Soci își deschide ușile în fața tinerilor de pe toate continentele!
Anume așa sună deviza celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional al Tineretului și Studenților, care se va desfășura în perioada 14–22 octombrie curent la Moscova și Soci. Printre participanți se numără și delegația din Moldova. Despre pregătirile pentru această reuniune importantă, despre sarcinile și scopurile Festivalului, precum și despre criteriile de selectare a membrilor delegației moldovenești — aflați în interviul nostru cu prim-secretarul Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, copreședintele Comitetului Național de pregătire a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Tineretului și Studenților, Denis Iachimovschi.
— Denis, pentru început, spuneți-ne cîteva cuvinte despre festival și tradițiile sale.
— După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la sfîrșitul anului 1945, la Londra s-a desfășurat Conferința Mondială a Tineretului pentru pace. La reuniunea respectivă, în special, a fost adoptată decizia cu privire la crearea Federației Mondiale a Tineretului Democrat (FMTD). De asemenea, s-a luat decizia cu privire la organizarea anuală a festivalului tineretului și studenților. Printre sarcinile festivalului se număra lupta pentru pace, pentru drepturile tineretului.
Organizațiile de tineret au pledat împotriva discriminării rasiale, fascismului, dictaturii. Primul Festival mondial al tineretului și studenților s-a desfășurat la Praga în anul 1947. La eveniment au participat peste 17 mii de tineri. Festivalul a fost organizat de două ori în URSS — în 1957 și în 1985. Festivalul mondial din 1957 a fost cel mai de amploare din toată istoria mișcării. La festival au participat peste 34 de mii de oameni.
— În acest an, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la reuniune participă și Moldova. Pentru comuniști este important faptul că din componența delegației fac parte reprezentanți ai organizației comsomoliste.
— Pe parcursul a doi ani de zile, UTCM colaborează strîns și activ cu Federația Mondială a Tineretului Democrat. De aceea, am acceptat imediat invitația primită. Anume comsomolul a devenit prima organizație neguvernamentală, care face parte din componența Comitetului Național de pregătire. Onorabil și, în același timp, responsabil. De asemenea, pentru noi este foarte important faptul că comsomoliștii vor participa la manifestațiile dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie.
Locul desfășurării festivalului a fost ales orașul Soci. Anume în acest oraș balnear minunat există toată infrastructura necesară pentru cazarea participanților și oaspeților reuniunii, care, în linii generale, se presupune că va fi în număr de circa 20 de mii de persoane din 150 de țări ale lumii. Adică, pentru o săptămînă, orașul Soci se va transforma într-un adevărat oraș al tineretului.
— Care este programul Festivalului?
— Programul reuniunii este extins. Organizatorii planifică să desfășoare tot felul de seri de creație, secțiuni de pictură, sculptură, canto, de asemenea, o mulțime de competiții sportive. În afară de aceasta, se vor organiza platforme de discuții, unde tinerii vor avea ocazia să relateze despre problemele sociale, economice și culturale din țările lor. De asemenea, tinerii vor aborda subiecte actuale pentru lumea contemporană — despre o lume fără război și despre amenințarea nazismului.
La sfîrșitul Festivalului, tinerii vor adopta o declarație în care, în mod special, se va remarca că tinerii din lume sunt împotriva războiului și violenței, că este necesară păstrarea și transmiterea valorilor spirituale noilor generații.
Platoul va deveni un fel de aerodrom colosal, pentru ca pe viitor, tinerii să poată obține scopurile propuse în țările lor de origine, bazîndu-se pe experiența pozitivă a colegilor lor, să știe unde să-și orienteze forțele, abilitățile, cunoștințele. Un asemenea festival de amploare va da un impuls și va ajuta tinerii să facă față sarcinilor dictate de vreme.
— Cine face parte din Comitetul Național de pregătire a Moldovei și care sunt criteriile de selectare care vor fi propuse pentru potențialii membri ai delegației din partea Moldovei?
— Din comitet fac parte reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de tineret cu diverse viziuni politice. Este vorba despre UTCM, Liga națională a tineretului din Moldova, Asociația jocurilor intelectuale din Moldova, Liga regională TVC Moldova din partea Uniunii Internaționale KVN, iar ambasadorul Festivalului mondial al tineretului și studenților în Moldova — Olga Fedosenco. Printre copreședinții comitetului se numără prim-secretarul CC UTCM. Comitetul național este ajutat activ de președintele reprezentanței «Rossotrudnecestvo» — Centrul rus de știință și cultură în Moldova, Mihail Davîdov.
Ideologic, acesta este un festival al tineretului progresiv de stînga. Delegația moldovenească cuprinde 250 de persoane, iar în fața noastră stă sarcina de a încadra tineretul pe planul activității creative, antreprenoriale și științifice ale țării.
În ceea ce privește poziția Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, în cadrul biroului, noi am abordat criteriile de selectare pentru reprezentanții comsomolului. În primul rînd, noi am planificat un șir de manifestații în vederea reflectării festivalului, în special, organizarea competițiilor sportive, întrevederi cu studenții, ședințe de vară, concerte. Adică, cei care vor participa activ la toate manifestațiile de organizare și pregătire, de asemenea, în munca comsomolistă, au o șansă mare de a ajunge în componența delegației UTCM.
— Ce probleme este gata să abordeze delegația moldovenească în cadrul Festivalului?
— Tinerii noștri au ce spune. Noi, în primul rnd, suntem gata să povestim tineretului european, mulți dintre care sunt contribuabili, că Moldova nici pe departe nu este o istorie de succes, iar acei bani europeni, care ar putea fi orientați în sfera socială și alte necesități statale, se fură. Mai suntem gata să le spunem că autoritățile nu aud necesitățile tinerilor, multe speranțe nu au fost justificate, că tinerii sunt lăsați în voia sorții, deprimaţi.
De asemenea, despre faptul că, din păcate, tinerii din Moldova au mai puține șanse de a obține studii superioare decît tinerii din România sau Ucraina. Tinerii din Moldova nu au locuri de muncă și nici salarii destoinice în patria lor. Nu mai vorbim despre reducerea locurilor bugetare în universități, bursele mizere, reformele educaționale neclare în rezultatul cărora fiecare al doilea elev iese din pereții școlii cu un certificat, și toate acestea sunt consolidate cu statistica îngrijorătoare legată de nefrecventarea instituțiilor de învățămînt.
În afară de aceasta, Moldova va putea arăta altor naționalități cultura și tradițiile bogate și frumoase. De asemenea, noi suntem gata să implementăm experiența tinerilor din alte state, care i-a ajutat să nu plece capul în fața problemelor și realității crude, să obțină drepturi și libertăți, să-și consolideze forțele pentru ca să privească cu încredere în viitor.
Marina Țurcanскачать dle 10.6фильмы бесплатно