Un adevărat comunist
РУС. MOLD.
» » Un adevărat comunist

Un adevărat comunist

2-07-2016, 09:59
Viziuni: 1 152
  
Versiunea de tipar   
Un adevărat comunistDevotament și fidelitate partidului, scopurilor și sarcinilor lui — iată ce calități întotdeauna au manifestat adevărații comuniști

Veteranul partidului Ivan Gîndea e fidel ideilor comuniste de acum al șaselea deceniu. Intrînd în rîndurile PCUS în anul 1956, de atunci încoace niciodată nu s-a îndoit de faptul dacă a ales o cale dreaptă. El a ajutat la renașterea partidului de acum în timpurile noastre.


Și astăzi, ținînd strîns în mînă carnetul de partid cu nr. 32, el crede cu aceeași fermitate în cauza PCRM.

 

Vatra strămoșească


Ivan Gîndea s-a născut la 15 septembrie 1931 în satul Malcoci din raionul Ialoveni. Aici și trăiește întreaga sa viață de pînă acum. A învățat la școala primară încă în timpul regimului român. După aceea teritoriul Moldovei a fost eliberat de trupele sovietice. El a continuat școala în satul vecin Nimoreni. După absolvirea ei, a făcut cursuri de pregătire la Orhei. A lucrat ca învățător timp de două luni, după care a fost chemat să-și facă serviciul în Armata Sovietică, în orașul Nicolaev (Ucraina). De acum în armată a devenit secretar al organizației comsomoliste. Revenind acasă după serviciul militar, din nou a început să lucreze în calitate de învățător la școala din sat.

 

După cum își amintește Ivan Gîndea, în perioada cînd țara o conducea Hrușciov, toți comuniștii care nu ocupau posturi de conducere în școală erau trimiși să lucreze în colhoz. Și el a lucrat timp de patru ani. După care, pregătindu-se în mod foarte serios, a intrat să facă studii la Universitatea de Stat, alegînd facultatea de Istorie. Cînd era de acum la anul patru, a aflat că în raion nu ajung cadre pedagogice. Conform distribuirii, a avut norocul să nimerească în satul de baștină. A lucrat în școală 38 de ani. În 1991 s-a pensionat. După aceea, timp de încă zece ani, pînă în 2005, a predat istoria în școala din satul Nimoreni.

 

Devotament față de cauză


După cum spune veteranul, aici, la baștina sa, viața de partid întotdeauna a fost una deosebită. După întoarcerea din rîndurile armatei, el s-a înscris în organizația locală. Recomandație de intrare în rîndurile partidului i-au dat-o Mihail Perjan, șef al secției raionale de învățămînt, Eugenia Florea, fost director de școală la Durlești, și șeful secției de agitație și propagandă. Imediat cum au fost puse la punct toate formalitățile, Ivan Gîndea s-a inclus activ în viața organizației primare de partid din sat. La începuturile ei, din această organizație făceau parte doar trei comuniști. După aceea această OPP a fost comasată cu organizația din satul vecin, iar în calitate de secretar al ei a fost ales Pavel Ciofu.


«La început, ca și în oricare lucru, ne-a fost greu. De ce? Probabil, din cauza mentalității poporului nostru. Pe cetățenii noștri nu-i atît de ușor să-i mobilizezi, să-i aduni împreună. În plus, oamenii se cam temeau să intre în rîndurile partidului. Raionul Ialoveni întotdeauna a fost unul cu dispoziție specifică», își împărtășește veteranul gîndurile sale.


El își amintește despre perioada de renaștere a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Cum unii dintre foștii comuniști refuzau să se înregistreze în noul partid, iar reînregistrarea organizației raionale de partid din raionul Ialoveni a durat trei ani. În timpul cînd se ducea lupta de la etapa inițială, Ivan Gîndea s-a înscris în organizația raională de partid din Strășeni, unde prim-secretar era Gheorghe Anton.


«El mi se adresează, mă întreabă unde sunt secretarii noștri? Eu nu puteam să-i răspund nimic. Și atunci el a zis să fiu luat la evidență în organizația de partid din Trușeni. Propunerea mi-a plăcut, mai ales că Trușenii se află nu departe. Dar timpurile erau tulburi, la comuniști lumea se uita cu ochi nu prea buni. Cel mai mult ne feream de frontiști, care deseori ne prigoneau. Atunci din nou m-a chemat prim-secretarul de la Strășeni ca să-mi spună că e timpul să caut oameni, cel puțin doi, și să creez o organizație în raionul meu», povestește Ivan Gîndea.


Și s-au găsit oameni. Șapte comuniști adevărați. Dar adunarea de constituire a organizației, își amintește el, a făcut-o cu mare greu. Și asta din cauza situației din țară și a neîncrederii față de comuniști. Practic, prima adunare a ținut-o în condiții de ilegalitate, iar pe la casele lor comuniștii s-au împrăștiat, ieșind prin ușa din spate. Dar însăși adunarea s-a desfășurat bine și, principalul, anume atunci a fost creată organizația raională de partid.

 

A nu ceda, a continua lupta


De la înălțimea vechimii sale de aflare în rîndurile partidului, văzînd ce se întîmpă în țară, ce se întîmplă în însuși PCRM, Ivan Gîndea menționează că astăzi comuniștii trebuie să reziste în fața tuturor încercărilor, oricît de grele ar fi acestea. Și nici într-un caz să nu le cedeze nici un pas — cedează doar cei slabi de fire și fără de voință. În actualele condiții, comuniștii trebuie să se sprijine unii pe alții și să continue lupta pentru cauză.


Pentru ca organizația raională de partid să-și continue cu succes activitatea, Ivan Gîndea îl sfătuie pe primul secretar să intensifice munca de agitație. Totodată, în opinia veteranului, trebuie schimbată și mentalitatea alegătorilor, ca oamenii, în sfîrșit, să înțeleagă că nici sacii cu făină, zahăr și soia, nici 100-200 de lei împărțiți cu dărnicie de concurenții la alegeri, nu-l vor ajuta cu nimic concret pe cetățeanul de rînd.


«Oamenii, pentru 4 ani, se vînd pe sine — își vînd votul său, sufletul său și chiar pămîntul său. Iar în schimb primesc batjocură și ignorarea tuturor drepturilor lor. Trebuie să se discute cu oamenii, să li se explice politica PCRM, să li se amintească despre cei opt ani de guvernare a țării de către comuniști. Și să li se mai spună că ar trebui să aboneze ziarul «Comunistul». În paginile lui, ei pot găsi și cunoaște adevărul adevărat. Acest ziar este principalul nostru agitator», ne povățuiește veteranul partidului.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: