Tragere în gol
РУС. MOLD.
» » Tragere în gol

Tragere în gol

6-07-2016, 14:40
Viziuni: 1 000
  
Versiunea de tipar   
Tragere în golRecentele ploi torențiale cu grindină au fost un examen pentru serviciul antigrindină. Și trebuie să constatăm că el nu l-a susținut.

Anual, mii de hectare de plantații agricole au de suferit ori chiar sunt total compromise de  ploile cu grindină. În acest sens, și anul de față nu este o excepție, ba s-ar putea spune că natura a fost pînă acum foarte darnică în ceea ce privește ploile cu grindină. La sfîrșitul lui mai-începutul lui iunie grindina a vătămat roada de pe sute de hectare de culturi cerealiere și legumicole. Au avut de suferit și livezile de meri. Paguba preliminară este evaluată în milioane de lei, dar suma finală va fi calculată doar la toamnă. Deosebit de devastatoare a fost grindina cît oul de găină de mare, care la mijlocul lui iunie s-a abătut asupra raionului Ungheni. Din cauza grindinei au avut de suferit nu doar terenurile agricole, ci și casele, și alte avuturi ale cetățenilor.


În diferite raioane ale Moldovei sunt amplasate 115 instalații antigrindină, capabile să protejeze aproximativ jumătate din cîmpurile și livezile noastre. Dar în prezent și această jumătate rămîne neprotejată, deoarece rachetele antigrindină brusc s-au terminat. Problema poate fi soluționată cu ajutorul sumei de 134 milioane de lei – atîta costă achiziționarea proiectilelor necesare, – cîte 70 pentru fiecare instalație. La unele stații, după intemperiile de nu demult, nu a rămas nici un proiectil, iar tragerea în gol, după cum nu e greu să ne dăm seama, nu-i de nici un folos.


Ministerul Agriculturii a calculat că minimumul necesar îl constituie 1600 de rachete antigrindină și în scopul de a le achiziționa i-a solicitat Ministerului de Finanțe suma de 600 mii de euro. Dar acești bani deocamdată nu sunt, însă, chiar de s-ar găsi, pentru a cumpăra și a aduce în Moldova aceste rachete ar fi nevoie de trei săptămîni.


Dar, după cum s-a descoperit, pe conștiința Ministerului Agriculturii, incapabil să calculeze numărul necesar de proiectile antigrindină, se află și altă lacună. Nici pînă acum nu sunt semnate cu statele vecine acordurile interguvernamentale cu privire la folosirea instalațiilor antigrindină. În prezent, să lansezi o rachetă spre statul vecin, de unde vine spre noi un nor de furtună, este un lucru contrar legii și pasibil de conflicte interstatale.


Ministerul Agriculturii intenționează să semneze un asemenea acord cu România. Cît privește Ucraina, soluționarea acestei probleme e amînată pe un termen nedeterminat, ceea ce, clar lucru, este în dezavantajul agricultorilor noștri.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: