Stăpînii lui vor mai avea foloase de la el…
РУС. MOLD.
» » Stăpînii lui vor mai avea foloase de la el…

Stăpînii lui vor mai avea foloase de la el…

19-04-2017, 17:25
Viziuni: 1 429
  
Versiunea de tipar   
Stăpînii lui vor mai avea foloase de la el…A luat sfîrșit mandatul președintelui Curții Constituționale a Moldovei, Constantin Tănase. Dar despre dumnealui vom mai auzi…

 

În timpul aflării sale mai întîi ca membru, apoi ca președinte al CC, Alexandru Tănase s-a arătat a fi un bun executor al comenzilor primite de la oligarhi, iar dacă acestea contraziceau Constituția, el fără nici o teamă substituia Legea Fundamentală cu propriile decizii.


Anume în timpul lui Alexandru Tănase, Curtea Constituțională s-a transformat într-un sistem ce nu se bucură în societate de nici o autoritate, ci balansează între disprețul general și dezgust. Nici vorbă de „Onorată Curte…”.


În acest răstimp, în urma lui Tănase s-a așternut o trenă a atotpermisivității, fîlfîită de vîntul puterii, și s-a statornicit reputația unui om capabil să iasă șmecherește basma curată din orice situație. De exemplu, în România, cînd făcea declarații cu privire la netemeinicia statalității moldovenești. El a mai declarat că CC va examina chestiunea cu privire la statutul de țară neutră al Moldovei și că Moldova poate renunța la neutralitatea permanentă înscrisă în Constituție. Chipurile, asta o impune situația din Ucraina, care e amenințătoare, iar agresorul, adică Rusia, poate să încalce în orice clipă suveranitatea ucraineană.


Asemenea declarații făcute de un funcționar de rang atît de înalt ar fi putut să-l coste fotoliul și să atragă după sine răspundere penală. Numai nu în cazul lui Alexandru Tănase. Deși predecesorul său, Dumitru Pulbere, a fost demis din funcția de președinte al CC anume pentru declarații referitoare la situația internă din țară. În particular, privind termenele de alegere a președintelui țării și dizolvarea Parlamentului.


Totuși, o dată și Constantin Tănase a nimerit într-o situație penibilă. Este vorba despre evenimentele din 7 aprilie 2009. În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, președintele CC a spus că printre organizatorii dezordinilor în masă din acea zi au fost și reprezentanți ai partidelor de la guvernare, dar refuzînd să spună vreun nume concret. După care deputații „majorității parlamentare” i-au dat de înțeles că trebuie să respecte legea omertei și să nu deschidă gura atunci cînd nu e deloc necesar s-o facă. Domnul Tănase a tras învățăminte din această aluzie și chiar a și întreprins ceva în această privință: a introdus la Curtea Constituțională o regulă conform căreia o parte din ședințe au început să fie ținute cu ușile închise, fără a invita mass-media și nici autorii amendamentelor cu privire la încălcarea de către Curtea Constituțională a regulilor de etică judiciară. Sub regim secret au fost puse toate adresările referitoare la interpretarea Constituției și la darea concluziilor privind propunerile de modificare a ei. La sfîrșitul anului 2015, Curtea Constituțională, practic, a obținut în activitatea sa o libertate nelimitată.


***


Nu există o claritate deplină nici în ceea ce privește învinuirile la adresa președintelui Curții Constituționale de participare la legalizarea atacului reider asupra Băncii de Economii. Învinuirile au fost făcute de către deputatul liberal-democrat Ion Butmalai. După care acesta a murit în împrejurări stranii, iar Alexandru Tănase în repetate rînduri a refuzat să comenteze respectivele învinuiri.


Dar „clipa siderală” a lui Alexandru Tănase a fost să fie în anul 2016, cînd el, a cîta oară scuipînd Constituția, cu toată bunăvoința a încuviințat alegerea președintelui țării de către întregul popor. Ceea ce nu a putut să conducă la vreun lucru bun, ci doar a discreditat institutul prezidențial.


Printre altele, Alexandru Tănase chiar și a descris chipul președintelui pentru care pledează. În opinia dumnealui, țara noastră are nevoie de un președinte care posedă, întîi de toate, greutate politică, așa că cetățenii Moldovei în nici un caz nu trebuie să repete greșelile lor din trecut, dîndu-și voturile pentru un om care le promite pîine și cartofi ieftini, reparația drumurilor și altele de felul acesta.


Și aici vedem o contradicție: Igor Dodon, numit de aceiași stăpîni pe care-i are și Alexandru Tănase, nu deține nici o greutate politică, iar în ceea ce privește promisiunile goale este un lider inamovibil.

 

După cum declara dumnealui, el niciodată nu-și va da votul pentru un candidat la funcția de președinte care va cere împuterniciri suplimentare și care, ajungînd la putere, va lupta pentru forma prezidențială de guvernare. Și tocmai pe un asemenea candidat Alexandru Tănase l-a ajutat să ocupe fotoliul de președinte al Moldovei.


***


La drept vorbind, credeam că Alexandru Tănase va ocupa pînă la sfîrșitul vieții sale postul de președinte al Curții Constituționale. În condițiile actualei Moldove, ar fi fost un lucru absolut posibil. Dar, cum se spune, maurul și-a făcut treaba și acum a venit timpul să fie transferat la alt lucru. În plus, se prea poate că incomodele declarații politice ale lui Alexandru Tănase au început să-i supere pe cei de la guvernarea țării.


Acum el poate reveni în politică, îndeosebi în situația posibilei reforme a sistemului electoral. Nu contează cum, pînă la urmă, va fi această: uninominală sau mixtă. Pentru Alexandru Tănase, în sistemul ei se va găsi un loc. Astfel, stăpînii lui de pînă acum vor mai avea foloase de la el.


În opinia politologilor, Alexandru Tănase, creînd un partiduț, poate ocupa un loc la flancul de dreapta, împingîndu-i pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase, de care electoratul s-a cam săturat. În plus, partidele acestora, DA și PAS, nu pot avea loc pe un teren de joc pe care democrații și socialiștii intenționează să-l împartă doar între dînșii.

Dmitri Crîmov.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: