Dialog cu viitori politicieni
РУС. MOLD.
» » Dialog cu viitori politicieni

Dialog cu viitori politicieni

7-04-2017, 17:18
Viziuni: 1 314
  
Versiunea de tipar   
Dialog cu viitori politicieniVladimir Voronin: «Pentru șeful statului este important să unească societatea. Doar așa poporul și țara pot deveni puternici și depăși greutățile»

 

Recent, președintele Partidului Comuniștilor din Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întîlnire cu reprezentanții Școlii tînărului lider ADEPT. Inițiativa întîlnirii a venit din partea ucenicilor acestei școli. După cum au declarat acești tineri, personalitatea lui Vladimir Voronin le este interesantă nu doar pentru că acest politician a deținut cea mai înaltă funcție din stat pe parcursul a două mandate la rînd, ci și pentru că liderul PCRM are experiența de conducător de diferite niveluri pe parcursul a unei jumătăți de secol.


Cu o înaltă responsabilitate


În cadrul întîlnirii, Vladimir Voronin le-a povestit tinerilor despre poziția PCRM în ceea ce privește actuala situație politică din țară, și-a împărtășit experiența de conducere a statului și de construire a carierei sale politice. Politicianul a subliniat că, indiferent de funcția pe care o va ocupa omul pe parcursul vieții sale, activitatea continuă educă în om, — bineînțeles, dacă el conștientizează în deplină măsură misiunea sa, — un înalt sentiment de responsabilitate. Fără acesta, potrivit lui, nimeni nu va putea deveni un adevărat conducător, chiar și avînd o bună pregătire teoretică.


La funcția de președinte, a spus Vladimir Voronin, nici n-a visat. După cum a mărturisit el, aceasta e o misiune grea și extrem de responsabilă. Și principala sarcină a omului care se află la acest nivel al puterii e să unească societatea. Doar așa poporul și țara pot fi puternici și depăși greutățile, Un alt scop pe care a reușit să-l atingă echipa de comuniștii, guvernînd țara în anii 2001- 2008, a fost următorul: Moldova a demonstrat întregii lumi că e o țară cu perspectivă, că ea se poate dezvolta în mod de sine stătător, fără a intra în datorii.


Un moment important pe care l-au remarcat participanții la întîlnire a fost acela că Președintele Vladimir Voronin a avut propriul stil de conducere — la toate funcțiile, el numea specialiști competenți, iar în fața subalternilor punea sarcini clare, cerînd ca acestea să fie îndeplinite la timp și fără nici un fel de încălcări. Și asta pentru că erau cu toții împreună responsabili de soarta țării, de soarta poporului. S-a mai vorbit încă despre un aspect care i-a uimit și, totodată, i-a încîntat pe tineri — fiind comunist, Vladimir Voronin a fost capabil să îmbine ideologia comunistă cu dezvoltarea spiritualității în Moldova. Anume liderul PCRM, la timpul său, a fost inițiatorul aducerii la Chișinău de la Ierusalim a Focului Haric în noaptea Învierii Domnului.


În mod onest despre ceea ce este principal


A doua parte a întîlnirii a fost consacrată răspunsului la întrebări. Pe tineri, în particular, i-a interesat viziunea liderului partidului de opoziție privind dezvoltarea de mai departe a Moldovei, atitudinea lui față de alegerile prezidențiale recente și posibilitățile reglementării diferendului transnistrean.


Răspunzînd la întrebarea referitoare la diversele aspecte ale situației din Transnistria, în particular, la cunoscutul memorandum Kozak, Vladimir Voronin a spus că documentul s-a scris nu la Moscova, după cum afirmă unii comentatori, ci în biroul președintelui Moldovei. La care a mai adăugat că soluționarea problemei transnistrene este un proces complex, care în ultima vreme s-a agravat din cauza evenimentelor din Ucraina.


Cei prezenți n-au putut să nu abordeze și tema evenimentelor din 7 aprilie, interesîndu-se de opinia celui de-al treilea președinte al Moldovei și rugîndu-l să le spună cum ar caracteriza dumnealui respectivele evenimente.


«A fost o adevărată lovitură de stat, a declarat Vladimir Voronin. Organizatorul ei a fost un oarecare Soros, care acum îi face probleme președintelui SUA, organizînd acolo mitinguri și demonstrații. Iar responsabil pentru evenimentele din Moldova e un oarecare Alex Grigorievs. Aceasta a fost prima variantă planificată a maidanului, doar că nu le-a mers, și asta pentru că Voronin n-a ordonat ca împotriva oamenilor adunați să fie folosite arme. Greșeala Kievului constă anume în asta: că acolo s-a ordonat să se tragă din arme în oameni. Ca fost ministru de Interne, pot să vă spun că nu-i atît de simplu să te speli de sîngele omenesc vărsat în acest mod».


Iar la întrebarea pusă de un reprezentant al Partidului Liberal cu privire la posibila unire a două țări, — Moldova și România, — Vladimir Voronin a răspuns laconic și univoc: «Nu va fi!».


Iar la întrebarea referitoare la primele 100 de zile de președinție a așa-numitului președinte-socialist pe care-l avem acum, Vladimir Voronin a subliniat că Igor Dodon nu și-a asumat nici un fel de angajamente privind sarcinile pe care și le-a pus în față după alegerile trecute. Mai mult decît atît, a accentuat liderul PCRM, Dodon a fost ales cu comiterea unei încălcări grave a Constituției țării.


«Comuniștii au declarat boicot alegerilor. Noi nu-l recunoaștem pe Igor Dodon în calitate de șef al statului. De aceea nici nu voi comenta activitatea lui. Un alt aspect al situației este că președintele nu are susținere din partea Parlamentului, nu există o majoritate. Anume de aceea el va propune tot felul de referendumuri, va face diferite declarații, va provoca scandaluri», a spus Vladimir Voronin.

 

* * *


În jurul mesei rotunde a întîlnirii s-au adunat tineri care reprezentau diferitele formațiuni politice din țara noastră. Firește, nu toți împărtășesc ideologia comunistă, dar viitorii politicieni cu un mare entuziasm au participat la dialogul cu președintele Partidului Comuniștilor. Tinerii și-au exprimat încredere că experiența tovarășilor mai în vîrstă va ajuta tineretul să aleagă prioritățile în mod corect. Participanții la întîlnire l-au mulțumit pe Vladimir Voronin pentru dialogul deschis, onest și util pentru ei.
 
Ecaterina Mîndru
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: