Doar boicot
РУС. MOLD.
» » Doar boicot

Doar boicot

8-04-2017, 10:05
Viziuni: 1 271
  
Versiunea de tipar   
Doar boicotIna Șupac: «Trebuie schimbat nu sistemul electoral — trebuie schimbată guvernarea»

 

Atît de mult pătimitul popor moldovenesc este înșelat de acum timp de opt ani. Este înșelat de Guvern, este înșelat de parlamentari, este înșelat de președinții de țară, inclusiv de cel actual, nelegitim, care în timpul cursei electorale i-a făgăduit poporului cîte-n lună și stele. Iar acum, în mod obraznic, fără nici o mustrare de conștiință, folosindu-și solida sursă informațională, poporul este înșelat de Partidul Democrat, care încearcă să-i vîre pe gît alegeri parlamentare după un sistem electoral uninominal.


Acum poporului i se propune să-și aleagă el însuși deputații săi, care, chipurile, vor soluționa problemele regiunii lor. Dar haideți să ne gîndim: multe probleme poate rezolva oare un singur om în Parlamentul din care fac parte 101 deputați? Democrații mint și cu privire la faptul că, în cazul cînd deputatul ales nu-și va îndeplini datoria așa cum se cuvine, alegătorii din raionul acestuia vor avea dreptul să-l recheme. Și poporul îi crede. Se creează impresia că lui, poporului, îi place să se înșele el însuși pe sine. Adevărul îl spun oamenilor doar comuniștii, oricît de amar ar fi acesta. Și, după cum ne demonstrează viața, PCRM are dreptate.


Tema posibilelor modificări ale Codului Electoral în favoarea sistemului uninominal a fost supusă discuției la postul de televiziune ITV în cadrul emisiunii «Независимое мнение» («Opinie independentă»), al cărei invitat a fost președintele fracțiunii parlamentare a PCRM, Ina Șupac.


«Noi ne pronunțăm împotriva schimbării sistemului de vot, fie că este vorba despre un sistem electoral uninominal sau mixt. Și vorbim despre aceasta deschis și dur dintr-un singur și simplu motiv. Este necesar să fie schimbat nu sistemul electoral, este necesar să fie schimbată guvernarea, a argumentat Ina Șupac. Conform sondajelor sociologice, mai mult de 85 la sută a cetățenilor țării afirmă că Moldova merge într-o direcție greșită. Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, are un antirating de 95 %. Reprezentanții Partidului Democrat și liderul lor înțeleg foarte bine că, fiind aplicat actualul sistem electoral, ei n-au nici o șansă să acumuleze pragul de 6 % de voturi ale alegătorilor, lucru necesar pentru accederea în Parlament. De aceea și au lansat această inițiativă de modificare a sistemului electoral».


În calitate de exemplu, Ina Șupac a adus precedentul din Găgăuzia la alegerile din 2012 și din 2016. Anul trecut, în alegerile prin sistemul de circumscripții uninominale, din partea Partidului Democrat în Adunarea Populară a Găgăuziei a nimerit doar un singur deputat — Vladimir Cîsa. După care, «dintr-o fericită întîmplare», anume el devine președinte al Adunării Populare. Și asta s-a întîmplat datorită faptului că așa-numiții deputați independenți, a doua sau a treia zi, se grupează în jurul unui anumit partid. În respectivul caz, ei s-au grupat în jurul Partidului Democrat, care plătește bine.


Conducerea Partidului Democrat înțelege foarte bine că și în situația în care ea dispune de mai multe posturi de televiziune, niciodată nu va putea aduna mulți deputați sub simbolul acestui partid. De aceea el vine la oameni și încearcă să-i convingă că fiecare circumscripție își poate alege deputatul său, care va fi independent și va promova interesele raionului pe care-l reprezintă. Și aceste minciuni reprezentanții respectivului partid le spun într-un mod foarte convingător.


«Noi am fost martorii cum Partidul Democrat, avînd în Parlament 19 deputați, pînă la urmă, s-a căpătuit cu o fracți­une par­lamentară din 34 depu­tați. Pentru a obține această «înmulțire» a fracțiunii sale, partidul a cheltuit mulți bani. Cînd deputatul accede în Parlament conform listelor de partid, el cunoaște prețul mandatului său de deputat, altfel spus, știe cum să se propună pe sine. Deputații care vor accede în Legislativ prin circumscripții uninominale vor putea fi cumpărați mult mai ușor. Pe lîngă asta, și de multe ori mai ieftin. Partidul Democrat intențio­nează să obțină în viitorul Parlament o majoritate controlabilă. Și nu o simplă majoritate, ci o majoritate constituțională. Nu numai comuniștii, ci și mulți alți oameni au înțeles, au conști­entizat că multe dintre lucrurile despre care noi preveneam că se pot întîmpla, de acum s-au întîmplat. Și acestea nu sunt niște sperietori ale comuniștilor. Acestea într-adevăr demonstrează dorința guvernării de a schimba mersul lucrurilor, dar, cu regret, nu într-o direcție mai bună», a subliniat Ina Șupac.


Potrivit spuselor președin­telui fracțiunii PCRM în Parlament, «dacă democrații vor reuși să obțină legalizarea modificărilor Codului Electoral propuse de ei, Partidul Comuniștilor își rezervă dreptul să-i îndemne pe adepții săi și pe alegători să boicoteze alegerile după noul sistem, să creeze în raioane comitete ale salvării naționale».
 
Ana Vetrova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: