«Optimizarea» întregii țări
РУС. MOLD.
» » «Optimizarea» întregii țări

«Optimizarea» întregii țări

25-12-2016, 11:07
Viziuni: 777
  
Versiunea de tipar   
«Optimizarea» întregii țăriCam peste o sută de ani,  Moldova ar putea să nu mai existe ca stat.  Pe motivul lipsei populației
O multitudine de institute și organizații, care au organizat cercetări în țara noastră, afirmă univoc: la noi, situația demografică este, pe an ce trece, tot mai rea și mai rea.

Și dacă acum, situația demografică poate fi calificată drept «foarte deplorabilă», către anul 2050, ea poate degrada pînă la «total lamentabilă».

Rezultatul

Factorul principal care a generat degradarea situației demografice în Moldova poate fi considerat migrația în masă. Dar ce trebuiau să facă oamenii dacă locuri de muncă nu sunt și chiar dacă sunt, li se propune în schimb salarii ridicole? Deosebit de greu le este persoanelor tinere — rata șomajului în rîndul tineretului este de trei ori mai mare decît în rîndul celorlalte categorii de populație: 7,12 % și 2,95 % respectiv. Anume din acest considerent tineretul pleacă și nu prea arde de dorință să mai revină. În rezultat, populația țării îmbătrînește alert, iar numărul populație apte de muncă scade.

Se reduce alert și numărul populației din localitățile rurale. În mare parte, din cauza «reformelor» implementate activ de autorități în ultimii șapte ani. În opinia demografilor, noi vom mai avea foarte puține sate mari. Către anul 2050, multe sate vor dispărea în general. În altele, vor mai rămîne 5 — 10 gospodării. Pentru că a fost adoptat cursul de reformare a agriculturii conform exemplului occidental. În care vor fi implicate de la 5 pînă la 10 la sută din numărul populației.

Celula societății

Trista istorie a demografiei este, evident, legată nu doar de plecarea în masă a cetățenilor peste hotare în căutarea unei vieți mai bune — este doar un segment. Depopularea, adică prevalarea mortalității asupra natalității, la fel, are contribuția ei distructivă.

O parte importantă a populație Moldovei trăiește sub pragul sărăciei, inclusiv familiile tinere, care pur din punct de vedere economic, nu-și pot permite copii. Conform datelor statistice, 53% din familiile din țară decid să crească un singur copil, 33% — doi, doar 9% din numărul familiilor tinere mai au curajul să crească trei copii și doar 5% — își doresc să aibă patru și mai mulți copii. Conceptul de «familie cu mulți copii» se menționează din ce în ce mai rar în actele legislative ale țării și dispare pe neobservate din lexicul politicienilor.

Potrivit sondajului de gen, pentru reproducerea populației țării, indicele natalității pentru fiecare moldoveancă trebui să constituie 2,1. Însă, la ora actuală, acest indice este de 1,3. Tendința respectivă amenință dezvoltarea. Fără îndoială, nivelul economic este unul dintre cei mai importanți factori ce influențează dezvoltarea populației și, respectiv, decizia cuplului de a concepe copii. Într-o țară în care nu există această dezvoltare economică, dimpotrivă, domnește dezastrul economic. În asemenea condiții, nu este de mirare faptul că familiile tinere nu-și doresc să se supună riscului de a ajunge în sărăcie.

A sporit rolul economic al femeii, fapt care a dus la amînarea primei nașteri și reducerii indicelui mediu al numărului copiilor.
 
De altfel, acest fapt este caracteristic nu doar pentru Moldova, ci pentru toate statele europene și SUA. Multe femei preferă, mai întîi, să-și construiască o carieră de succes și abia după asta să nască copii. Altele, în general, nu-și doresc copii avînd temerea că acest lucru le va fi un impediment în carieră.

Dar pentru a exclude riscul depopulării Moldovei este necesar de a crea condiții favorabile pentru nașterea și creșterea copiilor, asigurînd familiile cu locuință accesibilă, de asemenea, reducînd cheltuielile pentru educarea și studiile copiilor. La reducerea nivelului mortalității poate contribui îmbunătățirea accesului la serviciile medicale, mai ales pentru categoriile social-vulnerabile.

De «salvatori»  nu există salvare

Putem afirma cu îndrăzneală că în Moldova nu există politică demografică. Și chiar dacă există, atunci numai la nivel retoric și verbiaj. Acest fapt se referă și la alte probleme ale statului.

Așa numita Strategie Națională pentru securitate demografică 2011–2025, pur și simplu, nu funcționează. Pentru că are tangențe foarte slabe cu situația reală. Cel mai prost stau lucrurile legate de piața muncii și colaborarea cu societatea civilă.
 
Surse pentru majoritatea măsurilor stabilite în program, nu sunt prevăzute în buget, iar pentru unele dintre ele nici măcar nu s-a evaluat un cost estimativ.

Declarațiile pompoase ale structurilor oficiale cu privire la revenirea imigranților — este o aberație pură. Revenirea imigranților în Patrie, amenință Moldova cu o prăbușire economică totală, economie care și așa de mai respiră. Dacă e să ne imaginăm măcar pentru un minut că toți cei 700-900 de mii de cetățeni moldoveni revin în același timp acasă, unde vor lucra ei cu toții?
 
Chiar dacă, anual, în țară vor reveni cîte 50-80 de mii de imigranți, rata șomajului va sări pînă la 15%. Evident, trebuie să fie luate măsuri urgente pentru crearea de noi locuri de muncă, însă, nu este cazul să ne așteptăm la asta de la actuala guvernare.

Majorarea indemnizațiilor sociale pentru nașterea și îngrijirea copiilor, pe larg reclamată de Guvern, nu este decît o acțiune de mare farsă. Majorarea a fost mizeră — de la 200 la 500 de lei. Unde mai pui că actuala metodă de calcul duce la faptul că familiile cu venituri mici primesc indemnizații mai mici.

Dar, în loc să ajute familiile, autoritățile s-au preocupat încă o dată să majoreze salariile mîncăilor din rîndul funcționarilor statului. De aici vine și concluzia: statul nu este interesat nici în cea mai mică măsură să facă ceva pentru a îmbunătăți situația demografică. Așa că, «istoria de succes» continuă: de la Moldova fără sărăcie — la Moldova fără populație!

Eugeniu Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: