Să achităm și să murim
РУС. MOLD.
» » Să achităm și să murim

Să achităm și să murim

25-11-2016, 14:51
Viziuni: 228
  
Versiunea de tipar   
Să achităm  și să murimPentru ca populația să întoarcă mai repede miliardul furat de cei de la conducerea țării, Guvernul a inventat o nouă schemă de stoarcere de biruri de la populație

Recent, un șir de mijloace de informare în masă au comunicat că, pentru neachitarea la timp a facturilor pentru serviciile comunale, locuitorii capitalei vor fi obligați să plătească penalități. Și primii care-și freacă palmele de bucurie sunt cei de la SA Termoelectrica și de la SA Apă-Canal Chișinău. În plus, a fost anulată și înlesnirea care permitea achitarea în etape a plăților.

 

Potrivit celor spuse de reprezentanții AO Termoelectrica, Guvernul a aprobat decizia respectivă încă în luna mai a anului curent. Potrivit noilor reguli, după cum declară cei de la companie, cetățenii vor fi obligați să achite integral suma indicată în factură pînă la data fixată de furnizori. Acum amînarea plății nu va mai fi posibilă. În caz contrar, pentru întîrziere furnizorul va aplica penalități.


Totodată, mărimea penalității nu poate să depășească taxa medie anuală procentuală pentru credite. Conform informației, în anul 2016 ea a alcătuit anual 13,55 procente. Cu alte cuvinte, dacă datoria este, să zicem, de o mie de lei, penalitățile pentru întîrzierea de o lună trebuie să fie în sumă de 11,51 lei (1000 lei х 0,03712% pe zi х 31 zile). Penalitatea poate să nu fie calculată doar în cazul în care între furnizor și consumator este coordonat un grafic de stingere a datoriei.

 

SA Apă-Canal Chișinău deocamdată calculează penalitatea pentru întîrzierea achitării serviciilor doar agenților economici. Dar întreprinderea nu are nimic contra să reperfecteze contractele cu ceilalți consumatori și să includă în acesta punctul referitor la aplicarea sancțiunii pentru întîrziere.


Vom aminti că anul acesta, înainte de a începe sezonul de încălzire, tariful pentru energie termică alcătuia 1068 lei pentru 1 gigocalorie. Și AO Apă-Canal Chișinău insistă la necesitatea majorării tarifelor sale.


Toate acestea, nu sunt de mirare, în schimb, pentru oamenii simpli sunt de speriat. Autoritățile din nou își bat joc de popor, inventînd încă un mijloc de a avea profit pe seama cetățenilor de rînd. Mai precis, acesta e un nou mijloc de a completa «pe ascuns» golul rămas în urma miliardului furat, Guvernul punînd această datorie pe umerii poporului. E ticăloșie și cinism. Ce să facă pensionarii noștri și alți cetățeni săraci, cărora compensația pentru încălzire nu le acoperă nici a zecea parte din energia termică consumată? Și ce să facă acei contribuabili ale căror venituri, tot «datorită» aceluiași Guvern, nu cresc?


 În ultimă instanță, ce să facem noi toți în situația în care în ultimii șapte ani și jumătate nici urmă de creșterea economiei, de dezvoltarea producției, de noi locuri de muncă, care nu sunt deschise de autorități, ci dimpotrivă, sunt închise? Cetățenii noștri își părăsesc în masă patria pentru a-și căuta prin stăinătăți o soartă mai bună. Pe cînd, recent, Guvernul a raportat că autoritățile, chipurile, au reușit să stabilizeze economia. În realitate, nu există nici un fel de stabilitate, respectivul raport a fost făcut ca să ajungă la urechile partenerilor din Occident.


Dacă autoritățile consideră că această calculare de penalități va deveni un stimulent pentru achitarea la timp a serviciilor comunale și pentru lupta cu așa-numiții datornici de rea-credință, greșesc amarnic. Putem spune de pe acum cu toată fermitatea că rîndurile celor din urmă se vor completa cu noi datornici, deoarece pensiile mizere și salariile mici nu le vor permite oamenilor să achite integral plățile comunale. Ce e de făcut cu alimentația de zi cu zi? Da cu medicamentele necesare? Da cu alte cheltuieli la fel de necesare? Cu alte cuvinte, soluția poate fi una: achită, iar după aceea mori. Se prea poate că guvernarea noastră anume asta vrea să se întîmple: ca în Moldova să nu mai rămînă nimeni. Ar fi o nemaipomenită «istorie de succes»…
 
Ecaterina Mîndru
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: