce privește regulamentul de achitare a serviciilor comunale, adică achitarea totală sau parțială, această chestiune nu se rezolvă la nivelul Consiliului Municipal. O atare decizie poate fi aprobată doar de Parlament sau Guvern.
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: