Democrații nu au reușit să perturbeze Ziua Victoriei
De 9 Mai, în adresa liderilor democraților, Vlad Plahotniuc, s-au făcut auzite multe cuvinte disonante. Principalul democrat al țării a încercat, din nou, să divizeze poporul Moldovei și, într-o oarecare măsură a reușit acest lucru. Principiul dezbină și stăpînește este testat pe poporul Moldovei de către puterea liberal-democratică în toți acești ani de cînd se află la guvernare.
Ziua Europei, stabilită de democrați pentru ziua de 9 Mai, evident, nu se înscrie în viziunea comună a cetățenilor moldoveni. Este ca și o pată pe sărbătoarea luminoasă a Victoriei. Ar fi mărșăluit democrații prin oraș și nimeni nu i-ar fi observat.
Plahotniuc, însă, a decis să-și adune părtașii la cinematograful ”Gaudeamus” pentru ca să împuște doi iepuri odată – să atragă atenția la acțiunea sa și, totodată, să împiedice oamenii orientați patriotic să treacă de Ziua Victoriei la locul sfînt – Complexul memorial ”Eternitate”. Și una și cealaltă i-au ieșit pe dos liderului democrat.
Într-adevăr, coloana democraților s-a bucurat de o atenție sporită. Cu toate acestea, democrații nu erau obiect de admirație, ci dimpotrivă, și, odată cu ei, Uniunea Europeană, care nu are nimic de-a face în cazul dat. Da, și însăși coloana se deosebea foarte mult de coloanele Paradei Victoriei. Pe fețele democraților era puțină bucurie și zîmbete și nu manifestau deloc mîndrie.
De altfel, cu ce s-ar mîndri ei în cazul dat ? Cu Europa și realizările ei ? Oamenii care s-au adunat la memorial așteptau marșul de sărbătoare, însă steagurile Victoriei nu au fost văzute mult timp, locul acestora fiind luate de inadecvatele steaguri ale PDM. Oamenii au început să se indigneze, întrebîndu-i dacă în Chișinău nu sînt suficiente străzi și dacă neapărat democrații trebuiau să-și dea întîlnire anume acolo.
Cu toate acestea, Plahotniuc nu a reușit să perturbeze Ziua Victoriei. El nu poate lua poporului această sărbătoare. Dar el a reușit să le ia Ziua Victoriei colegilor săi de partid printre care, de asemenea, se regăsesc moștenitori ai eroilor căzuți în lupte. Ei nu au putut participa la Parada Victoriei. Posibil că după ce vor lăsa steagurile de partid vor mai reuși să vină la Focul Veșnic. Dar nu va însemna oare asta fățărnicie ? Nu va însemna oare asta trădare în raport cu memoria strămoșilor?
La drept vorbind, în coloana lui Plahotniuc au fost și oameni, care așa și nu au înțeles de ce au fost aduși. Pe fețele unor democrați se putea citi incertitudine atunci cînd au trecut pe lîngă Memorialul ”Eternitate” fără ca să intre pe teritoriul acestuia. Lor doar li s-a spus că merg la Chișinău să sărbătorească 9 Mai, apoi vor merge la concert. Iar despre faptul că în ziua de 9 mai poate să mai existe și o altă sărbătoare li s-a spus nici pe departe la toți. Totodată, judecînd după numărul de autobuze, oamenii au fost aduși din toată republica.
La Parada Victoriei, însă, oamenii au mers cu fețele luminoase și sufletele deschise, la îndemnul inimii dar nu pentru că așa le-a ordonat bossul din partid. Cineva a mers în coloane ca în timpurile sovietice bun, însă, mii de oameni au venit la Memorial împreună cu familiile lor, și-au adus aici copiii, s-au bucurat de pace și au comemorat eroismul poporului sovietic parte a căruia sîntem și noi.
În drum spre memorial, am reușit să fac un schimb de cuvinte cu o doamnă. Abia mai tîrziu, după discuție, am atras atenția asupra faptului că ea nu avea nici flori și nici panglica Sf. Gheorghe. Ea a spus că, anual, în sînul familiei marchează Ziua Victoriei, a fost de acord și cu faptul că aceasta este o sărbătoare adevărată, care trebuie să unească poporul Moldovei. Iar în ceea ce privește lipsa steagurilor de partid la Parada Victoriei, ea nu a putut să se pronunțe. Doamna a spus doar că acum sînt alte vremuri și fiecare procedează așa cum vrea. Poate că doamna ar mai fi spus ceva, însă, însoțitorul ei agresiv m-a întrerupt agresiv (mulțumesc că nu m-a bătut). Abia pe urmă am înțeles că democrații merg la sabatul lor, iar întrebările corespondentului Ziarului ”Comunist” nu se încadrau în formatul lor ”de sărbătoare”.
Natalia Ustiugovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно