Mere ieftine nu vor fi
РУС. MOLD.
» » Mere ieftine nu vor fi

Mere ieftine nu vor fi

31-05-2016, 10:03
Viziuni: 1 249
  
Versiunea de tipar   
Mere ieftine nu vor fiÎngheţurile din aprilie la nordul republicii au provocat mari pagube agrarienilor. Ce volum au respectivele pagube, Ministerul Agriculturii nu ştie, de aceea nu are de gînd să le compenseze

Îngheţurile au constituit tema unei mese rotunde cu participarea ministrului Agriculturii, Eduard Grama, şi a altor specialişti din domeniu. În temei, a fost supusă discuţiei situaţia în ceea ce priveşte viitoarea roadă de mere în raionul Briceni. Verdictul — pagubele nu pot fi evaluate, aşa că pomicultorii n-au cum aştepta subvenţii.

 

Printre altele, ei nici nu speră la ele. Ei ştiu că nimeni nu-i va ajuta cu nimic. În bugetul de stat încă neaprobat au fost introduse subvenţii pentru agricultură în sumă de 900 milioane de lei. Mai mult de jumătate din această sumă o alcătuiesc datoriile pentru ultimii doi ani.


Îngheţuri au fost înregistrate nu numai în raionul Briceni. Valul lor a cuprins şi raioanele Rîşcani, Edineţ, Soroca, alte raioane de la nordul ţării. Dacă e să vorbim despre un prejudiciu evident, pe acesta îl pot prezenta doar ţăranii de rînd, la care le-au îngheţat copacii de nuci, piersici, caise. Au avut de suferit şi plantaţiile de vii. Dar deoarece pe Ministerul Agriculturii nu-l intereseză ţăranii de rînd, la masa rotundă s-a vorbit doar despre gospodării mari.


Actuala primăvară a fost deosebită prin faptul că perioada de vegetaţie a început cu o lună mai devreme. Îngheţurile s-au produs la sfîrşitul lui aprilie, cînd a început formarea fructelor. Ce urmări vor avea ele asupra livezilor de meri, într-adevăr, e greu de spus. Dar faptul că temperaturile scăzute au avut o influenţă negativă asupra pomilor — este evident. În cazul dat, e mai simplu să-ţi pui speranţa în natură, care, cum se spune, îşi va lua ceea ce are nevoie să ia, deoarece în procesul de vegetaţie are loc reglarea fructificării. Specialiştii de la ministerul de profil mai aşteaptă şi căderea fructelor în luna iunie — atunci copacii aruncă de pe crengile lor fructele de prisos. Vor fi anul acesta fructe «de prisos» şi în ce măsură au fost vătămate de îngheţuri, vom afla peste o lună.


Mihai Suvac, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alementare, a comunicat că o asemenea situaţie în sectorul agrar nu a avut loc demult. Şi a mai explicat că reala pagubă va putea fi evaluată doar în perioada recoltării fructelor.
 
Totodată, el a menţionat că livezile de meri sunt considerabil vătămate de îngheţ, îndeosebi soiurile de mere de iarnă. La rîndul său, ministrul Agriculturii a promis că, după evaluarea pierderilor reale, va fi găsită şi o soluţie pentru a oferi agricultorilor compensaţii. Pe cînd înşişi pomicultorii nu cred în faptul că statul le va întinde o mînă de ajutor chiar şi în cazul cînd prejudiciul lor va fi evaluat în mod obiectiv. Aşa sau altfel, merele în Moldova cîndva înfloritoare nu vor fi ieftine.
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: