O invenție pentru un amic
РУС. MOLD.
» » O invenție pentru un amic

O invenție pentru un amic

6-02-2017, 09:03
Viziuni: 700
  
Versiunea de tipar   
O invenție pentru un amicFostul președinte al Comisiei Electorale Centrale este numit în funcția de șef al Centrului de Implementare a Reformelor
Respectiva decizie a fost luată de Guvern din inițiativa prim-ministrului Filip. Și, chiar dacă acest Centru încă nu există, în schimb, șeful lui iată-l, ca și cum ne-a căzut din cer.

Ce fel de reforme va implementa domnul Ciocan, deocamdată nu e prea clar. Putem doar să presupunem că vor fi de tipul celor pe care de acum «le-a implementat» la CEC — măsluirea rezultatelor, falsificarea, dezinformarea. Desigur, manifestînd o fidelitate necondiționată idealurilor «platformei social-democrate» și stăpînului ascuns al acesteia.

În opinia autorităților, noua structură va aprecia activitatea administrașției de stat și, la necesitate, se va implica în depășirea problemelor ce vor apărea. Cu alte cuvinte, pur și simplu va lăuda absolut toate «reformele» promovate de actualul cabinet de miniștri, aprobîndu-le fără nici o rezervă. Sau nu cumva credeți că ex-președintele CEC «îi va mustra» și «îi va da la brazdă» pe amicii săi?

Pavel Filip și-a exprimat încrederea că Iurie Ciocan posedă toate calitățile necesare pentru a conduce o instituție de acest gen. Cine oare ar putea îndrăzni să-l contrazică?

În paranteze vom menționa că în toată lumea asta se numește «sinecură» — funcție fără nici un fel de responsabilitate, în schimb, cu un salariu bun. Să spună ceva referitor la noul său salariu, dl Ciocan a refuzat, motivînd că nu dorește să vorbească ceva despre asta, deoarece o consideră informație cu caracter personal, doar pentru dumnealui și pentru familia sa. În schimb, a accentuat faptul că finanțarea acestei organizații va veni din partea unor donatori de peste hotare. În acest caz, poate e mai rațional ca acest ajutor din afară să fie direcționat spre lucruri mult mai necesare pentru țară decît întreținerea lui Ciocan, a ministrului Finanțelor Octavian Armașu, a ministrului Justiției Vladimir Cebotari, a ministrului Muncii Stela Armașu, a prim-ministrului Pavel Filip și a șefului Cancelariei de Stat, Lilia Palii, care au intrat în componența «Centrului de producere a vidului»?

Însuși Iurie Ciocan a declarat că nu este prea mulțumit de noua sa funcție. Clar lucru — aici troaca e mai mică decît la CEC și fiertura e mai subțire. Dar asta pînă cînd n-ai pătruns în toate subtilitățile procesului. După aceea lucrurile pot merge mai bine. Așa că măria sa Ciocan ar trebui să fie mulțumit, deoarece risca în general să rămînă la o parte de troacă. Căci nu prea avea încotro s-o ia după expirarea mandatului de președinte al Comisiei Electorale Centrale. Poate doar la birja muncii. Dar iată că amicii nu l-au lăsat în voia sorții, l-au împins din nou în CEC în locul lui Eduard Răducan, pe care-l anunțase pînă la asta. Ce-i drept, nu ca președinte, ci ca membru obișnuit, dar și asta e mai bine decît nimic.

Dar un asemenea om folositor nu poate să joace roluri de mîna a doua. Și iată că pentru el a fost inventat Centrul de Implementare a Reformelor. Astfel, Iurie Ciocan a fost inclus în cîmpul legal al puterii. Sau, preluînd expresia șefului MAE rus, «și-a înregistrat legitimitatea internațională».

Cu regret, reputația noului «reformator» e departe de a fi ireproșabilă. Și vorba e nu doar de șahăr-mahărurile lui de la CEC. De altfel, anume prin acestea și prin participarea la ele, Iurie Ciocan ne-a lipsit de ultima speranță că în Moldova există o careva democrație cel puțin din punct de vedere electoral.

Lui Iurie Ciocan nu-i este străină șărlătănia banală și chiar nici mitocănia. În anul 2013, dumnealui a avut neplăceri destul de mari la comisia de integritate și s-a aflat în centrul unui scandal legat de proprietatea de elită nedeclarată din județul Mureș (Romвnia) — o căsuță de 1 milion de euro (nu mai scumpă!) — ce-i drept, documentar, căsuța figura ca proprietate a soacrei sale.

Tot atunci, Iurie Ciocan a fost învinuit și de nedeclararea a 25% din capitalul statutar al întreprinderii Privesc. eu web SRL, înregistrată la București.

Și, în sfîrșit, goana ca de cow-boy după lucrătorul rollerdromului din centrul comercial-distractiv Zorile nu i-a adăugat nici cît de puțină popularitate.

Acum, acest om nu prea curat din punct de vedere moral va aprecia administrarea de stat — domeniu în care el este absolut incompetent. Pe de altă parte, deși viața de astăzi ne surprinde prin multe, lipsa de competență a actualilor noștri conducători nu ne mai uimește.

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: