Filip sub acoperire
РУС. MOLD.
» » Filip sub acoperire

Filip sub acoperire

15-12-2016, 13:17
Viziuni: 417
  
Versiunea de tipar   
Filip sub acoperireMajoritatea parlamentară încearcă să ascundă de opoziție activitatea antipopulară a Guvernului

Joi, 15 decembrie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații din opoziție au cerut să audieze raportul Guvernului cu privire la activitatea acestuia din septembrie pînă în decembrie curent. Vom remarca că este o solicitare legală și, cum se spune, în principiu, nu se discută, pentru că, așa cum prevede legea, înainte de încheierea sesiunii parlamentare, la sfîrșit de an, prim-ministru este obligat să raporteze în fața deputaților despre rezultatele activității desfășurate de către puterea executivă.


Cu solicitarea de a-l invita pe șeful Guvernului cu un raport la ședința Parlamentului din 15 decembrie, au venit deputații din partea fracțiunii PLDM, în timpul examinării ordinii de zi.


Argumentarea a fost destul de clară — «organul legislativ nu și-a îndeplinit în deplină măsură obligația în ceea ce privește controlul asupra puterii executive, deși acest lucru este cerut de lege».


Potrivit deputatului PLDM, Iurie Țap, «conform Regulamentului, Parlamentul este obligat să asculte raportul cu privire la activitatea Guvernului o dată pe parcursul unei sesiuni parlamentare, tot asta prevede și Strategia de reformare a sistemului administrației publice. Îmbunătățirea funcției de monitorizare a Parlamentului va contribui la îmbunătățirea politicii».


Această solicitare a fost susținută și de fracțiunea PCRM, dar și de socialiști. Deputații au remarcat că ultima ședință plenară din acest an este planificată pentru data de 23 decembrie, de aceea, logic ar fi de audia raportul lui Pavel Filip cît mai curînd posibil.


Așa cum a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, anterior, deputaților li s-a promis că șeful cabinetului de miniștri va veni în Parlament cu un raport de rigoare. El și-a exprimat nedumerirea în legătură cu gălăgia iscată pe marginea acestei chestiuni.

 

«Noi nu inventăm nimic, nici d-nul Țap, nici Parlamentul. Aceasta este obligația Guvernului și chestiunea respectivă nici măcar nu trebuie să fie pusă pe ordinea de zi», a declarat Vladimir Voronin.


În pofida legalității solicitării opoziției parlamentare, aceasta a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Totodată, spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a dat de înțeles la modul direct că înainte ca prim-ministrul să vină în Parlament el trebuie să discute cu el această chestiune. Declarație care a trezit indignarea deputaților.
 
Larisa Miheeva
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: