Treceți în primăria de probă
РУС. MOLD.
» » Treceți în primăria de probă

Treceți în primăria de probă

16-05-2017, 13:33
Viziuni: 1 188
  
Versiunea de tipar   
Treceți în primăria de probăIgor Dodon și socialiștii lui vor să ajungă cu orice preț la puterea orășenească

După ce a recunoscut în public că nu a reușit să devină ”președintele tuturor”, Dodon nu mai promite poporului viitor luminos, nu se mai consultă cu cetățenii, ci pur și simplu ne aduce la cunoștință unele detalii despre înțelegerile lui cu Vladimir Plahotniuc.

Iată că și în acest caz ”alesul de către tot poporul” a pus societatea în fața faptului împlinit – odată ce-l va da jos pe Dorin Chirtoacă, el intenționează să-l promoveze în această funcție pe părtașul său, liderul socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău – Ion Ceban. ”Ion Ceban poate fi una dintre posibilele candidaturi”, a declarat el.
 
Din cîte vedem, în toată această combinație orășenilor le revine rolul statistic și aplicabil. Chipurile, voi străduiți-vă să asigurați referendumul, iar actualul primar îl vom da jos noi singuri – vrea el ori nu vrea -  pentru că în spatele nostru stă liderul PDM și CEC-ul care-i este devotat.

În ceea ce privește candidatura lui Vanea Ceban, Dodon s-a cam entuziasmat. Ceban este o candidatură foarte slabă, nu are niciun fel de experiență în domeniu gospodăriei orășenești.  Unica sa experiență – schimburile de replici și atacurile verbale asupra oponenților. Cu alte cuvinte un clănțău la fel ca și șeful lui. Și același renegat care s-a tîrît la Dodon din Partidul Comuniștilor.  Însă, un trădător în esența sa nu trebuie să trezească încrederea oamenilor onești. Sentimentul de repulsie și dezgust – da, iar încredere – nu.

De aceea, probabil mulți dintre prietenii și cunoștințele mele, dacă e să redau generalizat exprimările lor, spun cam următoarele: ”atunci cînd am auzit despre potențialul primar general Ceban, m-am răzgîndit să mai merg să semnez pentru organizarea referendumului pentru demisia lui Chirtoacă. Nu trebuie decît să te uiți la el, să-l asculți -  că înțelegi imediat ce figură este. Nu trezește nimic în afară de antipatie”.

În linii generale, socialiștii dezamăgesc aruncînd în luptă un robot virtual computerizat – un set de algoritme para-politice. În schimb, consolidează nepotismul municipal – tradițional deja pentru Chișinău. Reamintim că mama lui Ion Ceban a muncit din greu în primărie în cadrul direcției sociale. A muncit atît de productiv că într-un final pe numele ei a fost inițiat un dosar penal care nu este clasat nici în ziua de astăzi. Fiind demisă de la primărie, ea nu a stat multă vreme fără un loc de muncă. Ci s-a făcut ... președinte al fondului ”Soluția” lui Dodon. Iar în cadrul ultimilor alegeri locale, împreună cu fiul ei Vanea, a trecut n CMC pe listele socialiștilor, întrucît, candidați mai ”destoinici” Dodon nu a avut pentru aceste funcții. Iată despre ce fel de dinastie ”profesionistă” vorbim.

Cît de bine ar fi totuși dacă primarul s-ar alege reieșind din calitățile lui profesionale, indiferent de apartenența sa politică. Nu este deloc simplu să fii viitorul primar general al Chișinăului. Avînd în vedere faptul că orașul trebuie ridicat din ruine după Chirtoacă. Iar pentru asta, viitorul candidat trebuie să dețină o mulțime de calități pozitive.

În primul rînd, capacități administrative, inclusiv, abilitatea de a intra repede în esența problemei și de a reacționa operativ la problemele apărute în viața de zi cu zi a capitalei, în al doilea rînd – trebuie să aibpă o voință de fier și să fie exigent. Primarul general trebuie să dețină cunoștințe în domeniul economiei și finanțelor, inclusiv, sfera bugetară și fiscală. El, pur și simplu, este obligat să fie un negociator comunicabil (cu sponsorii, investitorii, partenerii).

Și, în sfîrșit, cel mai important – primarul general al Chișinăului trebuie să-și iubească orașul...

Deține oare Vanea Ceban calitățile sus menționate ? Puțin probabil. N ochii lui, ca și în ochii șefului său  și ai colegilor de partid se reflectă un singur lucru – bancnotele gri-verzui cu portretele președinților de peste ocean.

Ivan Lecarevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: