Din generozitatea Ministerului Agriculturii
РУС. MOLD.
» » Din generozitatea Ministerului Agriculturii

Din generozitatea Ministerului Agriculturii

16-11-2016, 15:35
Viziuni: 1 380
  
Versiunea de tipar   
Din generozitatea Ministerului AgriculturiiPînă la sfîrșitul anului 2016, mai puțin de o treime din numărul total al producătorilor agricoli din Moldova poate că vor primi subvenții din partea statului

Despre aceasta a declarat pentru portalul bani.md directorul Agenției pentru intervenții și plăți în agricultură, Nicolae Ciubuc. El a mai adăugat că restul agricultorilor vor trebui să mai aștepte.

 

”Pe 31 octombrie s-a încheiat termenul de depunere a cererilor. Suma totală a constituit 630 de milioane de lei. Agricultorii speră să primească subvenții de la trei mii pînă la trei milioane de lei”, a remarcat Nicolae Ciubuc. Totodată, potrivit lui, nu toți fermierii vor putea primi banii pînă la sfîrșitul anului curent, pentru că fondul de subvenționare pentru 2016 a fost redus considerabil după achitarea datoriilor acumulate în  anii 2014-2015, de asemenea, în legătură cu decizia Guvernului cu privire la micșorarea fondului cu 200 de milioane de lei. Directorul Agenției a mai comunicat că autoritățile sunt gata să achite agricultorilor doar 215 milioane de lei, ”producătorii agricoli vor primi restul sumei din fond abia în anul 2017”.

 

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, anul viitor, mărimea fondului de subvenționare va constitui circa 900 de milioane de lei.

 

Între timp, încă în luna octombrie curent, site-ul comunist.md a publicat un material ”Se încalcă legea plugului”, în care s-a remarcat, cu trimitere la un comunicat emis de ministerul de ramură, că , în acest an, pentru subvenționarea producătorilor agricoli s-au prevăzut 900 de milioane de lei. În această sumă intră 387 milioane de lei, promise Moldovei în cadrul programului ENPARD (dezvoltarea agriculturii în regiuni).

 

Totodată, se sublinia faptul că Europa nu a alocat încă acești bani pentru Moldova și nici nu se știe cînd va face acest lucru. În afară de aceasta, În afară de aceasta, din sursele fondului de subvenționare pentru anul curent, se presupunea achitarea datoriilor acumulate în ultimii doi ani în mărime de 263 de milioane de lei.

 

Însă, așa cum remarca comunist.md, ”urmărind promisiunile generoase ale funcționarilor din cadrul Ministerului Agriculturii, colegii acestora de la Ministerul Finanțelor s-au  alertat și au propus să se recunoască faptul că, de fapt, bani nu sunt și că agricultorii nu ar trebui să se bazeze pe ajutorul din partea statului”.

 

Respectiv apar dubii reale – vor fi oare achitate sursele necesare măcar și celor 30 la sută dintre producătorii agricoli menționați?

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: