Treizeci de ani împreună
РУС. MOLD.
» » Treizeci de ani împreună

Treizeci de ani împreună

24-03-2017, 08:57
Viziuni: 560
  
Versiunea de tipar   
Treizeci de ani împreunăOrganizația de Veterani din Republica Moldova marchează a treizecea aniversare
Pentru o viață de om, poate e o durată nu prea lungă, dar, cînd este vorba despre o organizație obștească, fără nici o exagerare, putem considera că treizeci de ani constituie o întreagă epocă. Epocă ce a cuprins în sine o colosală muncă a reprezentanților a cîteva generații, care au făurit țara noastră prin faptele lor de luptă și de muncă.

Anume ei, simpli cetățeni și cetățene ale Moldovei, au eliberat-o de fascism, iar după aceea au ridicat-o din ruine, au arat pămîntul, au semănat pîine, au sădit vii și livezi, au construit uzine și case de locuit din piatră albă. Viața lor niciodată n-a fost ușoară, iar timpurile pe care le trăim în ultimii ani i-au supus unor noi încercări, care le-au transformat destinul de veterani, impunîndu-le încă o luptă — cea pentru supraviețuire în țara care de un sfert de secol este independentă. Și în toți acești treizeci de ani, începînd cu martie 1987, cînd — la prima conferință republicană de constituire — a fost creată Organizația veteranilor de război și ai muncii, oamenii din generația veche au fost și continuă să fie principalul și neprețuitul capital al respectivei organizații.

Muncă în scopul consolidării

Antrenarea oamenilor pentru care înalta responsabilitate față de țară și popor întotdeauna a fost o regulă a vieții lor, în viața politică, economică, socială și culturală a țării și, întîi de toate, în procesul de educație a generației tinere, de întărire a prieteniei între popoare, a contribuit într-o mare măsură la consolidarea întregii societăți moldovenești.

Indiscutabil, acesta este un foarte însemnat indicator al importanței respectivei organizații obștești, a cărei experiență de acum de două ori devine un bun al organizațiilor de veterani care fac parte din Uniunea Internațională «Comunitatea organizațiilor de veterani (pensionari) din statele independente».

Istoria a păstrat în analele sale etapele deloc simple ale formării și dezvoltării organizației de veterani din republică, dar și a recunoașterii autorității ei. Deosebit de fructuoasă a fost activitatea primei echipe a acesteia, care a elaborat Statutul organizației, Legea cu privire la veteranii RM, precum și un șir de modificări și amendamente a unor proiecte de legi referitoare la interesele veteranilor și pensionarilor, în particular, a proiectelor de legi cu privire la uniunile obștești, cu privire la controlul obștesc asupra activității statului. La acea etapă, era important să fie sprijinită generația care a obținut Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, care, prin munca sa, a construit republica socialistă prosperă.

După care s-a întîmplat prăbușirea forțată a țării unite, invazia «pieței sălbatice» și isteria antisovietică dezlănțuită în următorii ani, sărăcirea bruscă aproape a întregii populații și, întîi de toate, a generației vechi. Dar, în pofida greutăților, veteranii au rezistat, cu atît mai mult cu cît, începînd cu anul 2001, mișcarea de veterani a început să fie sprijinită în modul necesar de către Președintele Moldovei, Vladimir Voronin, și de Guvernul republicii.

A fost adoptată Legea cu privire la veterani, după care pensia oamenilor în etate a fost indexată considerabil, celor cu merite deosebite față de stat le-a fost stabilită o indemnizație, iar veteranilor de război li s-a oferit posibilitatea să se trateze gratuit în sanatorii. Activiștii mișcării de veterani mai țin minte cum, în anul 2006,600 mii de veterani au fost consultați gratuit de medici oftalmologi și au primit, de asemenea gratuit, ochelarii de care aveau nevoie. Au fost realizate cu succes programele «Cărucior pentru invalizi», «Cîrja», în raioane au fost deschise aziluri pentru oameni în etate. Era pus la punct sistemul de reglementare a prețurilor.

Întotdeauna în front

Dar au venit peste noi «alte vremuri». Stabilitatea, devenită de acum un lucru obișnuit în timpul guvernării comuniștilor, din nou a început să se destabilizeze. A scăzut brusc nivelul de viață al oamenilor, a pornit o galopare zilnică a prețurilor, tarifele la serviciile comunale de asemenea creșteau. Veteranii nu au putut să rămînă indiferenți față de situația creată, au ieșit atunci la mitinguri, au elaborat un program de îmbunătățire a condițiilor de trai ale cetățenilor și au adresat declarații conducătorilor puterii republicane și locale cu cererea să ia în seamă propunerile făcute de ei și să le includă în politica socială a statului.

Atunci cînd conducerea țării a decis ca, în loc de 70 de ani ai Victoriei, să fie sărbătorit jubileul încheierii celui de Al Doilea Război Mondial, în numele a sute de mii de concetățeni căzuți în luptele cu fascismul, în numele a 70 mii de soldați sovietici care și-au jertfit viețile pentru a elibera Moldova, veteranii au spus cu fermitate «Nu!» acestei neglijări a memoriei istorice. Și noi ne mîndrim de curajul și bărbăția lor, ieșim împreună cu ei la proteste, pășim alături de ei în coloane de sărbătoare, cîntăm cîntecele lor dragi la Festivalul «Credință, Speranță, Dragoste. Victorie», care în primăvara aceasta se va desfășura a douăzecea oară.

În zilele sărbătoririi aniversării a 70-ea a eliberării Moldovei de sub ocupanți, mai mult de 50 mii de oameni în frunte cu veterani de război și ai muncii au pășit în marșul Victoriei, purtînd cu mîndrie prin paisprezece orașe și trei raioane sătești o panglică a Sf. Gheorghe cu lungimea de 365 de metri și Cupa Victoriei, pe care erau imprimate denumirile orașelor și satelor moldovenești eliberate de fasciști în anul 1944. În același an, cu prilejul aniversării a 70-ea a Marii Victorii, Organizația de Veterani din Republica Moldova a fost distinsă cu medalia comemorativă și gratitudinea sa de către președintele comitetului organizatoric «Victorie», Vladimir Putin, Președinte al Federației Ruse. În același front cu veteranii se află și «Moștenitorii Victoriei» — mișcare al cărui fondator în Moldova este OVRM.

În destinele lor se imprimă și istoria timpului nostru

În aceste zile jubiliare, în organizațiile de veterani sunt sărbătoriți cei care au stat la începuturile mișcării de veterani, cu un deosebit respect și recunoștință amintindu-și și de conducătorii de nivel republican: Gleb Grigorievici Dîgai, șef al secției de muncă organizatorică și de partid a CC al Partidului Comunist al Moldovei; Dmitri Gheorghevici Zidu, ministru al Educației, deputat în Parlamentul al Moldovei de acum independente; Alexandr Dionisovici Doroganici, participant la Marele Război pentru Apărarea Patriei; Alexandr Sergheievici Ceaicovschi, deputat în Parlament, președinte al celei mai numeroase organizații de veterani din Chișinău; Vladimir Alexandrovici Hrenov, participant la război, general al MAI.

În anul 2006, ștafeta conducerii organizației republicane de veterani a preluat-o și continuă s-o ducă pînă astăzi Ala Cazimirovna Mironic, un om cu suflet mare și cu minunate calități organizatorice.

Uniunea și-a păstrat structura sa. Ea are 42 de organizații raionale, orășenești și sectoriale, 1319 organizații primare de veterani, mai mult de jumătate de milion de veterani de război și ai muncii, pensionari, aceste organizații îndeplinindu-și cu succes principala lor funcție — apără interesele generației vechi, păstrează cu grijă toate paginile vieții multilaterale a veteranilor și pensionarilor, transmite generației tinere valorile și tradițiile învingătorilor în război și pe cîmpul muncii. Iar principalul îl constituie dezinteresata muncă de folos public a președinților organizațiilor de veterani, de acum a celei de a treia echipe; a aparatului Consiliului Republican al Veteranilor, a unor profesioniști competenți în diferite domenii și sentimentul veteranilor și a pensionarilor că organizația de veterani nu este altceva decît a doua lor familie.

Veteranii vor trăi bucuriile festivităților jubiliare și din nou vor reveni la obișnuita lor viață — să reziste în fața greutăților ce le impune vîrsta pe care o au, să-și amintească a cîta oară trecutul lor și, în măsura puterilor și a posibilităților, să participe la munca de folos obștesc.

În destinele lor, — fie destine eroice, fie destine obișnuite, — se imprimă acum și istoria timpului nostru, în care este important fiecare amănunt. Și datoria noastră e de a păstra, cu eforturi comune, această istorie.

Drum bun, dragi veterani, într-un nou deceniu de viață și muncă!

Ludmila Borisovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: